Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Μην ξεγράφετε τη Ζωή

   

Μετά την παρέμβαση της Προέδρου της Βουλής τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι επιθέσεις στο πρόσωπό της εντάθηκαν από κάθε μεριά του κοινοβουλίου. Τόσο από το καταρρέον καθεστώς των προηγούμενων δεκαετιών που απειλείται ευθέως, όσο και από τους συντρόφους της που πιστεύουν πως η στάση της τους κρέμασε. Σόρυ που σας χαλάω τη σούπα, αλλά δεν είναι έτσι. Και καλά θα κάνουμε να το καταλάβουμε πρώτα εμείς, γιατί η πολύ παρέα εντός βουλής με τους ΝεοΠοταμοΠασόκους τυφλώνει πολλούς βουλευτές.

Η παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα μείνει στην ιστορία για μία σειρά από λόγους. Αλλά ο σημαντικότερος είναι ένας.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, εμφανίστηκε από βήματος του κοινοβουλίου λίγο πριν την ψηφοφορία για την νέα συμφωνία, την ώρα που παγκοσμίως η συνεδρίαση μεταδιδόταν ζωντανά. Κοινώς, το μήνυμά της ακούστηκε διεθνώς.

Όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στο ελληνικό κοινοβούλιο, αφού πολλοί ήταν οι κώλοι που καίγονταν εάν αυτή θα βγάλει Grexit. Σε αντίθεση με εμάς, εκείνοι ακόμα εκτιμούν την τεράστια δύναμη που κρύβει το 61,3% της περασμένης Κυριακής.

Ο πλανήτης λοιπόν άκουσε την τρίτη πολιτειακή παράγοντα της χώρας να δηλώνει ευθαρσώς πως η συμφωνία αυτή επέρχεται μετά από έναν ωμό εκβιασμό. Τον οποίο δεν τους αποκάλυψε απλώς, αφού όλους τους προηγούμενους μήνες μεταδίδεται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου. Είναι κάτι που το αναγνωρίζει ο καθένας στον κόσμο.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής έκανε αναφορές στην εμπλοκή της τρόικα στην μετατροπή του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους, από ιδιωτικό σε δημόσιο. Την ώρα που γνώριζε από το 2010 την «τοξικότητα» του. Αναφέρθηκε στη διαγραφή του γερμανικού χρέους, στις γερμανικές οφειλές και στην υπόθαλψη που παρείχε η γερμανική κυβέρνηση σε διαφθορείς, κρατώντας τους μακριά από την ελληνική δικαιοσύνη.

Την ώρα που η γερμανική τηλεόραση ήταν ζωντανά συνδεδεμένη με το κοινοβούλιο και περίμενε την ψηφοφορία, η ΠτΒ δήλωνε πως:

«Η περιαγωγή του λαού και της κυβέρνησης σε συνθήκες ασφυξίας και απειλής βίαιης χρεοκοπίας, με τεχνική και ενσυνείδητη δημιουργία συνθηκών ανθρωπιστικής καταστροφής, συνιστά ευθεία παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, των ευρωπαϊκών συνθηκών αλλά και του ίδιου του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

Η Ζωή μίλησε για εκβιασμό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού υπό την απειλή την καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας, και έκανε σαφές πως «δεν θα προσποιηθώ πως δεν καταλαβαίνω αυτόν τον εκβιασμό». Γι’ αυτό δήλωσε πως θα είναι πιο χρήσιμη εγγράφοντας τις πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες το κοινοβούλιο καλείται να πάρει αποφάσεις.

Αυτό δηλαδή που γνωρίζουμε όλοι μας, το «τα λεφτά σου ή τη ζωή σου» που είπε ο Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Παρασκευής.

Λίγο πιο κάτω, η ίδια η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 120 του Συντάγματος.

Δηλαδή σε αυτό:
«Άρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)
  1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Iουνίου 1975.
  2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
  3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
  4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»
Και κλείνοντας, έκανε μία δήλωση που θα προκαλούσε την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, ακόμα και εάν ερχόταν από ένα μη δυτικό κοινοβούλιο. Η Πρόεδρος ενός εθνικού κοινοβουλίου κάποιας Δημοκρατίας, και μάλιστα της Δύσης, καταγγέλλει πως καταλύεται η εξουσία του κοινοβουλίου.

«Η απόπειρα επιβολής μέτρων, που απέκρουσε ο λαός με δημοψήφισμα, μέσα από τον εκβιασμό κλειστών τραπεζών και την απειλή χρεοκοπίας, συνιστά βίαιη κατάλυση του Συντάγματος, και αποστέρηση του κοινοβουλίου από την εξουσία που του χορηγεί το Σύνταγμα».

Η σημαντικότητα της τοποθέτησής της και οι διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει, φάνηκε και από την οργισμένη αντίδραση του Βενιζέλου. Ο μόνος που εκείνη την ώρα «έπιασε» τι έλεγε η Ζωή.



Σήμερα το κατάλαβαν και ο Σταθάκης, και ο Μάρδας και άλλοι. Και δεν τους άρεσε. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που όλα τα συστημικά μέσα «δεν κατάλαβαν»πως η Ζωή δήλωσε πως έχει καταλυθεί το Σύνταγμα. Σιγά μην καταλάβαιναν και έδιναν δημοσιότητα. Ομέρτα.

Ο πόλεμος που δέχτηκε επί πέντε μήνες, παρά τις υπερβολές που σε κάποιες περιπτώσεις έκανε, είχε στόχο ακριβώς αυτό. Την κρίσιμη στιγμή, με όλα τα μέσα, νομικά, συνταγματικά, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να έχει αποδομηθεί ώστε να μην της δώσει κανείς σημασία.

Και ο θεσμικός ρόλος που κατέχει είναι και αυτός που συνιστά την απειλή σε όλους αυτούς που θέλουν να διορίσουν την δική τους κυβέρνηση στη χώρα, επαναφέροντας άθικτο το προηγούμενο καθεστώς υποτέλειας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν κράτησε απλώς τα χέρια της καθαρά από «τα σκατά που οι άλλοι αναγκάζονται να βουτήξουν» όπως της αποδίδουν οι σύντροφοί της. Ούτε φρόντισε να εμφανιστεί «αριστερότερη των αριστερών και πρώτη πατριώτισσα», εκ του ασφαλούς και χρεώνοντας τους υπολοίπους.

Όλα αυτά τα σχόλια ανήκουν στην μικροπολιτική ανάλυση που είμαστε εγκλωβισμένοι, βιώνοντας πέντε χρόνια σφαλιάρας και πέντε μηνών τραμπουκισμών και εκβιασμών.

Η Ζωή φρόντισε να καταστήσει σαφές στο σύνολο όσων εμπλέκονται με το ελληνικό ζήτημα, πως η Βουλή των Ελλήνων εκβιάζεται, υποκύπτει, παραδίδεται, αλλά αυτό δεν θα το κάνει κάνοντας ησυχία. Θα μάθουν όλοι τον εκβιασμό που συντελείται.

Η ομιλία της δεν ήταν απλώς ένας ηρωικός λόγος που θα μείνει στο youtube να μας θυμίζει για πάντα το μνημόνιο της Αριστεράς. Ούτε στομφώδεις δηλώσεις σε κάποιο σαλόνι περιοδικού. Η ομιλία που έκανε, ήταν ένα μήνυμα της υπό τον ρόλο του Προέδρου του Κοινοβουλίου προς την διεθνή κοινή γνώμη. Στα όρια του ρόλου της για την Δημοκρατία, όπως ο Παυλόπουλος για το ευρώ.
Εάν ήμουν η Ζωή, σήμερα θα είχα ήδη στείλει την ομιλία μου στον ΟΗΕ, τα Διεθνή Δικαστήρια και κάθε άλλο παγκόσμιο εποπτικό φορέα, με επισυναπτόμενα όλα τα στοιχεία που στην ομιλία της υποστήριξε.

Μπορεί και να το έχει κάνει ήδη.

Θυμίζω πάντως, πως μόλις μία εβδομάδα πριν την παραίτησή του, και ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε απειλήσει με προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα κιόλας, η Πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου έχει η ίδια καταγγείλει πως η εξουσία του κοινοβουλίου που προεδρεύει έχει καταλυθεί.

Σε ποια βουλή θα κατατεθεί η τελική συμφωνία για ψηφοφορία, εάν ο Σόιμπλε επιτρέψει μία τέτοια; Ποια νομιμοποίηση θα λάβει;

Αυτός είναι και ο λόγος που από το πρωί του Σαββάτου, ο ένας μετά τον άλλον οι Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και οι λοιποί δορυφόροι τους, τονίζουν πως υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση.

Πέρα από την προσπάθεια τους να μπάσουν το Ποτάμι και μερικούς Νεοδημοκράτες στην κυβέρνηση, αποτελεί στόχο ζωτικής σημασίας να φύγει αυτή η Πρόεδρος της Βουλής από την μέση.

Οι προοπτικές είναι δύο:

Ή που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο απλός λαός θα φροντίσει να σταματήσει αυτό το πραξικόπημα στο δρόμο, διεθνοποιώντας μπροστά στις κάμερες από όλον τον κόσμο τον φασισμό της ευρωζώνης, του Σόιμπλε και των δανειστών.

Ή που ο Τσίπρας θα υποκύψει και πάλι στις πιέσεις και τις απειλές, και με συνοπτικές διαδικασίες θα φροντίσει να την καθαιρέσει.

Σε κάθε περίπτωση, μην διαγράφετε την Ζωή. Ούτε την δική μας, ούτε της Βουλής.

Νομίζω πως υπάρχει ακόμα μία στροφή πριν την ταφόπλακα ενός ακόμα μνημονίου.

Πηγή: rebeliskos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου