Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Basic Income

basic-instinct-poster-5


 Ένας πολύ καλός φίλος μου έστειλε ένα άρθρο σχετικό με το πείραμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολλανδική πόλη της Ουτρέχτης. Αναφέρομαι σε εκείνο που είχες θίξει σε παλαιότερα κείμενά σου, Πιτσιρίκο. Το ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα που θα παρέχεται από το κράτος σε κάθε πολίτη ανεξαρτήτως της περιουσίας και της κοινωνικής θέσης που αυτός κατέχει.

Σε μια οικονομία που η τεχνολογική εξέλιξη καθιστά την εργασία όλου και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού μη αναγκαία, η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου φαντάζει σαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα και προοπτική.

Εκτός από τους Ολλανδούς που πειραματίζονται πάνω σε αυτό το μοντέλο, κι άλλες χώρες έχουν αρχίζει να επεξεργάζονται παρόμοια σχέδια.

Στην Φιλανδία της κρίσης και της ύφεσης η πρόταση για χορήγηση μηνιαίου μισθού 800 ευρώ για κάθε ενήλικο Φιλανδό είτε εργάζεται είτε όχι βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στην κοινωνία αλλά και​ σε​ όλα τα κόμματα. Στην Ελβετία θα ψηφίσουν για το ζήτημα αυτό μέσα στο 2016, σε ένα από τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται πολύ συχνά και για διάφορα ζητήματα στην χώρα αυτή.

Την δεκαετία του ’60, ανάλογα ​κοινωνικά ​ πειράματα είχαν διεξαχθεί στις ΗΠΑ δεν οδήγησαν όμως σε ασφαλή συμπεράσματα για την βιωσιμότητα ​ή όχι ​ του μέτρου.

Ανάλογες συζητήσεις είχαν ξεκινήσει την ίδια εποχή και στην Βρετανία, σταμάτησαν όμως γιατί δόθηκε προτεραιότητα σε άλλα ζητήματα όπως, για παράδειγμα, στα ονόματα που θα πάρει ο πρίγκηπας​ και η πριγκήπισσα​, το αν θα εξακολουθούν να κατασκευάζονται σπίτια με ξεχωριστή βρύση για το κρύο και για το ζεστό νερό, και για το αν το NHS -που έχει δοθεί ήδη σε ιδιώτες- θα ιδιωτικοποιηθεί ή όχι.

Το μόνο κόμμα που τοποθετήθηκε υπέρ του «βασικού εισοδήματος» ήταν το κόμμα των Πρασίνων που πήρε το 3.8% των ψήφων και εξέλεξε έναν βουλευτή στις τελευταίες εκλογές, όπως και το «καρατζαφερικό» UKIP που πήρε όμως το 12.6% των ψήφων.

Οι Πράσινοι της Βρετανίας εξέλεξαν 7 λιγότερους βουλευτές από τους Φιλελεύθερους (7.8%) και 55 λιγότερους από τους Σκωτσέζους εθνικιστές του 4.7%. Κοινοβουλευτικά μάλλον δύσκολο το βλέπω να προχωρά το ζήτημα.

Το ματσάκι έχει νομίζω κριθεί αφού τρία λεπτά πριν το σφυρίζει ο Καλιακούδας, το μακρινό δημοψήφισμα που έστειλε με την μία ο Τσίπρας στην αντίπαλη περιοχή βρήκε τον ελληνικό ​λαό ​ σε εμφανέστατη θέση off-side.

Όμως, δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία το άθλημα ως ο βασιλιάς των sport. Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Ο διάδοχος –και όπου να ναι βασιλιάς– Κάρολος μαζί με την σύζυγο του Καμήλα μπορεί να αποφασίσουν πως το «βασικό εισόδημα» ταιριάζει στους υπηκόους της αυτής μεγαλειότητας του, και να αλλάξουν τα πάντα εν μία νυκτί. Άγνωστες οι βουλές ενός μονάρχη.

Γενικά, αρχίζω να βλέπω την ιστορία του «βασικού εισοδήματος» για όλους ως την μοναδική λύση που έχει ο σύγχρονος καπιταλισμός προκειμένου να αμβλύνει τις αντιθέσεις του και να επιβιώσει στα νέα πλαίσια που θέτει -ή θα θέσει πολύ σύντομα- η τεχνολογική επανάσταση που έχει ξεκινήσει, και όμοια της δεν έχει δει ακόμα ο πλανήτης​.

Όμως, φίλε Πιτσιρίκο, διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το αν θα τα καταφέρει ή όχι. Για έναν λόγο κυρίως:

Ο καπιταλισμός στις μέρες μας είναι παγκοσμιοποιημένος, η εφαρμογή όμως των πολιτικών αυτών σημαίνει στην πράξη ενίσχυση των συνόρων.

Πώς πχ η Φιλανδία θα εφαρμόσει την πολιτική των 800 ευρών για κάθε πολίτη αν δεν βάλει σαφή όρια και δεν προσδιορίσει ​επακριβώς​ τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες αυτού του πολίτη;
Κι αν η χώρα είναι πλημμυρισμένη από πρόσφυγες και μετανάστες πως θα εισπραχτεί από την κοινωνία μια de facto πολιτική διακρίσεων;

Ιδίως, αν κανείς συνυπολογίσει στην παραπάνω εξίσωση το γεγονός πως η συμμετοχή των μεταναστών στην παραγωγή αυτού του κοινωνικού πλούτου που θα μοιράζεται στους «πολίτες» θα είναι δυσανάλογα μεγάλη.

Μονάχα η ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης θα έλυνε το πρόβλημα αυτό.

Να μην υπήρχε δηλαδή «Φιλανδός» πολίτης αλλά «Ευρωπαίος» πολίτης με τα ίδια δικαιώματα παντού στην Ευρώπη.

Η τάση όμως που επικρατεί δεν είναι κεντρομόλος, είναι φυγόκεντρος.

Φαίνεται λοιπόν ξανά πως ο καπιταλισμός δεν μπορεί να «επιλύσει» έστω και προσωρινά τις μεγάλες αντιθέσεις του, παρά μονάχα δημιουργώντας καινούργιες ακόμα μεγαλύτερες.

Η εποχή θυμίζει τις εποχές των κολοσσιαίων ιστορικών ανατροπών, όσο κι αρνιόμαστε να δούμε τις αναλογίες.

Ίσως, αν χρησιμοποιήσω τα λόγια από την εισαγωγή του ​»​Άρχοντα των Δακτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά​»​

να εξάψω την φαντασία και την περιέργεια κάποιων:
«Καθώς ο Σάουρον κάνει την υπέρτατη προσπάθεια να κατακτήσει την Μέση Γη, ο Γκάνταλφ με τον Βασιλιά του Ρόχαν, Θέοντεν, επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα της Γκόντορ, Μίνας Τίριθ. Ο Άραγκορν διεκδικεί τον θρόνο της Γκόντορ και καλεί έναν στρατό από φαντάσματα να τον βοηθήσουν να νικήσει. Έτσι μένει ο Φρόντο και ο Σαμ να κουβαλήσουν το βαρύ φορτίο του Δαχτυλιδιού και να αντιμετωπίσουν το Γκόλουμ. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι φτάνουν στη Μόρντορ και προσπαθούν να καταστρέψουν το Δαχτυλίδι στο μόνο μέρος που μπορεί να καταστραφεί, στο Βουνό του Χαμού».
Κάτι τέτοιο, αλλά το τέλος δεν θα είναι καλό και τα Χόμπιτ δεν θα επιστρέψουν πίσω στο καταπράσινο [και θεοσκότεινο] Σάιρ!

Φιλιά από την βασιλευομένη –εν έτος 2015!– Εσπερία
Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, χαίρομαι πολύ που αυτός ο πολύ καλός σου φίλος -που είμαι εγώ- σου έστειλε αυτό το άρθρο για το βασικό εισόδημα και σε έβαλε σε σκέψεις. Ηλία, συμφωνώ μαζί σου στις αμφιβολίες που έχεις. Προσωπικά, νομίζω πως το βασικό εισόδημα θα είναι το τελευταίο χαρτί του καπιταλισμού, ώστε να μην κόψει εντελώς το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται, κάτι το οποίο κάνει με όλο και μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, δεν βλέπω ποιο άλλο χαρτί – εκτός από το βασικό εισόδημα- έχουν τα καπιταλιστικά καθεστώτα, για να μην γίνει πόλεμος μέσα στις κοινωνίες. Πιστεύω μάλιστα πως το βασικό εισόδημα έχει αποφασιστεί ήδη αλλά το καθυστερούν λίγο, για να μαζέψουν όσα περισσότερα μπορούν από τα χάπατα, όπως οι Έλληνες. Επίσης, έχω την αίσθηση πως το βασικό εισόδημα θα έχει μεγαλύτερη δυναμική γιατί τα πιο εύρωστα οικονομικά μέλη της κοινωνίας θα παραιτηθούν από αυτό, υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων. Και βέβαια, πιστεύω πως το βασικό εισόδημα θα δίνεται και στους πρόσφυγες. Δεν γίνεται αλλιώς. Να είσαι καλά, Ηλία.)


Πηγή: http://pitsirikos.net/2015/12/basic-income/#ixzz3uefTvMDr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου