Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί είμαστε εδώ;

EdwardHopper-Sunday-1926

Χαίρομαι που το νερό είναι βρώμικο. Ξέρετε τι κάνω γι’ αυτό;
Το πίνω. Βλέπετε, δεν είμαι από τους ανθρώπους που ανησυχούν για τα πάντα. Έχετε τέτοιου είδους ανθρώπους γύρω σας; Η χώρα είναι γεμάτη. Άνθρωποι που τριγυρνάνε τριγύρω, και ανησυχούν για τα πάντα.
Ανησυχούν για τον αέρα, το νερό, το έδαφος, τα φυτοφάρμακα, τα πρόσθετα τροφίμων, τις καρκινογόνες ουσίες, τον αμίαντο. Ανησυχούν στο να σώσουν διάφορα είδη προς εξαφάνιση. Θα σας πω κάτι για αυτά τα είδη προς εξαφάνιση. Το να προσπαθείς να σώσεις τα είδη προς εξαφάνιση είναι ακόμα μία αλαζονική ανθρώπινη προσπάθεια να ελέγξουμε την φύση. Αυτό είναι που μας έβαλε σε μπελάδες εξ αρχής. Το να ανακατευόμαστε στις δουλειές της φύσης. Παρεμβαίνοντας. Γιατί δεν το καταλαβαίνει αυτό κανένας; Και όσον αφορά τα είδη προς εξαφάνιση, είναι ένα θέμα πλαστό. Πάνω από το 90% όλων των ειδών που έζησαν ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη, έφυγε. Εξαφανίστηκε. Και δεν τα σκοτώσαμε εμείς, απλά εξαφανίστηκαν.

Αυτή είναι η δουλειά των ειδών. Να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται. Είναι ο τρόπος της φύσης. Ανεξάρτητα της δικής μας συμπεριφοράς, καθημερινώς εξαφανίζονται 25 είδη την ημέρα. Αφήστε τα να φύγουν ειρηνικά. Ας σταματήσουμε να παρεμβαλλόμαστε. Ας αφήσουμε την φύση ήσυχη. Αρκετή ζημιά δεν κάναμε ήδη;
Είμαστε τόσο ανεκτίμητοι για τον εαυτό μας.Τόσο αλαζόνες.Που ο καθένας προσπαθεί να σώσει κάτι πλέον. Σώστε τα δέντρα, σώστε τις μέλισσες, σώστε τις φάλαινες, σώστε τα σαλιγκάρια.
Και η ανώτατη αλαζονεία. Σώστε τον πλανήτη! Μας δουλεύουν; Σώστε τον πλανήτη; Εδώ δεν ξέρουμε πως να προσέχουμε τους εαυτούς μας. Δεν έχουμε μάθει ακόμα να ενδιαφερόμαστε για τους άλλους. Θα σώσουμε και τον πλανήτη;
Κουράστηκα από αυτές τις μαλακίες. Κουράστηκα από την γαμημένη μέρα της γης. Κουράστηκα από αυτούς τους αυτοδίκαιους περιβαλλοντολόγους, λευκούς, αστούς φιλελεύθερους που πιστεύουν πως το μόνο πρόβλημα αυτής της χώρας είναι πως δεν υπάρχουν αρκετοί ποδηλατόδρομοι. Κάνοντας τον κόσμο ασφαλή για τα αποκρουστικά βόλβο τους.
Εξάλλου οι περιβαλλοντολόγοι δεν δίνουν δεκάρα για το περιβάλλον έτσι κι αλλιώς.
Όχι. Δεν τους καίγεται καρφί. Ξέρετε τι τους ενδιαφέρει; Ένα καθαρό μέρος για να ζήσουν. Το δικό τους περιβάλλον. Αυτό είναι όλο. Ανησυχούν πως κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί προσωπικά να ξεβολευτούν.
Και παρεμπιπτόντως δεν τρέχει κάτι με τον πλανήτη εξ ‘αρχής. Ο πλανήτης είναι μια χαρά. Οι άνθρωποι είναι γαμημένοι! Συγκρινόμενος με τους ανθρώπους, ο πλανήτης είναι άψογος.
Υπάρχει εδώ και 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια. Κι εμείς; Πόσα; Εκατό χιλιάδες; Και χρησιμοποιούμε την βαριά βιομηχανία λίγο περισσότερο από διακόσια χρόνια. Διακόσια χρόνια εναντίον 4.5 δισεκατομμυρίων. Και έχουμε το θράσος, να σκεφτούμε πως είμαστε και απειλή; Πως με κάποιον τρόπο θα καταστρέψουμε αυτή την μικρή και όμορφη γαλαζοπράσινη μπάλα;
Πιστέψτε με, ο πλανήτης αυτός έχει υποστεί πολλά περισσότερα από μας. Σεισμούς, ηφαίστεια, τεκτονικές πλάκες, ηλιακές εκλάμψεις, μαγνητικές καταιγίδες, αντιστροφές πόλων, πλανητικές πλημμύρες, πυρκαγιές παγκόσμιας κλίμακας, παλιρροϊκά κύματα, διάβρωση από νερό και αέρα, κοσμικές ακτίνες, παγετώνες και εκατομμύρια χιλιάδες χρόνια βομβαρδισμών από κομήτες, αστεροειδείς και μετεωρίτες. Και μερικοί νομίζουν πως μερικές πλαστικές σακούλες και αλουμινένια μπουκαλάκια θα κάνουν την διαφορά;
Τα λέμε. Ο πλανήτης δεν πάει πουθενά φίλοι μου. Εμείς πάμε. Και πάμε μακρυά. Και δεν θα αφήσουμε και πολλά ίχνη. Δόξα τω θεώ γι’ αυτό. Τίποτα απολύτως. Ίσως λίγο φελιζόλ.
Ο πλανήτης θα είναι εδώ και εμείς θα φύγουμε. Σαν ακόμα μία αποτυχημένη μετάλλαξη, ακόμα ένα βιολογικό λάθος. Ο πλανήτης θα μας τινάξει από πάνω τους σαν τσιμπούρια. Και θα γιατρέψει τις πληγές του αυτόματα, γιατί αυτό στην ουσία είναι ένας πλανήτης, ένα σύστημα που φέρνει τα πάντα σε ισορροπία. Ο αέρας και το νερό θα ανανεωθούν.
Και αν το πλαστικό δεν είναι πραγματικά διασπώμενο τότε, θα αφομοιωθεί σε ένα νέο πρότυπο. Την Γη Συν Πλαστικό. Η Γη δεν συμμερίζεται τις προκαταλήψεις μας για το πλαστικό. Το πλαστικό έρχεται από την Γη. Πιθανόν να το δει σαν ένα από τα παιδιά της. Βασικά, ίσως να ήταν και ο λόγος που η ίδια η Γη μας επέτρεψε να γεννηθούμε, ήθελε πλαστικό και δεν ήξερε με ποιον τρόπο να το φτιάξει. Μας χρειαζόταν. Αυτό θα μπορούσε να μας δώσει την απάντηση στην αρχαία μας ερώτηση: «γιατί είμαστε εδώ».
«Για το πλαστικό μαλάκες».
 
 
 
George Carlin
πηγή: komparsos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου