Τετάρτη

Για ποια Δημοκρατία μιλάμε;


Αγαπητοί φίλοι,καθώς οι εκλογές πλησιάζουν τις τελευταίες μέρες αναλογίζομαι και προσπαθώ να συγκεντρώσω κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς που με απασχολούν εδώ και χρόνια, σχετικά με την έννοια της Δημοκρατίας στις μέρες μας και κυρίως στην Ελλάδα.

Αρχικά, ο λαός σ’ αυτή τη δημοκρατία ουσιαστικά μένει εκτός αποφάσεων που διαμορφώνουν το κοινωνικό γίγνεσθαι. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι έχει να γίνει δημοψήφισμα, εδώ και περίπου 33 χρόνια. Δεν ερωτηθήκαμε σχεδόν για τίποτα, είτε αυτό λέγεται ΟΝΕ, Ευρωπαϊκό Σύνταγμα κλπ, σ’ αντίθεση με άλλα κράτη, όπου μπροστά σε σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις ο πολίτης έχει λόγο. Η συμμέτοχή μας τελικά φτάνει μέχρι τα όρια της ψήφου.

Από την άλλη, οι βουλευτές που εκλέγονται δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι εκπρόσωποι του λαού και προασπίζουν τα συμφέροντά του, αλλά η εκτελεστική εξουσία είναι αυτή που αποφασίζει, με τους βουλευτές της παράταξής της να επικυρώνουν τις αποφάσεις της, ενώ η αντιπολίτευση λαμβάνει χώρα στα παράθυρα των καναλιών κι όχι στα έδρανα της βουλής.
Η δημοκρατία ξεκίνησε ως ένα πολίτευμα που ουσιαστικά στηρίζονταν στη λαϊκή κυριαρχία, όπου όλοι οι πολίτες είχαν το δικαίωμα και την υποχρέωση να περάσουν από τα δημόσια αξιώματα (με κλήρο) και να συμμετέχουν στην εκκλησία του δήμου (στις δημόσιες συζητήσεις). Το σημερινό αυτό πολίτευμα στηρίζεται στο μηχανισμό των κομμάτων που συντηρούν πελατειακές σχέσεις με την εκλογική μάζα και ο “πολίτης” παρακολουθεί τις πολιτικές αντιπαραθέσεις από τον καναπέ. Δε συμμετέχει, παρακολουθεί.
Ακόμα κι η ψήφος θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε άνιση. Κατ’ αρχήν με το εκλογικό σύστημα που υπάρχει ενισχύονται τεχνηέντως όλο και περισσότερο τα δύο μεγάλα κόμματα. Από την άλλη, όταν κάποιος ψηφίζει ένα κόμμα δίχως να έχει ίδιον συμφέρον, τότε η ψήφος του έχει μικρότερη αξία από κάποιου άλλου που έχει λάβει υποσχέσεις για μελλοντική εξυπηρέτηση (κοινώς ρουσφέτι) ψηφίζοντας το ίδιο κόμμα. Άρα άλλη βαρύτητα έχει η μία ψήφος κι άλλη η άλλη.
Αυτές ήταν κάποιες αρχικές απόψεις για το ζήτημα. Θα χαρώ να επεκτείνουμε τη συζήτηση.