Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Στο Ρίο το πάρτι ξεκίνησε

rio opening ceremony




Εξαιρετική ήταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, αφού οι Βραζιλιάνοι διοργανωτές έδειξαν με μοναδικό τρόπο πως το τέλος της ανθρωπότητας πλησιάζει και πως το μοναδικό ερώτημα τώρα πια είναι αν μαζί με τον άνθρωπο θα εξαφανιστεί και ο πλανήτης.


Οι διοργανωτές τόνισαν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της υπερχείλισης των υδάτων, της φτώχειας, της πείνας, της δυστυχίας, της προσφυγιάς, της μετανάστευσης και της τριχόπτωσης, προβληματίζοντας τους θεατές που είχαν πέσει στα γόνατα και προσεύχονταν στον Θεό να τους σώσει.


Πάντως, οι διοργανωτές δεν έθιξαν το πρόβλημα του καπιταλισμού -που, όσο να ‘ναι, είναι κάπως υπεύθυνος για όλα αυτά που παρουσίασαν- αλλά αυτό απόλυτα λογικό, αφού θα δυσαρεστούσαν τις πολυεθνικές για τις οποίες γίνονται πια οι Ολυμπιακοί Αγώνες.


Στην τελετή έναρξης κυριάρχησαν ο χορός και η σάμπα, με αποτέλεσμα η τελετή να θυμίζει έντονα το καρναβάλι του Μοσχάτου, με την διαφορά πως το καρναβάλι του Μοσχάτου είναι πολύ καλύτερο.


Οι Βραζιλιάνοι διοργανωτές ήθελαν να περάσουν το μήνυμα πως είναι βέβαιο ότι η ανθρωπότητα θα εξαφανιστεί, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να χορεύουμε και να τραγουδάμε, αφού τίποτα δεν έχει νόημα πια.


Όπως είπαν οι διοργανωτές, δεν ήθελαν να κάνουν μια εντυπωσιακή τελετή, αφού πλησιάζει το τέλος του κόσμου και δεν θα την θυμάται κανείς.


Πάντως, οι διοργανωτές παρουσίασαν και φυτά να φυτρώνουν μέσα στα τσιμέντα, θέλοντας να δείξουν πως υπάρχει ελπίδα για τον πλανήτη, αφού, μόλις εκλείψει ο άνθρωπος, η φύση δεν θα τον κλάψει καθόλου και θα κάνει ξανά πάρτι.


Συγκινητική ήταν και η αναφορά στις φαβέλες με τους εξαθλιωμένους, αλλά το πρόβλημα με τις φαβέλες μπορεί να λυθεί εύκολα, αφού, αν τις βομβαρδίσουν, δεν θα υπάρχουν πια φτωχοί και δεν θα χαλάνε την εικόνα της Βραζιλίας στο εξωτερικό.

Πολύ όμορφη ήταν και η αναδρομή στην ιστορία της Βραζιλίας, η οποία ήταν πολύ γαμάτο μέρος πριν πλακώσουν οι Πορτογάλοι κατακτητές που ξέσκισαν τους ιθαγενείς –που ζούσαν εκεί για 10 χιλιάδες χρόνια-, και, με πρόσχημα τον εκχριστιανισμό τους, εκμεταλλεύτηκαν τους Ινδιάνους και τους Αφρικανούς δούλους, ενώ μετέτρεψαν αυτόν τον παράδεισο σε μπετονιέρα, για να έρχονται σήμερα να κλαψουρίζουν για την καταστροφή των δασών και το λιώσιμο των πάγων.


Η παρέλαση των αθλητών ήταν πολύ εντυπωσιακή, αφού παρέλασαν χιλιάδες αθλητές από χώρες που δεν είναι στο ευρώ και –παρ’ όλα αυτά- χαμογελούσαν και χόρευαν.


Την παράσταση στην τελετή έναρξης δεν έκλεψε η Ζιζέλ αλλά οι παρουσιαστές της ΕΡΤ που έλεγαν τη μια μαλακία μετά την άλλη, μας είπαν πως η Βραζιλία έχει φτωχούς αλλά έχει και πλούσιους, μας ενημέρωσαν πως στη Βραζιλία υπάρχουν κακά πράγματα αλλά υπάρχουν και καλά πράγματα, και, γενικά, μας τα έκαναν μπαλόνια.


Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως, αν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται στην Βραζιλία, δεν είδαμε ούτε έναν ωραίο τουρλωτό κώλo, με αποτέλεσμα να καταρριφθεί ο μύθος πως οι Βραζιλιάνες είναι πιο καλλίπυγες από τις Ελληνίδες.


Πηγή: pitsirikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου