Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Με ποια απαίτηση η Τρόικα επέτρεψε τις εκλογές; Τα προσυμφωνημένα για συνεργασίες και Σκουριές

tsipras-skourletis


 
Ως γνωστόν, οι ελληνικές κυβερνήσεις αποτελούν πλέον ένα απλό διευθυντήριο εκτέλεσης αποφάσεων της πολιτικής-οικονομικής βούλησης της Τρόικας – για να μην ξεχνιόμαστε με τους… θεσμούς. Είναι επίσης γνωστό σε όσους παρακολουθούν την πολιτική σκηνή ότι η Τρόικα δεν χρειαζόταν εκλογές στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εφόσον είχε εξασφαλίσει την έγκριση των απαιτήσεών της με ευρύτατη πλειοψηφία. Τις χρειάζονταν όμως το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων οι εξής:
 
– Η απαλλαγή από τους διαφωνούντες βουλευτές,
– Η απαλλαγή από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόσο από τη θέση της ως Προέδρου της Βουλής όσο και από τις πολύ σημαντικές επιτροπές στις οποίες συμμετέχει (π.χ. “επιτροπή αλήθειας” για το χρέος),
– Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με οικειοποίηση του τίτλου-brand name του κόμματος, χωρίς να αφήνει χρόνο στις εσωκομματικές εξελίξεις και σπρώχνοντας έτσι τους διαφωνούντες σε άλλο κόμμα που δεν θα έχει χρόνο να προετοιμαστεί,
– Η επίφαση νομιμότητας που θα προκύψει από την ανάδειξη κυβέρνησης μέσα από εκλογές, και
– Η καθυστέρηση και καταστολή της λαϊκής διαμαρτυρίας μέσω των εκλογών.
Οι εκλογές εγκρίθηκαν από τους δήθεν συμμάχους της Ελλάδας υπό μία ξεκάθαρη εντολή: θα σχηματίσετε κυβέρνηση με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, αυτό δεν εκπλήσσει κανέναν ως πληροφορία, καθώς ήδη το άντιλαμβανόμασταν από τις εξελίξεις.
 
Για τις Σκουριές
 
Στο πλαίσιο αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, όπου όλα έχουν ξεπουληθεί εκ των προτέρων, εντάσσεται και η χυδαία απέλπιδα προσπάθεια οικειοποίησης του αγώνα στις Σκουριές. Απέλπιδα επειδή οι περισσότεροι κάτοικοι τούς έχουν καταλάβει, αλλά όμως συνεχίζεται ποντάροντας στη λιγοστή ελπίδα που έχει μείνει ως αποκούμπι σε διάφορους κατοίκους της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Σκουρλέτη για δήθεν κλείσιμο των Σκουριών, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ διατράνωναν στην Ιερισσό ότι, “Να τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για μας, ενώ ο Λαφαζάνης τόσο καιρό τίποτα” αλλά και ότι “Μπορεί η Ιγγλέζη να είπε ΝΑΙ αλλά να το αντάλλαγμα που πήρε για μας”.
 
Αυτό που δεν γνώριζαν ή απέφυγαν να πουν τα μέλη αυτά στους συγχωριανούς τους είναι το εξής: ο κ. Σκουρλέτης είχε λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση των εκλογών συνάντηση στην αμερικανική πρεσβεία και στην καναδική. Και στις δύο αυτές συναντήσεις έγινε “σύσταση” στον Σκουρλέτη που αναφερόταν ρητώς στην Ελληνικός Χρυσός λέγοντας: “έχετε 1-2 μεγάλες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή που δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που θα θέλαμε. Λύστε τα προβλήματα αλλιώς δεν θα έρθει καμία άλλη επένδυση”. Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη υπογράψει την πώληση της δημόσιας περιουσίας και θα συνεργαστεί στην διακυβέρνηση με τους λοιπούς υποστηρικτές της εξόρυξης, αντιλαμβανόμαστε όλοι τι απάντησε ο Σκουρλέτης. Η “προσωρινή αναστολή εργασιών”, που προφανώς θα λήξει μετά τις εκλογές, έχει ευρύτερη στόχευση, μιας και η υποστήριξη στις Σκουριές ήταν πανελλαδικής εμβέλειας τουλάχιστον.
 
Έχει στόχευση φυσικά και στην ίδια την περιοχή, που φαίνεται πως στην πλειοψηφία της είναι ενάντια στην επένδυση, ή τουλάχιστον δεν είναι υπέρ της με κάθε κόστος. Αν κοιτάξουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, το 54,56% του δήμου Αριστοτέλη είπε ΟΧΙ στη συμφωνία. Ειδικότερα, στη δημοτική ενότητα Παναγιάς ήταν 54%, στην Σταγύρων-Ακάνθου 63%, και στην δ.ε. Αρναίας 41% ψήφισαν ΟΧΙ, ψήφος που σίγουρα έθετε σε αμφισβήτηση την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών στα μεταλλεία.
 
Να σημειωθεί εδώ ότι, από τις 26 Ιανουαρίου 2015, την επομένη των εκλογών, ήταν ήδη αποφασισμένο ότι δεν θα κλείναν οι Σκουριές. Παραθέτω επακριβώς εκείνον τον διάλογο που έτυχε να έχω με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (τυχαία θα τον αναφέρω ως ΧΧ):
Ν.Ψ.: Εγώ έχω βάλει ένα και μόνο κριτήριο για την επιτυχία της διακυβέρνησής σας και αν αυτό ικανοποιηθεί στις επόμενες εκλογές θα σας ψηφίσω “δαγκωτό”.
 
ΧΧ: Και ποιο είναι αυτό;
ΝΨ: Να κλείσετε τις Σκουριές.
ΧΧ: Α, εσύ έβαλες πολύ ψηλά τον πήχη!
ΝΨ: Τι ψηλά τον έβαλα, εσείς δεν λέτε ότι θα το κλείσετε;
ΧΧ: Έτσι λέγαμε… Δείξε μου μια τέτοια δήλωση τα τελευταία δύο χρόνια.
ΝΨ: Μα, και η ίδια η Ιγγλέζη το είπε σε συνέντευξή της σε μένα πριν από ένα μήνα…
ΧΧ: Ποιος την κλάνει την Ιγγλέζη μωρέ! Έχεις ακούσει τον Τσίπρα ή κάποιο υψηλόβαθμό στέλεχος να λέει κάτι τέτοιο; Όχι! Το τι λέει η Ιγγλέζη δεν το υπολογίζει κανείς μες το κόμμα…
ΝΨ: Δηλαδή ψέματα λέτε στον κόσμο;
ΧΧ: Άκου να δεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε άλλες πιο σημαντικές προτεραιότητες, και αυτές είναι στα εργασιακά, με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και την ανθρωπιστική κρίση. Αυτά που λες εσύ δεν γίνονται. Και καλά, εσύ γιατί τέτοια πρεμούρα με τις Σκουριές;
ΝΨ: Για τον απλούστατο λόγο ότι, πέρα από το δίκαιο του αγώνα εκεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονταν αποφασιστικά με τα μεγαθήρια που κρύβονται πίσω από την Eldorado Gold τότε θα ήταν ικανός και θα έδειχνε ότι πραγματικά θέλει ανατροπή των μνημονίων. Αφού τα ίδια πολυεθνικά κεφάλαια βρίσκονται από πίσω.
ΧΧ: Απ’ ότι φαίνεται, δεν θα ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ τότε…
 
ΥΓ: Κλείνοντας, μια μικρή αλλά όχι αμελητέα είδηση σχετικά με τα capital controls. Αν και ο Τσίπρας συμμορφώθηκε πλήρως προς τις υποδείξεις των “συμμάχων” μας, τα λεγόμενα capital controls δεν έχουν αρθεί πλήρως, με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα των συναλλαγών με το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες για αγορές στο εξωτερικό. Στην προσπάθειά μου να κάνω αγορά από το εξωτερικό με κάρτα φίλου που δεν είναι “ελληνική” (κάτοικος εξωτερικού, ξένη τράπεζα κλπ), η ιστοσελίδα μας ενημέρωσε ότι δεν στέλνει το προϊόν στην Ελλάδα, για άγνωστο λόγο (δεν μας απαντήθηκε το γιατί). Αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει ένα εμπάργκο προς την Ελλάδα, άτυπο, που έχει σκοπό να δυσκολέψει πολίτες και επαγγελματίες και να τους υπενθυμίσει, ειδικά εν όψει εκλογών, τις περιπέτειες που θα προκληθούν -από τους ίδιους τους “συμμάχους” μας- αν δεν είμαστε καλοί ευρωπαίοι πολίτες. Με άλλα λόγια, ο εκβιασμός συνεχίζεται – για καλό και για κακό..
 
πηγή: ΕΛΛΑΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου