Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

Ωνάσεια σχολεία: Η «αριστεία» κατεδαφίζει τη δημόσια εκπαίδευση


Με τυμπανοκρουσίες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσαν ότι, σε συνεργασία με το Ίδρυμα  Ωνάση, πρόκειται  να  τεθούν σε λειτουργία 22 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, 11 γυμνάσια και 11 λύκεια, από τα οποία 12 στο Λεκανοπέδιο Αττικής και 10 στην υπόλοιπη χώρα. Προτεραιότητα δόθηκε σε ευάλωτες περιοχές, όπου υπάρχοντα σχολεία θα μετατραπούν σε πρότυπα-Ωνάσεια, με γενναιόδωρη  χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ωνάση για βελτίωση των υποδομών τους και της στελέχωσής τους.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι «Για το Ίδρυμα Ωνάση, η ισότιμη πρόσβαση στη σύγχρονη εκπαίδευση και στην καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα. (…) Στόχος μας είναι να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε αυτούς που δεν τις έχουν και να δημιουργήσουμε το δημόσιο σχολείο του αύριο που θα αγαπήσουν μαθητές, γονείς και καθηγητές»,

Αν όμως αυτός είναι ο στόχος, τότε το αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εντελώς αντίθετο από το προσδοκώμενο. Και ο λόγος είναι απλός, ότι η είσοδος των  μαθητών στο Ωνάσειο  γυμνάσιο θα γίνεται με εξετάσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, όπως έγινε και με τα ήδη υπάρχοντα πρότυπα σχολεία, οι γονείς και οι μαθητές που θέλουν να μπουν στο προνομιούχο αυτό σχολείο θα πληρώσουν για φροντιστήρια και για ιδιαίτερα. Άρα,  εκείνοι «που δεν τις έχουν» τις ίσες ευκαιρίες θα μείνουν εκτός νυμφώνος και θα αναγκαστούν  να πάνε σε άλλο δημόσιο σχολείο, μακριά από τον τόπο  κατοικίας τους.

Η ίδρυση καλά στελεχωμένων και εφοδιασμένων σχολείων χωρίς κτιριακά προβλήματα είναι υποχρέωση της πολιτείας. Να δεχτούμε  ότι, για μια χρεοκοπημένη  χώρα όπως η Ελλάδα, και χωρίς να εξετάσουμε τη διαχείριση που γίνεται από την κυβέρνηση, οι ιδιώτες χορηγοί έχουν να διαδραματίσουν ρόλο. Οπότε, η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση θα ήταν αξιέπαινη, αν προικοδοτούσαν υπάρχοντα σχολεία, με τη σημερινή τους μαθητική σύνθεση, θέτοντας αυστηρά κριτήρια εντοπιότητας (και προηγούμενης φοίτησης) για την είσοδο  σε Ωνάσεια Λύκεια και Γυμνάσια, χωρίς εξετάσεις. Το να εκδιώξουν,  λόγω των εξετάσεων και του ανταγωνισμού, τα φτωχόπαιδα της γειτονιάς για να πάρουν τη θέση τους τα πλουσιότερα παιδιά της δίπλα γειτονιάς, οδηγεί σε κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στο Φέισμπουκ είδα την  εξής ανάρτηση της φιλολόγου Αθηνάς Παπανικολάου, που μιλάει για το σχολείο της Ξηροκρήνης,  που περιλαμβάνεται στον  πίνακα των Ωνάσειων σχολείων (πρέπει να είναι  το 16ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης). Την αναδημοσιεύω και κλείνω έτσι το άρθρο:

Γιατί χαίρεται ο κόσμος (και ο δήμαρχος) και χαμογελάει πατέρα.. Περίπτωση Ξηροκρήνης.

Ξανά για τα Ωνάσεια σχολεία.

Η κατεδάφιση του δημοσίου σχολείου και δή της γειτονιάς ολοκληρώνεται με τα διαφημιζόμενα Ωνάσεια σχολεία

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβετε το πλήγμα που δέχεται η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Ο δήμαρχος μας χαίρεται γιατί ένα από αυτά θα εγκαινιαστεί στην Ξηροκρήνη, ιδιοποιούμενο το κτήριο του δημοσίου σχολείου της περιοχής.

Τι είναι η Ξηροκρήνη για τους μη γνωρίζοντες;

Η πιο υποβαθμισμένη και φτωχή περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κατοικείται κυρίως από εργατικές οικογένειες και οικονομικούς μετανάστες.

Τα παιδιά αυτών των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων μαζί με αυτά που κατοικούν πέριξ του Σιδηροδρομικού Σταθμού είναι το μαθητικό δυναμικό της.

Παιδιά λοιπόν που έρχονται από αδύναμο υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον και μορφωτικό κεφάλαιο, με πολλές οικονομικές δυσκολίες και συχνά με ελλιπή γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Τα Ωνάσεια θα λειτουργήσουν ως πρότυπα, πράγμα που σημαίνει πως οι μαθητές που θα εισαχθούν θα περάσουν από το κόσκινο δύσκολων εξετάσεων που προαπαιτούν φροντιστηριακά, ακριβοπληρωμένα μαθήματα. Οσοι έστειλαν τα καμάρια τους στα πρότυπα έχωσαν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους .

Οι γονείς των παιδιών της Ξηροκρήνης αδυνατούν φυσικά να ανταπεξέλθουν σε τέτοια έξοδα και γιατί άλλωστε να το κάνουν, όταν το δημόσιο σχολείο τους υποσχέθηκε τη γνώση που οι ίδιοι στερήθηκαν;

Και τι θα γίνει λοιπόν; Από το υπάρχον σχολείο ζήτημα είναι αν 4 ή 5 μαθητές θα περάσουν αυτές τις εξετάσεις. Οι υπόλοιποι; Θα αναγκαστούν, αν θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να μετακινηθούν με δικά τους έξοδα σε άλλες περιοχές.

Και εδώ εντοπίζεται το παράλογο. Οι νέοι μαθητές του Ωνάσειου της περιοχής θα μετακινούνται από άλλες περιοχές δωρεάν προς το σχολείο, ως δώρο της πολιτείας προς τους άριστους, (έτσι προβλέπει ο νόμος των προτύπων) ενώ οι φτωχοί θα εξοριστούν από τη γειτονιά τους.Σκεφθείτε αυτά τα παιδιά πώς θα αισθάνονται όταν θα βλέπουν το σχολείο της γειτονιάς τους να παραδίδεται σε άλλους…

Η ισότητα ευκαιριών πάει περίπατο.

Η εκτόπιση των παιδιών μπορεί να οδηγήσει και στην μετεγκατάσταση των οικογενειών τους σε άλλες, ακόμα πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αυτό σε ανάλογες γειτονιές στις ευρωπαϊκές χώρες. Γκετοποίηση λέγεται αυτό με απλά λόγια.

Αντί λοιπόν να φροντίσει το κράτος να ενισχύσει με ποικίλα μέτρα τη διδασκαλία και τις δράσεις σε αυτά τα σχολεία, τα παραδίδει διά της πλαγίας οδού στην ιδιωτική εκπαίδευση με τον φερετζέ του προτύπου. Δεν τους ενδιαφέρουν αυτά τα παιδιά. Ας γίνουν ψυκτικοί είχε πει πριν λίγα χρόνια ο πρωθυπουργός σε περιοχή της Αθήνας.

Το τυράκι τώρα για τους εκπαιδευτικούς θα είναι ο διορισμός και ο μισθός.Οι παλιοί θα χάσουν τις οργανικές τους θέσεις. Έτσι δημιουργούνται και δάσκαλοι δύο ταχυτήτων με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Μετά τη διάλυση της δημόσιας υγείας ήρθε η σειρά της δημόσιας εκπαιδευσης.

Καταλάβατε τώρα γιατί χαίρονται;


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου