Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Γνωριμίες κάνουν οι Υπουργοί, όχι δουλειά



Ο Κώστας Καίσαρης ξετυλίγει το κουβάρι της παραμύθι-φούρναρης κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από το το 1981 με Κίμωνα Κουλούρη, Βαρδινογιάννη και Νταϊφά μέχρι Κοντονή και Βασιλειάδη σήμερα. Από τον Μπλιώνα και τον Φιλόπουλο στο σπίτι του Μπίκα.


       
ΚΑΘΑΡΣΗ-εξυγίανση, 35 χρόνια δρόμος. Να είναι καλά ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας. Με γύρισε στο 1981. Είκοσι και πλέον κιλά ελαφρύτερο. Ούτε μία άσπρη τρίχα στα μαλλιά. Μακρυά μαλλιά και γένια. (Άτακτα και απεριποίητα γένια. Όχι ψαλιδισμένα επιμελώς σαν του Κοντονή). Τσιμπούκι Peterson με  "δαχτυλίδι" κι από καπνό Borkum Riff. Ευτυχισμένα χρόνια. Τα νιάτα αρκούν από μόνα τους, για να είσαι καλά και να περνάς καλά. Δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Έχεις ενέργεια, δύναμη, αντοχή, καλή διάθεση, ενθουσιασμό.

Ήταν το 1981. Όταν ο ελληνικός λαός πίστεψε στον Νο1 λαοπλάνο. Τον σοσιαλιστή Ανδρέα Παπανδρέου. Που θα έκανε την Αλλαγή. Κατά πολύ ανώτερος από τον πατέρα του, τον Γεώργιο. Τον δήθεν γέρο της Δημοκρατίας. Που στα Δεκεμβριανά, το 1944, του είχανε βγάλει το σύνθημα "Παπανδρέου παπατζή, μας την έφερες και συ".

Σκάει μύτη, λοιπόν, στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, ο "όλα τα σφάζω και όλα τα μαχαιρώνω", Κίμωνας Κουλούρης. Όπως ακριβώς περιγράφεται στον Μαχαλόμαγκα του Βασίλη Τσιτσάνη, "νάτος κι έρχεται με φούρια και με κουστουμιά καινούργια". Σα να τον βλέπω μπροστά μου τον Κίμωνα, στην επίσημη πρώτη σαν γενικός γραμματέας αθλητισμού, να χτυπάει το χέρι στο τραπέζι: "Η εξυγίανση στο ποδόσφαιρο, θα γίνει ο κόσμος να χαλάσει. Γονατιστοί θα έρχονται οι παράγοντες να παρακαλάνε".

Για του λόγου το αληθές, από ένα σημείο και μετά, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, δεν χτύπαγε την πόρτα για να μπει στο γραφείο του ασυμβίβαστου ΓΓΑ. Ούτε έστριβε τη πετούγια για να την ανοίξει. Καθώς ήταν μισάνοιχτη, την έσπρωχνε διακριτικά με το δεξί ποδι κι έμπαινε μέσα. Να είναι καλά, λοιπόν, ο πρωθυπουργός. Δεν είναι και μικρό πράμμα, να σε γυρίζει 35 χρόνια πίσω.

Στα ευτυχισμένα χρόνια που λέγαμε. Να σου θυμίζει τα νιάτα σου. Όπως το '81 ο Ανδρέας, είχε πει στον Κίμωνα να κάνει εξυγίανση, έτσι και τώρα ο Αλέξης,  έδωσε ρητή εντολή στον νέο Υφ.Αθλητισμου, Γ.Βασιλειαδη: "Κάν' το όπως ο Κοντονής. Αταλάντευτα και χωρις φόβο για την πάταξη της διαφθοράς". Γελάει ο κόσμος. Εκει είναι που λες, "εδώ είχαμε έρθει, (τη συνέχεια του έργου την ξέρουμε) πάμε να φύγουμε". Ύστερα απο 35 χρόνια, το ίδιο ακριβώς παραμύθι. Τι πλάκα είναι αυτή; Θα πει δηλαδή ο πρωθυπουργός στον Τσακαλώτο "κάνε κουμάντο, θέλω να πατάξεις τη φοροδιαφυγή";

Η δουλειά του είναι αυτή. Θα πει ο πρωθυπουργός στον Καμμένο, να έχει τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμότητα; Είμαστε σοβαροί; Το να φωνάξει τον καινούργιο Υπουργο Παιδείας και να του πει "μην κάνεις κι εσύ, τίποτα μαλ@κίες, με την εκκλησία σαν τον Φίλη", το καταλαβαίνεις. Το αυτονόητο ούτε τονίζεται, ούτε αποθεώνεται. Τι μπαρμπούτσαλα ειναι αυτά; Τι έχει αλλάξει από το 1981 μέχρι σήμερα; Σε ότι έχει να κάνει με τους πολιτικούς, απολύτως τίοποτα. Το ίδιο παραμύθι, οι ίδιοι λεονταρισμοί, τα ίδια κούφια λόγια. Αποτέλεσμα, μηδέν.Και απέναντι από το νηπιαγωγείο πήγανε στο Πανεπιστήμιο: Οργανωθήκανε, εκπαιδευτήκανε, φτάσανε σε υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας.


Τότε όσοι ήταν τσαμπουκαλεμένοι ρίχνανε ή τρώγανε ένα χέρι ξύλο και αυτό ήταν όλο. Ο θάνατος του Μπλιώνα στο Αλκαζάρ το 1986 ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Τώρα, πρόκειται για τάγματα θάνατου. Για ραντεβού θανάτου όπως στην περίπτωση Φιλόπουλου. Για διάσπαρτες εγκληματικές οργανώσεις, με το μανδύα των Συνδέσμων., Για συμβόλαια όπως με Ζωγράφο, Λίβα, Μπίκα.


Η δουλειά του (κάθε) Υπουργού είναι να επιβλέπει την τήρηση των Νόμων. Και τι έκανε στο φινάλε, ο Κοντονής; Τρενάρισε ένα μήνα, τον Τελικό του Κυπέλλου για να βάλει τους λάιντσμαν της αρεσκείας του; Απο πού κι ως πού σε μια χρεοκοπημένη σε μια ξεφτυλισμένη, μπορείς να πεις, χώρα που κάθε λίγο και λιγάκι, είναι με απλωμένο το χέρι και ζητιανεύει για τη δόση, όπως τα πρεζάκια, μπορείς να ελπίζεις στους πολιτικούς; Αν ήτανε να κάνουνε δουλειά οι πολιτικοί, η Ελλάδα θα ήτανε μια κανονική χώρα.


Νταραβέρι κάνουνε οι πολιτικοί, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Σε μυστικά ραντεβού σε ουδέτερο έδαφος, πήγαινε ο Τσίπρας και μίλαγε με τον Ψυχάρη. Εν κρυπτώ. Στη ζούλα. Οι ολιγάρχες είναι, που περνάνε τη μεγάλη πόρτα του Μαξίμου. Είτε σε κανονικά ραντεβού, είτε στα κρυφά, από την πίσω πόρτα, όπως ο Μαρινάκης κι ο Μελισσανίδης (o δρόμος προς το Μαξίμου, όταν διαδήλωναν τις προάλλες οι συνταξιούχοι, ήτανε κλειστός και τα χημικά πέφτανε σαν το χαλάζι).


Ποιο είναι το έργο του Κοντονή που έφυγε υπερήφανος από το Υφ. Αθλητισμού; Ότι έδιωξε τον Γκιρτζίκη; Υπουργός σε μια ασύντακτη χώρα επιπέδου Μποτσουάνας ήτανε και είναι. Στην Κολομβία των Βαλκανίων, που οι παράγοντες της διαιτησίας, ο ένας μετά τον άλλον, τρώνε ξύλο και οι δικηγόροι αθλητικών υποθέσεων πιστολιές.


Όταν δεν είναι δυνατόν να γίνουν οι εκλογές της ΕΠΟ θα γίνει κάθαρση; Τι έκανε δηλαδή ο Κοντονής; Έκλεισε τη Θύρα 13 και τη Θύρα 4; Και τι έγινε; Οι οργανωμένοι λύνουνε τις διαφορές όπου γουστάρουν κι όπως γουστάρουνε: Με  ντου στους αντιπάλους Συνδέσμους, με ρόπαλα, σιδερογροθιές και μολότοφ. Με ντου στην επαρχία σε παιχνιδια βόλεϊ, χάντμπολ κλπ. Με στιλέτα και σουγιάδες. Έφυγε λεει ο Γκιρτζίκης.


Που νομίζουν οτι απευθύνονται; Σε χάπατα; Σε ψημάρια; Της σχολής Καλογραιών είναι ο Γκιρτζίκης, μπροστά στα θηρία που έχουνε περάσει από το ποδόσφαιρο. Ο παραμύθι-φούρναρης εξυγιαντής Φλωρίδης, είχε διώξει το 2002 και τον Θωμά και τον Βικτωρα Μητροπουλο.
Έγινε καλύτερο το ποδόσφαιρο; Χειρότερο έγινε. Ο Θωμάς, μάλιστα, επέστρεψε μετά βαΐων και κλάδων επί Κοντονή, για να βοηθήσει να κερδίσουν τις εκλογές της ΕΠΟ οι δυνάμεις της κάθαρσης. Ο δε Βίκτωρας, ήταν αυτός που σκρινάρισε τον Κοντονή.


Με την προσφυγή του ματαίωσε τις εκλογές της ΕΠΟ κι έγινε το όνειρο του Υπουργού πραγματικότητα: Να διοριστεί απο τη ΦΙΦΑ, η Επιτροπή Εξομάλυνσης. Πριν πέντε χρόνια με τα στημένα Γερουλάνος και Μπιτσαξής πανηγύριζαν οτι έκλεισαν φυλακή τον Μπέο, τον Ψωμιαδη και τον Τσακογιάννη. Άλλαξε κάτι στο ποδόσφαιρο; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;


Ο Μπέος να γίνει Δήμαρχος Βόλου κι ο Γερουλάνος να ιδιωτεύει. Και θριαμβολογούσε ο Κοντονής ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες στο ποδόσφαιρο επειδή έδιωξε τον Γκιρτζικη. Σε ποιο σινεμά παίζεται το έργο, "Έλληνας Υπουργός εναντίον συμφερόντων" να πάμε να το δούμε κι εμείς. Το μόνο που κάνουν οι Έλληνες Υπουργοί είναι να διευρύνουν τις γνωριμίες τους. Να ανοίγουν πόρτες. Να γνωρίζουν κόσμο. Και καλό κόσμο, μάλιστα. Φερστ κλας. Μουλτιμίλιονερς.

Ο επίλογος σήμερα σε στυλ φωτορομάντζου:

Φωτογραφία Νο1: ο  Κώστας Λαλιώτης, εκ δεξιών του Γιώργου Βαρδινογιάννη κι ο Κίμωνας Κουλούρης εκ δεξιών του Θόδωρου, στη Λεωφόρο.

Φωτογραφία, Νο2: ο Λαλιώτης εκ δεξιών του Σωκράτη Κόκκαλη στο παλιό Καραϊσκάκης (Πίσω στη δεύτερη σειρά, Θωμάς Μητρόπουλος και Αργύρης Λίβας).

Φωτογραφία Νο3: Λαλιώτης και Μελισσανίδης στο ΟΑΚΑ (σσ φωτογραφίες του Κ. Λαλιώτη, με τον πρόεδρο του Αχαρναϊκού, ή της Καλλιθέας δεν ανευρέθησαν).

Φωτογραφια  Νο4: ο Στρατηγός Τσουκάτος πανηγυρίζει, εκ δεξιών του Σωκράτη Κόκκαλη, ένα από τα γκολ στο 3-0 της Ριζούπολης.

Φωτογραφία  Νο 5: ο αγωνιστής Σταύρος Κοντονής στο γήπεδο της Τούμπας, εκ δεξιών του Ιβάν Σαββίδη. (σσ φωτογραφία του Στ. Κοντονή σε κάποιο γήπεδο,Β' ή Γ' Εθνικής δεν ανευρέθη).

Φωτογραφία Νο6: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο μέντορας του Πρωθυπουργού εξ αριστερών του Δ. Μελισσανιδη στο ΟΑΚΑ
 
Φωτογραφία Νο7: Ο υποφαινόμενος, στα ευτυχισμένα χρόνια της δεκατίας του '80 που λέγαμε, ανάμεσα στον τότε Ομοσπονδιακό προπονητή Μίλτο Παπαποστολου και τον συγχωρεμένο Χρήστο Ράπτη. Σε μεταμεσονύκτιο ρεπορτάζ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Δεκαετία '80 και στο τραγούδι της ημέρας. Λάιβ δυο θηρία: Τσακ Μπέρι, Αντριάνο Τσελεντάνο

Πηγή: contra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου