Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ» ΣΕ REMAKE («καθώς τα φώτα στις γειτονιές σβήνουν...»)


Η οικονομική ύφεση έβαλε πολλούς οικονομολόγους και ερευνητές «στην πρίζα» (συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου) να ασχοληθούν με μακροοικονομικά μεγέθη και να προβούν σε οικονομοτεχνικές αναλύσεις, με κύριο στόχο να διαφωτιστεί ο κόσμος με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και επηρεάζουν τις ζωές μας, είτε λέγονται δάνεια, ασφάλιστρα κινδύνου, δανειακές συμβάσεις, πιστωτικά γεγονότα κλπ. Μια ύφεση που τελικά οφείλεται στη συνέπεια των ελληνικών κυβερνήσεων να υπερδανείζονται (ερήμην του ελληνικού λαού) τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια, να αποπληρώνουν τους δανειστές – αφεντικά τους, μέσω αφαίμαξης των «αδυνάμων» με νόμους κενούς από ηθική, μειώνοντας δραματικά τα εισοδήματά τους και τις κοινωνικές προς αυτούς παροχές και οδηγώντας τους, μέρα με τη μέρα στην εξαθλίωση.

Μια κοινωνική ομάδα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι παραγκωνισμένη από  τα ΜΜΕ για τις εφιαλτικές στιγμές που βιώνει και τον κατακερματισμό που δέχεται, είναι αυτή των ελεύθερων επαγγελματιών (μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων). Μια ομάδα, η οποία χρόνια τώρα ζει σε καθεστώς ομηρίας, πληρώνοντας «το μάρμαρο» σε πολλές περιπτώσεις την τελευταία 15δεκαετία, παίζοντας κι ενίοτε το ρόλο του φορο – πειραματόζωου (κλεισίματα 6ετίας, περαιώσεις, ποινικό αδίκημα η μη καταβολή ΦΠΑ κλπ), θύμα των νεοφιλελεύθερων καπιτα-ληστικών κυβερνήσεων, οι οποίες άφηναν τους βαρόνους και του βαρονίσκους ν’ αλωνίζουν το υγιές εμπόριο και να καρπώνονται προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης και τις πολυεθνικές να διαλύουν τα μικρομάγαζα των τίμιων κι αξιοπρεπών βιοπαλαιστών της γειτονιάς μας.
Στο πλαίσιο εξορμήσεών μας, οι οποίες αφορούσαν εκδηλώσεις μας ή ενημέρωση του κόσμου στις γειτονιές, αποφασίσαμε ως ΕΠΑΜ Δυτ. Αττικής να κάνουμε άνοιγμα κυρίως στα μαγαζιά των τοπικών αγορών του Περιστερίου, του Αιγάλεω, της Πετρούπολης, των Αγ. Αναργύρων και του Ιλίου κι οι έμποροι μας κατέθεσαν τις αγωνίες τους, τον πόνο τους, την αγανάκτησή τους και τα «πιστεύω» τους. Παραθέτω, λοιπόν, στις επόμενες γραμμές, ορισμένες από τις κουβέντες και τις απόψεις τους:
«Αν οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται, οι απολύσεις και η ανασφάλεια στον κόσμο μεγαλώνει πως θα μπει να ψωνίσει;»
«Δεν έχω λεφτά να βάλω βενζίνη στο αυτοκίνητο μου και κρατάω 2 υπαλλήλους με νύχια και με δόντια, γιατί τους έχω σα παιδιά μου εδώ και 10 χρόνια»
«Το ένα τέταρτο των πωλήσεων μας πάει στο κράτος μέσω ΦΠΑ, έχουμε αφήσει τις τιμές στα επίπεδα προ των αυξήσεων και δεν έχουμε δουλειά»
«Αν εγώ κλείσω αύριο δε μπαίνω ούτε στο ταμείο ανεργίας, γιατί ρε παιδιά εγώ δε δούλεψα;»
«Έχω να πληρώσω το ΤΕΒΕ 10 μήνες είμαι ανασφάλιστος και η οικογένειά μου και παρακαλάμε να μην αρρωστήσουμε ή πάθουμε κάτι γιατί…»
«Ούτε να κλείσω δε μπορώ, πρέπει να πληρώσω το ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα που έχω μέσα στο κατάστημα»
«Είναι χρόνια που λέμε κάθε πέρσι και χειρότερα, είμαστε όμηροι των πολιτικών τους πολύ πριν την κρίση»
«Οι μεγάλες αλυσίδες με τον ελάχιστο φόρο που πληρώνουν, το παραεμπόριο και οι παρά –λαϊκές, μας έχουν τσακίσει, γιατί να πληρώνω ΦΠΑ και να είμαι νομοταγής και να ‘ρχονται δίπλα στο μαγαζί (στο οποίο πληρώνω επίσης ενοίκιο και ρεύμα κλπ) και να πουλάνε παράνομα;;»
«Ποιος από τα κόμματα μεγάλα και μικρά ήρθε να μας ρωτήσει τι γίνεται; Μόνο προεκλογικά περνάνε με τις κουστωδίες τους…»
«Τι είστε εσείς κόμμα; Πουλάτε κουπόνια, ιδεολογία και εφημερίδες; Όχι..; ξέρεις πόσους λογαριασμούς έχω απλήρωτους αδερφέ; Κάτσε να δεις…»
«Έχω να βάλω πετρέλαιο στο σπίτι μου 2 χρόνια, πριν την κρίση»
«Πήγαμε στις πλατείες να φωνάξουμε και στις συνελεύσεις τους, οι αριστεριστές μας αποκάλεσαν μικροαστούς αφεντικά, άκουσον άκουσον, ενώ άλλοι  «δήθεν» αριστεροί μας εντάσσουν στην αστική τάξη που επιδιώκουν να εξαλείψουν. Μη πούμε για την “πατροπαράδοτη” δεξιά, που προτείνει νεοφιλελεύθερες πολιτικές ενίσχυσης του κεφαλαίου και φοροαπαλλαγών του και εμάς μας τσακίζουν με χαράτσια εδώ και χρόνια!!! Έλεος!!!»
«Παιδί μου, εγώ κοιμάμαι και ξυπνάω με την αγωνία το πώς θα πληρώσω τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις μου και αυτοί εκεί πάνω κοιμούνται και  ξυπνάνε και σκέφτονται νέους φόρους…»
«Θέλω 3 χρόνια για να βγω στη σύνταξη και έχω 1 χρόνο να πληρώσω το ΤΕΒΕ, που να βρω 1000 ευρώ το δίμηνο όταν έχω τζίρο 100 ευρώ τη εβδομάδα;; ε;;;»
«Ποια αγορά ρε παιδιά; Τελειωμένοι είμαστε…»
Οι παραπάνω εκφράσεις αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα του απόηχου της εξόρμησης μας. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε πως το τριτοβάθμιο επίσημο συνδικαλιστικό όργανο των εμπόρων, τους αφήνει ξεκρέμαστους τις δύσκολες αυτές ώρες, περνώντας εμμέσως πλην σαφώς τις επιταγές του καθεστώτος, προειδοποιώντας (απειλώντας) τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους στέλνοντας τα παρακάτω:
ΕΘΝΙΚΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ
Αθήνα, 2  Σεπτεμβρίου 2011            
Αρ. πρωτ.: Γ.Α. 1366

Προς
Ομοσπονδίες – Μέλη ΕΣΕΕ
Έδρες τους                                                                            
ΘΕΜΑ:  ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ «ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ» ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σε πολλούς Εμπορικούς Συλλόγους, συνάδελφοί μας ζητούν από τις Διοικήσεις να «κηρύξουν» για τα μέλη τους στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα επιβαλλόμενα εισπρακτικά μέτρα λιτότητας ή στις νέες έκτακτες φορολογικές εισφορές ή ως συμπαράσταση στην άδικη και παράλογη αύξηση του ΦΠΑ των χιλιάδων πελατών μας στο χώρο της εστίασης, νοιώθοντας την ίδια και μεγαλύτερη αγανάκτηση.
Είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς είχαν διατυπώσει εδώ και καιρό ανάλογους τρόπους αντίδρασης στις γενικές μας συνελεύσεις και ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που σήμερα, υπό συνθήκες αδικίας και ασφυξίας έχουν δικαιολογημένα ανάλογες σκέψεις. Ωστόσο, οι σχετικές ενέργειες δεν είναι χωρίς συνέπειες και μπορεί να συνεπάγονται ποινικές κυρώσεις για τις διοικήσεις που καταφεύγουν σε αυτές, αλλά και για τα μέλη μας που τις διαπράττουν.  Πιο κάτω, η νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ, προς ενημέρωση όλων αναφέρει τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα:
Άρθρο: 184

Κείμενο Άρθρου
«Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Άρθρο: 186

Κείμενο Άρθρου
« Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο πλημμέλημα………………….τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται για το σχεδιαζόμενο πλημμέλημα ελαττωμένη κατά το άρθρο 83……………………………………………………………
 Οι πράξεις του άρθρου αυτού μπορεί να μείνουν ατιμώρητες αν ο υπαίτιος ανακάλεσε με δική του θέληση την πρόκληση, την προσφορά ή την αποδοχή».
Κατά το άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά στην επιμέτρηση της ποινής φυλάκισης, ο δικαστής μπορεί να μειώνει την ποινή ελεύθερα έως το ελάχιστο της ποινής. Άρα:
ü  Εάν ο παρακινητής κατηγορηθεί για διέγερση (άρθρο 184) μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση από 10 ημέρες έως 3 χρόνια.
ü  Εάν ο παρακινητής κατηγορηθεί βάσει του άρθρου 186 μπορεί να τιμωρηθεί από 10 ημέρες έως 1 χρόνο φυλακή εάν το ποσό του οφειλέτη είναι έως 5000 € (άρθρο 3 ν. 3943/2011).  Εάν το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο κινδυνεύει με μεγαλύτερη φυλάκιση. 
Το πρώτο αδίκημα του 184 είναι «γενικό» και αφορά όλα τα αδικήματα, ενώ το δεύτερο του 186 «εξειδικεύεται» σε συγκεκριμένο αδίκημα, η βαρύτητα του οποίου κρίνεται κατά περίπτωση. Εναπόκειται στον Εισαγγελέα που θα συντάξει το κατηγορητήριο ποιο από τα δύο θα επιλέξει ανάλογα με την περίπτωση. Σύμφωνα με τους νομικούς της ΕΣΕΕ, αυτός που παρακινεί γενικά και δημόσια μέσω των ΜΜΕ να μην καταβάλλεται ο ΦΠΑ θα τιμωρηθεί με το άρθρο 184.
Σε όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να μας διαφεύγουν οι αυστηρές ποινές και τα εξοντωτικά πρόστιμα τα οποία θα επιβληθούν στους συναδέλφους μας, που θα ακολουθήσουν τις προτροπές αντίδρασης με «στάση πληρωμών», χωρίς όμως να μπορούμε στη συνέχεια να τους βοηθήσουμε να απαλλαγούν από τις επιπτώσεις.
Οι φορείς εκπροσώπησης του ελληνικού εμπορίου σε κάθε γωνιά της χώρας μας έχουν επανειλημμένως δείξει υπευθυνότητα και γνωρίζουν να αντιδρούν πάντα στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας. Άλλωστε, στην ελληνική αγορά σήμερα, η «στάση πληρωμών» δεν είναι προτροπή αντίδρασης, αλλά αποτέλεσμα της «παύσης εμπορίου».  
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο Πρόεδρος

Βασίλης Κορκίδης
Ο Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Καρανίκας

Η απάντηση του ρηξικέλευθου και δυναμικού Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου, ήταν άμεση! Μια απάντηση καταπέλτης:

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Δ ΗΛΟΥ 27-29 ΤΚ: 12134 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΤΗΛ / FAX 210-57 67 760 begin_of_the_skype_highlighting            210-57 67 760      end_of_the_skype_highlighting ΚΙΝΗΤΟ 6932 244 886-887
e-mail:info@esper.gr
www.esper.gr

Περιστέρι, .19/9/2011
Αρ.Πρωτ.:1298
Προς
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Υπ’όψιν: κου Κορκίδη Β. – Καρανίκα Γ.


ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ «ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ» ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ενημέρωση που λάβαμε με mail σας στις 2 Σεπτεμβρίου, με θέμα τις συνέπειες και τις ποινικές κυρώσεις για τις διοικήσεις και τα μέλη τους σε περίπτωση που «κηρύξουν» στάση πληρωμών προς το Δημόσιο.

Η πρώτη αίσθηση από την ανάγνωση του κειμένου σας ήταν σαν να λέτε σε εξεγερμένο πλήθος που αποφασίζει να πολεμήσει για την επιβίωση του, ότι προσέξτε γιατί οι σφαίρες στον πόλεμο πονάνε…

Με δεύτερη ματιά όμως και λίγο πιο ψύχραιμη, όσο ψύχραιμος μπορεί να είναι κανείς σήμερα, σας διαβεβαιώνουμε ότι κανείς από την Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου δεν προτίθεται να θέσει σε κίνδυνο την ποινική ακεραιότητα των μελών του εκτός και εάν η πλειοψηφία του σώματος της Γενικής Συνέλευσης, παρά την ενημέρωση που θα πάρει για τις όποιες κυρώσεις που προβλέπονται, να αποφασίσει κινητοποιήσεις ή άλλες ενέργειες που δεν «σέβονται» το Σύνταγμα ή τους νόμους.

Αλήθεια ποιό Σύνταγμα και ποιοί νόμοι σέβονται αντίστοιχα την αγωνία, την απελπισία, το αδιέξοδο, την εξαθλίωση, τον φόβο και τις βασικές προϋποθέσεις επιβίωσης των μικρών – μικρομεσαίων επαγγελματιών που μετρούν τις ώρες που θα έχουν ακόμα ανοικτές τις δουλειές τους και τις επιχειρήσεις τους, αν δεν τις έχουν θυσιάσει ήδη στο βωμό της Συνταγματικής υποταγής…

Και εάν υπάρχουν κάποιοι που σέβονται τα παραπάνω, τι ακριβώς κάνανε μέχρι σήμερα και με τι αποτέλεσμα, για να παραμείνουν ανοικτά καταστήματα και επιχειρήσεις για να έχουν αυτοί οι άνθρωποι τουλάχιστον το δικαίωμα να αγωνιστούν για την επιβίωση την δική τους και των οικογενειών τους.

Η απελπισία, η αγανάκτηση και η οργή κάθε μέρα μεγαλώνει και η πίεση των μελών μας για να κάνουμε «κάτι» γίνεται κάθε μέρα επιτακτική.

Σ’ αυτά τα πλαίσια θα θέλαμε αγαπητοί συνάδελφοι να μας καθοδηγήσετε με ιδέες και προτάσεις για κινητοποιήσεις και ενέργειες αντίδρασης που να είναι σύννομες και Συνταγματικές αλλά ταυτόχρονα και αποτελεσματικές ή τουλάχιστον ελπιδοφόρες μήπως και μπορέσουμε να ανατάξουμε την ψυχολογία, τα όνειρα, τις ελπίδες των συναδέλφων μας που εκτός των άλλων αισθάνονται σαν πιόνια που «κάποιοι» νόμιμα τους κινούν σε μια σκακιέρα χωρίς μέλλον για τους ίδιους, αλλά με εξασφαλισμένο το μέλλον των παικτών.

Με ειλικρινή σεβασμό, εκτίμηση και εμπιστοσύνη στην Διοίκηση της ΕΣΕΕ θα είμαστε σε αναμονή των δικών σας προτάσεων για έννομες κινητοποιήσεις της τοπικής μας αγοράς και σας διαβεβαιώνουμε ότι η πιεστικότητα και η πιθανή αποτελεσματικότητά τους θα καθοδηγήσουν την Διοίκηση αλλά και τα μέλη του Συλλόγου μας σε άλλους τρόπους κινητοποίησης από αυτούς που πιεζόμαστε να υιοθετήσουμε…

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος

Μαλλιοστάθη Βασιλική

Το Δ.Σ.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το τοπικό εμπόριο είναι σε αποσύνθεση, αντ’ αυτού, ανάπτυξη για την τρόικα σημαίνει η Ελλάδα να γεμίσει με ελεύθερες οικονομικές ζώνες (ΕΟΖ), με ιδιότυπα εργασιακά καθεστώτα και ελάχιστη έως μηδενική φορολογία που πίσω από αυτές κρύβεται το παγκόσμιο κεφάλαιο των πολυεθνικών! Οι έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι οφείλουν να μην καταστείλουν τη σημαία, οφείλουν να κρατήσουν τα φώτα στις γειτονιές μας ανοικτά… Να είμαστε δίπλα τους!

ΥΓ: Ευχαριστούμε τον προοδευτικό, Εμπορικό Σύλλογο Περιστερίου, για τη συμβολή του με τις σχετικές επιστολές στην ενημέρωσή μας, αλλά και τον αγωνιστικό χαρακτήρα που έδειξε στη Γενική Απεργία στις 19/10/2011, ενημερώνοντας από τη μία, τους εμπόρους σε όλες τις αγορές του Περιστερίου να κλείσουν και να αντισταθούν, ακόμα ασκώντας πίεση και κλείνοντας και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (στο Περιστέρι το 99% των καταστημάτων έκλεισε την ημέρα της απεργίας), κι από την άλλη συμμετέχοντας δυναμικά στην πορεία του Συντάγματος.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Οικονομολόγος (Msc,CPhd)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου