Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Εμβόλια γρίπης: Νέα ανατρεπτικά ευρήματα

Κατά το παρελθόν έχουμε ανατρέψει τον ισχυρισμό για την απόλυτη ασφάλεια των εμβολίων.

Όπως περιγράφεται στο βιβλίο μου «Τι δεν σας λένε οι γιατροί», οι συζητήσεις των ειδημόνων κεκλεισμένων των θυρών, είναι πολύ διαφορετικές από τους τηλεοπτικούς ισχυρισμούς ορισμένων από τους πιο προβεβλημένους απ’ αυτούς.

Ο λόγος είναι απλός: Τα εμβόλια παράγονται συχνά μέσα σε αυγά κότας και εντός αυτού του «βιολογικού εργοστασίου» δεν είναι δυνατόν να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια ενώ δεν υπάρχει και απόλυτα ασφαλής τρόπος τα εμβόλια να ληφθούν σε απόλυτα «βιολογικά καθαρή» μορφή, γεγονός που επαληθεύεται από σχετικά συχνές αποσύρσεις παρτίδων εμβολίων επιμολυσμένων συνήθως από άλλους ιούς.

Δυστυχώς όμως η ασφάλεια δεν είναι το μόνο πρόβλημα με τα εμβόλια καθώς έχουμε πλέον σημαντικά ευρήματα και για την αποτελεσματικότητα ορισμένων απ’ αυτά, κυρίως εμβόλια κατά της γρίπης.

Τα τελευταία χρόνια και υπό το πρόσχημα «πανδημιών», η σχολαστικότητα στις δοκιμές εμβολίων έχει παραγκωνιστεί με αποτέλεσμα να έχουμε όλο και περισσότερα πιθανώς επικίνδυνα και αναποτελεσματικά εμβόλια, ενώ το φαρμακευτικό καρτέλ ελέγχει όλο και περισσότερο την κατεύθυνση και το αποτέλεσμα των ιατρικών. Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο μου «Θανάσιμες Θεραπείες» είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το σκάνδαλο Novartis/ΚΕΕΛΠΝΟ είναι μόνο μια πτυχή του πόσο βαθειά το φαρμακευτικό καρτέλ έχει διαβρώσει την Ιατρική, βρισκόμενο μονίμως και πρωτίστως σε αναζήτηση όλο και μεγαλύτερων υπερκερδών. Φυσικά, κανείς δεν πρόκειται να με βραβεύσει γιατί χρόνια πριν αποκάλυψα το τόσο μεγάλο σκάνδαλο των Καινών Επιδημιών.

Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η επίδραση των φαρμακευτικών στην έρευνα και τις πολιτικές δημόσιας υγείας, ούτως ή άλλως, τα εμβόλια γρίπης έχουν από κατασκευής πιθανότητες να είναι αποτελεσματικά 40-60% καθώς οι κατασκευαστές πρέπει ουσιαστικά προβλέψουν το ποια θα είναι τα επικρατή στελέχη της εποχιακής γρίπης κάθε χρονιά.

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε σε ένα αντιγριπικό εμβόλιο υπό μορφή ρινικού σπρέι, το FluMist της AstraZeneca το οποίο παρότι ήταν καλή ιδέα προσέφερε πραγματικά ασήμαντη εμβολιαστική κάλυψη στους λήπτες του και εξίσου σκανδαλωδώς αποσύρθηκε δύο χρόνια αφότου η αχρηστία του είχε αποκαλυφθεί.

Αναφερθήκαμε επίσης σε ένα επιδημικό ξέσπασμα κοκίτη σε μια από τις καλύτερα εμβολιαστικά καλυμμένες περιοχές των ΗΠΑ που οφειλόταν σε ένα εμβόλιο του οποίου η ανοσοποιητική του δράση «έληγε» απρόσμενα νωρίς.

Τώρα θα δούμε ακόμη μεγαλύτερα παράδοξα και θα εξετάσουμε βαθύτερα τους μηχανισμούς δημιουργίας τους.

Εμβολιασμένοι μεν, πιο μολυσματικοί δε.

Κρατήστε την ανάσα σας: τι θα σκεφτόσασταν αν κάποιος σας έλεγε πως αν έχετε εμβολιαστεί κατά της γρίπης Α είσαστε πιο μολυσματικοί από τον «ανεύθυνο» ανεμβολίαστο γείτονα σας;

Δυστυχώς, αυτό που μόλις περιγράψαμε δεν είναι ισχυρισμός κάποιου «τρελού» του αντιεμβολιαστικού κινήματος, αλλά επιστημονικό εύρημα. Προκαταρκτικό μεν, εύρημα που μένει να επιβεβαιωθεί από περισσότερες έρευνες αλλά παρά ταύτα εύρημα στο οποίο πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2018 στο PNAS, ερευνητές μελέτησαν το φορτίο μολυσματικού ιού της γρίπης που εκπνέεται σε δείγμα ασθενών οι οποίοι ήταν φοιτητές πανεπιστημίου.

Τα ευρήματα τους ήταν σοκαριστικά: Οι ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί με εμβόλιο κατά της γρίπης την τρέχουσα χρονιά, είχαν μεγαλύτερο φορτίο ιού της γρίπης στην ανάσα τους, ήταν δηλαδή πιο μολυσματικοί από τους ανεμβολίαστους όσον αφορά την γρίπη Α.

Ακόμη δραματικότερα, ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί και την προηγούμενη χρονιά ήταν 600 φορές περισσότερο μολυσματικοί από τους ανεμβολίαστους.

Οφείλουμε να ξανασημειώσουμε πως τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και πως χρήζουν επιβεβαίωσης από μεγαλύτερες μελέτες.

Τι θα σημαίνει όμως αν αυτά τα ευρήματα έχουν όντως σχεδόν καθολική ισχύ;
Σημαίνει, ότι άστοχοι και περιττοί εμβολιασμοί καθιστούν τον ιό της γρίπης Α πιο μεταδοτικό, πιο επιθετικό.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι μικροοργανισμοί προσαρμόζονται σε κάποιο χρονικό σημείο στα φάρμακα. Πιο πρόσφατα μάθαμε ότι και τα καρκινικά κύτταρα προσαρμόζονται (γίνονται ανθεκτικοί) στα φάρμακα.

Αν αυτό ισχύει και για τα εμβόλια, ο κόσμος που γνωρίζαμε θα έχει αλλάξει εντελώς.
Νέες μέθοδοι παρασκευής εμβολίων θα πρέπει να εφευρεθούν ούτως ή άλλως και οι στρατηγικές εμβολιασμού θα πρέπει να ανασχεδιαστούν ολοσχερώς από τις χοντροκομμένες μαζικές πρακτικές που υπάρχουν σήμερα.

Αποκτούν λοιπόν οι ιοί αντίσταση στα εμβόλια; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί στο μέλλον, αρκεί βέβαια η ερώτηση αυτή να γίνει από την ερευνητική κοινότητα.
Μετάλλαξη των ιών: η αιτία πίσω από ένα ακόμη ανεπαρκώς αποτελεσματικό εμβόλιο
Αυτό που πολύ πρόσφατα όμως ήδη έχουμε μάθει και που δικαιώνει πλήρως τις αμφιβολίες μου όπως αυτές έχουν κατατεθεί κυρίως στα συναφή βιβλία μου, είναι πως στελέχη ιών της γρίπης Α αποκτούν «αντίσταση» στα εμβόλια κατά την ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας τους!

Ας δούμε πρώτα λοιπόν σε λίγες γραμμές το πώς καλλιεργούνται οι ιοί στα αυγά κότας: Τα αυγά εμβαπτίζονται σε διάλυμα που περιέχει τον ιό. Ο ιός στην συνέχεια αρχίζει να πολλαπλασιάζεται εντός του αυγού. Μετά την περίοδο εκκόλαψης, λαμβάνεται υγρό πλούσιο σε ιό, φυγοκεντρείται για να «σπάσει» ο ιός κι έπειτα στο υγρό προστίθενται χημικά για την πλήρη αδρανοποίηση του ιού. Στη συνέχεια το εμβόλιο αυτό δίνεται ενέσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτός αναπτύσσει αντισώματα απέναντι στα σπασμένα συστατικά του αδρανοποιημένου ιού.

Το εμβόλιο όμως κατά του στελέχους του ιού της γρίπης H3N2 που ήταν αρκετά διαδεδομένο τόσο το 2017 όσο και το 2018 είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικό (μόλις 33% αποτελεσματικότητα).

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Την απάντηση μας την δίνει η παλιά καλή θεωρία της εξέλιξης της οποίας τη λειτουργία είχαμε πρόσφατα να παρατηρήσουμε όχι μόνο σε επίπεδο οργανισμών αλλά και σε κυτταρικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας του μέσα στα αυγά το στέλεχος του ιού της γρίπης H3N1 μεταλλάσσεται κι οι μεταλλάξεις του που ευνοούν την ανάπτυξη του εντός του αυγού επικρατούν.
Μια από αυτές, η L194P, επηρεάζει την πρωτεϊνη του ιού HA (αιμογλουτίνη γλυκοπρωτεϊνη) που παίζει σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση του ιού από το ανθρώπινο σώμα. Έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν αναγνωρίζει τον ιό και δεν αναπτύσσει αντισώματα.

Παραφράζοντας την παλιά καλή απορία, το αυγό κάνει τον ιό ή η κότα;

Ο H3N2 δεν είναι το μόνο στέλεχος που προσαρμόζεται στα κύτταρα της κότας.

Εικάζω ότι σταδιακά κι όσο πιο μαζική είναι η παραγωγή των εμβολίων με τη συγκεκριμένη «παραδοσιακή» μέθοδο, τόσο πιο πολλά στελέχη και γενικότερα μικροοργανισμοί θα προσαρμόζονται στο κυτταρικό περιβάλλον στο οποίο καλλιεργούνται.

Για πολλές δεκαετίες είχαμε κηρύξει τον πόλεμο σε πολλούς μικροοργανισμούς και για αρκετούς από αυτούς τον είχαμε κερδίσει.

Η αλαζονεία και η απληστία όμως είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί μικροοργανισμοί να επιστρέψουν ισχυρότεροι από ποτέ.

Όπως είχα τονίσει και στο παρελθόν, η φαρμακευτική απληστία και η ιατρική αλαζονεία είναι μια από τις πιο απειλητικές επιδημίες. Όχι μόνο γιατί είναι επιβλαβείς στις οικονομίες των χωρών και πλέον και στη δημόσια υγεία αλλά ακριβώς γιατί αποτελούν πλέον σοβαρότατο κίνδυνο για καινούρια, πραγματικά πανδημικά ξεσπάσματα.

Δεν είναι μόνο ότι ο ψεύτης βοσκός έχει φωνάξει λύκος τόσες πολλές φορές που κανείς πλέον δεν θέλει να τον ακούσει. Ο ψεύτης βοσκός κινδυνεύει να μεταλλαχθεί σε λυκάνθρωπο.

Στον «δημόσιο λόγο», η διαμάχη γύρω από τα εμβόλια έχει πάρει εντελώς ακραίες θέσεις.

Πολλά σημαντικά ερωτήματα, πολλά από εκείνα τα λεπτά σημεία που θα καθορίσουν την εξέλιξη της παγκόσμιας δημόσιας υγείας δεν παραμένουν απλά αναπάντητα: Δεν έχουν ερωτηθεί καν.

Σε επόμενο άρθρο μου, ίσως τολμήσω να εικάσω το τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει στην περίπτωση Σκλαβενίτη, πέφτοντας για μια ακόμη φορά στη δυσμένεια όχι μόνο του κατεστημένου αλλά αυτή τη φορά και πολλών αντισυμβατικών αναγνωστών μου. Δεν γράφω όμως για να γίνω αρεστός.

(Άρθρο μου στο εναλλακτικό Free Press Holistic life (http://holisticlife.gr) που κυκλοφορεί.

Το holistic life μπορείτε να το βρείτε δωρεάν ΕΔΩ

Για όσους ενδιαφέρονται για το παρασκήνιο των παγκοσμίων πολιτικών δημόσιας υγείας μπορούν να ενημερωθούν από τα μοναδικά στο είδος τους σχετικά βιβλία μου

"Τι δεν σας λένε οι γιατροί"

"Θανάσιμες Θεραπείες"

"Παρά Φύση"

Από τις εκδόσεις ETRA)

Posted by Πέτρος Αργυρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου