Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ντόναλντ Τραμπ: το αφτιασίδωτο πρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

Image: U.S. Republican presidential candidate Trump hugs a U.S. flag as he takes the stage for a campaign town hall meeting in Derry


 
Π. Παπ. για το Avantgarde
 
«Κάθε τι που μέσα στην κανονική ανάπτυξη της κοινωνίας απορριπτόταν από τον εθνικό οργανισμό σαν έκκριμα του πολιτισμού, ξεπετιέται τώρα από το λαρύγγι: ο καπιταλιστικός πολιτισμός ξερνά μια βαρβαρότητα που δε χωνεύτηκε
 
Με αυτά τα λόγια παρουσίαζε ο Τρότσκι το 1933 τη φύση του εθνικοσοσιαλισμού, λίγο καιρό μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους ναζί στη Γερμανία. Είναι δύσκολο να μη σου έρθει στο μυαλό αυτή η φράση διαβάζοντας το τελευταίο ρατσιστικό παραλήρημα του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που συνοδεύτηκε από κάλεσμά του να απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ στους μουσουλμάνους. Ο άθλιος αυτός τύπος εκπροσωπεί έναν ιδιότυπο πρωτοφασισμό που μετατοπίζει όλο το πολιτικό σύστημα προς τα δεξιά και δίνει πάτημα στις πιο αντιδραστικές δυνάμεις (όπως η Κου Κλουξ Κλαν) να βγουν από τις τρύπες τους, με το λόγο τους να έχει καταστεί πλέον νομιμοποιημένος σε πλατιά στρώματα του πληθυσμού. Το World Socialist Web Site αναφέρει εύστοχα πως ο πρωτοφασισμός του Τραμπ δεν αναπτύχθηκε σε μια βαυαρική μπυραρία ούτε στα χαρακώματα του Α’ ΠΠ, αλλά στη Γουόλ Στριτ. Ενώ ο Χίτλερ προέκυψε από την οργή του λούμπεν προλεταριάτου και της μικροαστικής τάξης – οργή που εκμεταλλεύτηκε και κατηύθυνε το γερμανικό χρηματιστικό κεφάλαιο – ο Τραμπ είναι ο άμεσος εκπρόσωπος των φοβισμένων δισεκατομμυριούχων που θέλουν να κάνουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο ασφαλές μέρος για τα χρήματά τους.

Μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, μεγάλο κομμάτι του αστικού τύπου των ΗΠΑ όπως και διάφοροι πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν να διαρρηγνύουν με ιερή οργή τα ιμάτιά τους, υπερασπιζόμενοι την «αμερικάνικη δημοκρατία» και «ανεκτικότητα». Η ναυαρχίδα του αστικού τύπου των ΗΠΑ, NY Times, σε πρόσφατο δημοσίευμά της συντακτικής της επιτροπής αναφέρει πως το Ρεπουμπλικάνικο κόμμα έχει έρθει «στο χείλος του φασισμού». Τα ίδια καθάρματα που έχουν δικαιολογήσει ή οργανώσει κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που έχουν οδηγήσει στην καταστροφή ολόκληρων χωρών αφήνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς μουσουλμάνους πίσω τους, ξαφνικά ανέπτυξαν συνείδηση και σοκάρονται από την αντιμουσουλμανική ρητορική! Η Χίλαρι, που έχει χαρακτηριστεί (σωστά) εγκληματίας πολέμου για το ρόλο της στην καταστροφή της Λιβύης και τη δολοφονία του Καντάφι (δείτε την εδώ να κομπάζει για το κατόρθωμά της δηλώνοντας «ήρθαμε, είδαμε, πέθανε»), βρήκε ευκαιρία να ποζάρει ως προοδευτική. Το ίδιο και ο Ομπάμα. Μια τέτοια χυδαία επίδειξη υποκρισίας θα ήταν εξαιρετικά αστεία, αν η κατάσταση δεν ήταν σοβαρή.
 
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε πρόσφατα μια αναφορά για το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA – ένα παγκόσμιο πρόγραμμα υπό την αιγίδα του αμερικάνικου κράτους που περιελάμβανε τις απαγωγές ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και την κράτησή τους σε μυστικές εγκαταστάσεις, όπου υποβάλλονταν σε βασανιστήρια προκειμένου να τους αποσπάσουν πληροφορίες. Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ως μέρος του περιβόητου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» (δηλαδή μιας νέας σειράς επιθετικών πολέμων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υπό το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας»). Η αναφορά αυτή, με τίτλο «Όχι άλλες δικαιολογίες. Ένας οδικός χάρτης για την απόδοση δικαιοσύνης για τα βασανιστήρια της CIA», παρέχει φρικιαστικές λεπτομέρειες για τις διάφορες μεθόδους βασανιστηρίων που χρησιμοποίησε η CIA προκειμένου να αποσπάσει πληροφορίες από τα θύματά της κατά την περίοδο 2001-2009. Μολονότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που έλαβε μια δωρεά $100 εκατομμυρίων από τον Σόρος το 2010) έχει ένα βρώμικο ιστορικό δικαιολόγησης ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων υπό το πρόσχημα της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η έκθεση αυτή είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τις πληροφορίες που περιέχει, αλλά και επειδή αποτελεί επί της ουσίας ένα ολοκληρωμένο κατηγορητήριο για μια ενδεχόμενη μελλοντική δίωξη των Αμερικανών αξιωματούχων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα βασανιστηρίων (εντάξει, δε διαφαίνεται κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον, μια τέτοια δίωξη προϋποθέτει μάλλον μια άλλου τύπου εξουσία). Η λίστα των αξιωματούχων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον πρώην διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, την πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις, τον πρώην αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι και τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Η αναφορά είναι αρκετά εκτενής (159 σελίδες), συνεπώς είναι δύσκολο να παρουσιαστεί εδώ με λεπτομέρεια. Παρουσιάζουμε όμως δύο ενδεικτικά σημεία της:
 
«Πολλοί κρατούμενοι κρατούνταν από τη CIA σε απόλυτα σκοτεινά κελιά χωρίς παράθυρα, αλυσοδεμένοι σε τοίχους, γυμνοί ή με πάνες, για βδομάδες ή μήνες κάθε φορά. Η CIA τούς υποχρέωνε να στέκονται σε επώδυνες στρεσογόνες στάσεις που καθιστούσαν αδύνατο για αυτούς το να ξαπλώσουν ή να κοιμηθούν για μέρες, στο σημείο που πολλοί κρατούμενοι είχαν παραισθήσεις ή παρακαλούσαν να τους σκοτώσουν για να τελειώσει η δυστυχία τους. Χρησιμοποιούσαν τον «εικονικό πνιγμό» και παρόμοιες τεχνικές για να προκαλέσουν σχεδόν ασφυξία ή πνιγμό, στρίμωχναν τους κρατούμενους γυμνούς σε μικρά κουτιά, και τους απαγόρευαν να κάνουν μπάνιο, να πάνε στην τουαλέτα ή να κόψουν τα μαλλιά ή τα νύχια τους για μήνες. «Μοιάζαμε με τέρατα», είπε ένας κρατούμενος σχετικά με την εμφάνισή του όσο βρισκόταν υπό την κράτηση της CIA.»
 
«Η περιληπτική αναφορά της Γερουσίας ανέφερε ότι η CIA υπέβαλε τουλάχιστον πέντε κρατούμενους σε «χορήγηση τροφής από τον πρωκτό», που περιγράφεται σε μια περίπτωση σαν έγχυση των πολτοποιημένων περιεχομένων ενός δίσκου με γεύμα στον πρωκτό ενός κρατούμενου μέσω ενός ιατρικού σωλήνα, που έγινε «χωρίς απόδειξη της ιατρικής αναγκαιότητας». Η περιληπτική αναφορά της Γερουσίας διαπίστωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας εικονικού πνιγμού, ένας κρατούμενος κατέστη «εντελώς μη ανταποκρίσιμος, με φυσαλίδες να βγαίνουν από το ανοιχτό, γεμάτο στόμα του». Η CIA εξανάγκαζε ορισμένους κρατούμενους να στέκονται όρθιοι για μέρες χωρίς ύπνο, παρά το γεγονός ότι είχαν σπασμένα κόκαλα στα πόδια τους, μολονότι το προσωπικό της CIA γνώριζε πως αυτό θα τους προκαλέσει μακροχρόνιες σωματικές βλάβες. Ένας πληροφοριοδότης της CIA περιέγραψε έναν κρατούμενο ως «έναν σαφώς τσακισμένο άνθρωπο» και «στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης».»
 
Εξυπακούεται πως οι παραπάνω μέθοδοι επινοήθηκαν από ευφυέστατους και καθ’ όλα πολιτισμένους επιστήμονες – σε αντίθεση με τους «βαρβάρους» που βομβαρδίζει το ΝΑΤΟ. Η δε υλοποίηση των μεθόδων αυτών έγινε από «γενναίους άνδρες και γυναίκες που στέκονται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του αμερικάνικου έθνους», όπως αναφέρονται συχνά στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι. Όλες αυτές οι μέθοδοι και η υλοποίησή τους έχουν εγκριθεί από τα υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας των ΗΠΑ κατά την περίοδο 2001-2009, ενώ έχουν συγκαλυφθεί από το 2009 μέχρι σήμερα – από τους ίδιους ανθρώπους που «σοκαρίστηκαν» από τα λόγια του Τραμπ.
 
Ακόμα και η βαρβαρότητα των αντιδραστικών τζιχαντιστών του ISIS ωχριά μπροστά στη βαρβαρότητα των μυστικών φυλακών της CIA, του Αμπού Γκράιμπ και του Γκουαντάναμο. Αυτή η βαρβαρότητα είναι το πραγματικό πρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η γκροτέσκα φιγούρα του γελοιωδέστατου Τραμπ, μη διαθέτοντας τον απαραίτητο δημοκρατικό λούστρο, απλώς αποκαλύπτει το πρόσωπο αυτό – αφτιασίδωτο και σε όλο του το μεγαλείο. Το πρόσωπο της «πολιτικής αντίδρασης σε όλη τη γραμμή», όπως έλεγε ένας παλιός επαναστάτης αναφερόμενος στον ιμπεριαλισμό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου