Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ο μύθος του Ράιχ

Ο μύθος του «Ράιχ» ήταν εκείνος που ένωσε κατά κύριο λόγο τον Χίτλερ με την πλειονότητα της μορφωμένης Γερμανίας. Το γεγονός ότι ο Χίτλερ κατανοούσε ενστικτωδώς τις δυνατότητες τις οποίες προσέφερε η ιδέα του «Ράιχ» είναι ένας από τους λόγους της επιτυχίας του. 

Η «ιδέα του Ράιχ» ήταν η ανάμνηση του μεγαλείου του γερμανικού Μεσαίωνα και της αποστολής την οποία είχε αναλάβει τότε η Γερμανία εν ονόματι όλης της χριστιανικής δύσης: να αποκρούσει του κινδύνους που έρχονταν από τη  ειδωλολατρική Ανατολή. 

Στο μυαλό και στην καρδιά των οπαδών της, η «ιδέα του Ράιχ» είχε επιζήσει των ταπεινώσεων στις οποίες η Δύση, μέσω της Γαλλίας, είχε υποβάλει εδώ και αιώνες τη Γερμανία (οι Συνθήκες της Βεστφαλίας, οι κατακτήσεις του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και του Ναπολέοντα, η Συνθήκη των Βερσαλλιών). 

«Το Ράιχ» αντιπροσώπευε μια Ευρώπη στην οποία η Γερμανία θα καθόριζε την τάξη και, ως εκ τούτου, αποτελούσε την Γερμανική απάντηση στις επαναστάσεις και τις ιδέες του 1789 και του 1917.

«Το Ράιχ» ήταν η επίγεια αντανάκλαση του αιώνιου και ως εκ τούτου ο έσχατος λόγος της ιδιαίτερης αποστολής των Γερμανών: έπρεπε να ηγηθούν της Ευρώπης, γιατί μόνο εκείνοι διέθεταν την οικουμενική εντολή, η οποία τους ανύψωνε πάνω από τα υπόλοιπα έθνη και τα εθνικά κράτη.
(Βαϊμάρη, Η ανάπηρη δημοκρατία 1918-1933 του Heinrich A. Winkler)

«Το γενικότερο δίδαγμα της ιστορίας είναι: τα ίδια, με διαφορετικό τρόπο. Όποιος έχει διαβάσει Ηρόδοτο έχει διαβάσει σχεδόν όλη την ιστορία.»
Άρθουρ Σοπενχάουερ, 1788-1860, Γερμανός φιλόσοφος.

«Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, κάνει όμως ομοιοκαταληξίες.
Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας.»

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.»
Καρλ Μαρξ, 1818-1883, Γερμανός φιλόσοφος.

«Ιδού το μάθημα που μας διδάσκει η ιστορία: Επανάληψη.»
Gertrude Stein, 1874-1946, Αμερικανίδα συγγραφέας.

«Η λίθινη εποχή δεν τελείωσε επειδή τελείωσαν οι λίθοι.»
Ανώνυμος.

από τον Χάρη Ζάβαλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου