Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση για τον ΕνΦΙΑ

Όταν η -κατά ΣυΡιζΑ- αριστερά κέρδιζε την εξουσία πριν ενάμισυ περίπου χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της περίμενε την κατάργηση του ΕνΦΙΑ. Ακόμη και μη ψηφοφόροι της περίμεναν την αντικατάσταση αυτού του οριζόντιου φόρου ιδιοκτησίας με έναν άλλον φόρο που θα έμοιαζε με τον αλήστου μνήμης φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, δηλαδή με έναν φόρο που θα επιβάρυνε τους πράγματι έχοντες και δεν θα επιβαλλόταν σε μικροϊδιοκτήτες.

Σήμερα, ενάμισυ χρόνο αργότερα, όλες αυτές οι προσδοκίες δεν έχουν απλώς διαψευσθεί αλλά έχουν μεταβληθεί από όνειρα σε εφιάλτες. Ο ΕνΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργήθηκε αλλά επεκτάθηκε και σε χωράφια και σε στάνες και σε αυθαίρετα κοτέτσια. Παίζοντας με τις λέξεις, η κυβέρνηση της αριστεράς υποσχέθηκε εξορθολογισμό των βαρών μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να κοροϊδέψει άλλη μια φορά τον κόσμο: ενώ πριν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προϋπολογίζονταν έσοδα 2,65 δισ. από τον ΕνΦΙΑ (ακριβώς όσα και επί της κακής σαμαροβενιζελικής συγκυβέρνησης), μετά τον "εξορθολογισμό" αναμένεται να βεβαιωθούν πάνω από 3 δισ.


Γιατί τα λέω όλα τούτα σήμερα; Τα λέω διότι σε λίγες μέρες θα βγουν τα ειδοποιητήρια για τον ΕνΦΙΑ του 2016 και πολύς κόσμος θα κινδυνέψει με εγκεφαλικό, κυρίως για δυο λόγους: (α) καταργείται η μείωση του φόρου κατά 20%, η οποία προβλεπόταν για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και (β) πέφτει από 300.000 σε 200.000 ευρώ το όριο για την επιβολή πρόσθετου φόρου. Κυρίως, όμως, τα λέω επειδή θυμήθηκα μια ιστοριούλα, όχι και τόσο παλιά αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Θα θυμάστε το μπάχαλο που ξέσπασε το καλοκαίρι τού 2014, όταν η γενικευμένη εφαρμογή τού ΕνΦΙΑ κόντεψε να τινάξει την πολιτική σκηνή στον αέρα, καθώς τα "συστήματα" του υπουργείου οικονομικών έστελναν ειδοποιητήρια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε κατόχους χερσοχώραφων επειδή φορολογούσαν τα βοσκοτόπια ως οικόπεδα. Η αναμπουμπούλα που δημιουργήθηκε ήταν τόσο μεγάλη ώστε χρειάστηκε να βγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να παραδεχτεί ότι είχαν γίνει λάθη, τα οποία θα διορθωνόντουσαν. Η δε πολιτική εξουσία, προκειμένου να δείξει σθένος και αποφασιστικότητα, δεν δίστασε να προχωρήσει σε καρατομήσεις υπευθύνων.

Αυτή η τακτική τής πολιτικής εξουσίας να τιμωρήσει κάποιους ως δήθεν υπεύθυνους για το μπάχαλο, προκάλεσε την άμεση και οργισμένη αντίδραση των εφοριακών. Ο τότε αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων μίλησε στο Πρώτο Θέμα, όπου αποκάλυψε ότι ο ΕνΦΙΑ δεν ήταν προϊόν εργασίας παραγόντων του υπουργείου οικονομικών (φοροτεχνικών, τεχνοκρατών, νομικών, εφοριακών κλπ) αλλά προϊόν συνεννοήσεων του Νίκου Καραβίτη (συμβούλου του τέως υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα) με δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού και της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κατήγγειλε τα εξής:

"Είναι γνωστό στους κύκλους του υπουργείου πως τα κείμενα όχι μόνο του ΕνΦΙΑ αλλά και πολλών άλλων φορολογικών νομοσχεδίων έρχονται έτοιμα και, μάλιστα, στην αγγλική γλώσσα. Το μόνο που γίνεται εδώ είναι μια απλή μετάφραση, ενώ τέτοια είναι η βιασύνη να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας ώστε δεν γίνονται καν προσομειώσεις των φόρων στην ελληνική πραγματικότητα."

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα προβλήματα με τον ΕνΦΙΑ δημιουργήθηκαν επειδή δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπουν ότι πριν από τέτοια νομοθετήματα πρέπει να υπάρχει εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Έτσι, δεν υπήρχε πρόβλεψη για ειδικές περιπτώσεις, για αναξιοπαθούντες και εν γένει μη έχοντες φοροδοτική ικανότητα κλπ. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών είναι σαφής:

"Αποκλείεται υπηρεσιακοί παράγοντες με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας να προσέθεσαν την τελευταία παράγραφο στον νόμο, η οποία ξεκαθάριζε ότι για να υπάρξει απαλλαγή και έκπτωση από τον ΕνΦΙΑ ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα τέκνα του θα πρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Γνωρίζουμε την εμμονή των τροϊκανών και όσων τους εξυπηρετούν στην Ελλάδα ως προς αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι πολύ μακριά από την ελληνική φορολογική κουλτούρα."

Πάντοτε σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου οικονομικών διαμαρτύρονταν επειδή τους δίνονταν νομοσχέδια είτε στα αγγλικά είτε σε πολύ κακής ποιότητας μεταφράσεις, τα οποία έδειχναν έλλειψη γνώσης των αντικειμένων, με αποτέλεσμα οι γκάφες να είναι διαρκείς και η πολιτική ηγεσία να αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους. Ως προς αυτό το τελευταίο, ο αντιπρόεδρος των εφοριακών είναι κατηγορηματικός: "Επιχειρούν να καταδείξουν ως κακούς της υπόθεσης τις κεντρικές υπηρεσίες ή το ΚΕΠΥΟ, για σφάλματα δικηγόρων ή ξένων συμβούλων".

Τον αντιπρόεδρο επιβεβαίωσαν με τις δηλώσεις τους τόσο η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ("το λάθος έγινε από μια αλυσίδα ανθρώπων, κάποιος έκανε το λάθος, κάποιος δεν επαλήθευσε, δεν κοίταξε το χαρτί πριν φύγει [!!]") όσο και ο υφυπουργός ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος ("θα χαστουκίσω τον υπεύθυνο μόλις τον ανακαλύψω"). Τελικά, το μάρμαρο το πλήρωσαν δυο γενικοί διευθυντές τού υπουργείου οικονομικών, οι οποίοι -υποτίθεται πως- ήσαν υπεύθυνοι για την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας περί των προβλημάτων του νέου φόρου. Βέβαια, οι ίδιοι υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε γιατί το τελικό κείμενο τους ήρθε έτοιμο αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.


Τόση ώρα μιλάμε για τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων, ο οποίος έκανε την παραπάνω συνταρακτική αποκάλυψη περί νομοθετημάτων που φτιάχνονται από κάποιους αγνώστους στο εξωτερικό και υιοθετούνται αβίαστα από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, χωρίς να έχουμε αναφέρει το όνομά του. Ε, λοιπόν, αυτός ο αντιπρόεδρος του 2014 δεν είναι άλλος από τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Αύγουστος 2014: Ο Τρύφων Αλεξιάδης (πάνω, μέσον) επαναλαμβάνει την καταγγελία του στον Αντέννα

Κάπου εδώ η ιστοριούλα μας ολοκληρώνεται. Πριν δυο χρόνια, ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε στον λαό ότι στην βουλή πάνε νομοσχέδια που έρχονται έτοιμα απ' έξω, γραμμένα στα αγγλικά. Αποκάλυψε, επίσης, ότι ο ΕνΦΙΑ ήταν ένας εκτός ελληνικής πραγματικότητας φόρος που σχεδιάστηκε από την τρόικα και εξυπηρετούσε αποκλειστικά τις απαιτήσεις των δανειστών. Σήμερα που ο ίδιος φόρος όχι απλώς διατηρείται αλλά γίνεται και πιο σκληρός, μήπως μπορεί να μας αποκαλύψει ο κ. Αλεξιάδης ποιοι σχεδίασαν αυτή την "σκλήρυνση": Οι θεσμοί (δηλαδή οι δανειστές), ο ίδιος (δηλαδή η κυβέρνηση) ή, μήπως, ο ίδιος καθ' υπόδειξη των θεσμών (δηλαδή η κυβέρνηση καθ' υπόδειξη των δανειστών);

Ενδιαφέρουσα ερώτηση αλλά, δυστυχώς, φοβάμαι πως θα μείνει αναπάντητη.


-------------------------------------------------------
Σημείωση: Το ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρεται το κείμενο είναι του Δημήτρη Μαρκόπουλου, έχει τίτλο "Ο ΕνΦΙΑ ήρθε γραμμένος στα αγγλικά" (19/8/2014) και βρίσκεται ακόμη δημοσιευμένο στον ιστότοπο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

πηγή: teddygr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου