Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Χρονολόγιο κινητοποιήσεων και σημαντικών γεγονότων στο Standing Rock της Βόρειας Ντακότα

north-dakota-oil-pipeline4


22 Δεκεμβρίου 2014: Η θυγατρική εταιρία πετρελαίου Dakota Access LLC κάνει αίτηση για την κατασκευή ενός αγωγού που επεκτείνεται σε 1.172 μίλια και τέσσερις πολιτείες από την Βόρεια Ντακότα μέχρι την Αϊόβα. Θα μεταφέρει 570.000 βαρέλια [65.907.000 λίτρα] αργού πετρελαίου ημερησίως με κόστος 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.


17 Φεβρουαρίου 2015: To ομοσπονδιακό σώμα The United States Army Corps of Engineers-USAGE το οποίο είναι υπεύθυνο για τις πλωτές οδούς στις Η.Π.Α. στέλνει ενημερωτική επιστολή προς το γραφείο Ιστορικής διατήρησης των Φυλών (Tribal Historic Preservation Office-ΤHPO) σχετικά με τις επιπτώσεις του αγωγού σύμφωνα με την Πράξη εθνικής διατήρησης της ιστορίας (National Historic Preservation Act). Το THPO κάνει αίτηση για πλήρη αρχαιολογική έρευνα της περιοχής, την οποία έστειλε πολλές φορές μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά ποτέ δεν πήρε απάντηση.


25 Μαρτίου 2015: H Επιτροπή Δημόσιας Υγείας (Public Service Commission-PSC) θεώρησε την αίτηση για τον αγωγό ολοκληρωμένη και προγραμμάτισε 3 δημόσιες ακροάσεις κατά την διάρκεια των μηνών Μαΐου και Ιουνίου 2015.


25 Σεπτεμβρίου 2015: Το THPO εξέφρασε την ανησυχία του προς τo USAGE για την λάθος αξιολόγηση των συνθηκών του έργου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει γίνει παράκαμψη της ενότητας 106 της διαδικασίας η οποία πρέπει να ακολουθηθεί.
25 Ιανουαρίου 2016: Η Dakota Access LLC ανακοινώνει ότι έχει λάβει έγκριση από την επιτροπή δημόσιας υγείας-PSC της Βορείου Ντακότα, που σημαίνει ότι έχει τρεις από τις τέσσερις κρατικές εγκρίσεις για να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου.


11 Μαρτίου 2016: Η Αϊόβα ως τέταρτη πολιτεία δίνει και την τελευταία έγκριση, ομόφωνα, για την διεξαγωγή του έργου. Την ίδια μέρα το THPO στέλνει ξανά επιστολή στο USAGE για να εκτελέσει ακόμα μια περιβαλλοντολογική έρευνα για την κατασκευή του έργου.


1 Απριλίου 2016: Μια ομάδα 200 Ινδιάνων καβάλα στα άλογα τους καταφτάνει στην περιοχή του Standing Rock για να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι ο αγωγός περνάει από την ιερή γη των Sioux, Standing Rock (Σιού-ο βράχος που Στέκεται), η οποία επεκτείνεται στην Βόρεια και Ανατολική Ντακότα.
north-dakota-oil-pipeline229 Απριλίου 2016: Η φυλή των Sioux του Standing Rock κάνει αίτηση στο USAGE και απαιτεί την σωστή και εκ βαθέων περιβαλλοντολογική μελέτη για την διεξαγωγή του έργου.

26 Ιουλίου 2016: Το USAGE εγκρίνει το πέρασμα του αγωγού μέσα από το ποταμό Μιζούρι και τις λίμνες Sakakawea και Oahe στην ιερή γη των Sioux.


27 Ιουλίου 2016: Η φυλή των Sioux του Standing Rock κάνει μήνυση στο USAGE και απαιτεί την άμεση διακοπή όλων των εργασιών. Σε εξέλιξη ήταν διάφορες προπαρασκευαστικές διεργασίες.


1 Αυγούστου 2016: Πυρπολείται ένας μηχάνημα εξοπλισμού της κατασκευαστικής εταιρείας, στην Αϊόβα.


24 Αυγούστου 2016: Μέλη της φυλής των Sioux του Standing Rock διαμαρτύρονται σε έναν ομοσπονδιακό δικαστή για την άρνηση απάντησης στις προσφυγές τους αναφορικά με την ανησυχία τους για την επίδραση αυτού του έργου στο τρόπο διαβίωσής τους. Αναφέρουν ότι τμήματα του αγωγού θα περάσουν κάτω από την λίμνη Oahe και αυτό θα μπορούσε να μολύνει τα νερά, το περιβάλλον και την ιερή φύση του νερού τους.


3 Σεπτέμβρη 2016: Ξεκινούν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και φρουρών της εταιρίας. Αφορμή στάθηκαν οι εργασίες που ξεκίνησαν πάνω από ταφικά μνημεία στην ιερή γη της φυλής και η προσπάθεια των Sioux να τις εμποδίσουν. Αναφέρθηκε ότι 30 διαδηλωτές ψεκάστηκαν με σπρέι πιπεριού και άλλα έξι άτομα δαγκώθηκαν από σκύλους (συμπεριλαμβανομένου και ενός παιδιού). Ο εκπρόσωπος τύπου του τοπικού σερίφη ανέφερε ότι 4 άτομα του προσωπικού ασφαλείας και δύο σκυλιά τραυματίστηκαν στην σύγκρουση.


15 Σεπτέμβρη 2016: Το ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημα της φυλής των Sioux Standing Rock για την λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την περιοχή, εκτός από μια μικρή έκταση γης κοντά στην λίμνη Oahe. Ωστόσο τα Departments of Justice, Army and Interior (του υπουργείου δικαιοσύνης, αμύνης και εσωτερικών) ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις προηγούμενες άδειες για το κατασκευαστικό αυτό έργο και θα διακόψει οποιαδήποτε μελλοντική χορήγηση αδειών. Παρ’ όλα αυτά η Dakota Access LLC συνεχίζει την κατασκευή του αγωγού καθώς έχει αγοράσει εξοπλισμό 1 δις δολαρίων.


Οκτώβριος 2016: Το ομοσπονδιακό δικαστήριο συνεχίζει να αρνείται τις προσφυγές της φυλής για την διακοπή των έργων, επιτρέποντας στην Dakota Access LLC να προχωρά τις εργασίες της. Στην προσπάθειά της να μπει στο χώρο διαμαρτυρίας η ηθοποιός Shailene Woodley συλλαμβάνεται. Εν τω μεταξύ οι συγκρούσεις συνεχίζονται καθώς στις 27 του μήνα δεκάδες συνελήφθησαν με την αιτιολογία «της κατασκευής παράνομου μπλόκου» και την «οικοδόμηση καταυλισμού» σε ιδιωτική περιοχή. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν μπάλες σανού και κατασκευαστικά μηχανήματα και η αστυνομία τους ψέκασε με σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα. Υπάρχουν αναφορές ότι 141 από τους συλληφθέντες παρέμειναν σε κέντρα κράτησης και «καταμετρήθηκαν» με έναν αριθμό «αναγνώρισης» γραμμένο στο χέρι τους.


Νοέμβριος 2016: Η Dakota Acess LLC αναφέρει ότι ο αγωγός του νερού έχει κατασκευαστεί μέχρι την λίμνη Oahe και θα ολοκληρωθεί.

Στις 14 του μήνα το υπουργείο Εσωτερικών και το USACE ανακοινώνουν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις άδειες για την κατασκευή του αγωγού, καθώς θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τις φυλές των Sioux.


north-dakota-oil-pipeline3Στις 15 του μήνα οι εταιρίες πετρελαίου καταθέτουν μήνυση απέναντι στο USAGE με την κατηγορία «παρακώλησης έργου» καθώς ισχυρίζονται ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθυστερήσει την διαδικασία κατασκευής του αγωγού. Την ίδια μέρα, υποστηρικτές των ινδιάνων σε πάνω από 300 σημεία σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για να εκδηλώσουν την συμπαράστασή τους. Ινδιάνοι διαδηλωτές συγκεντρώνονται για να προσευχηθούν στις όχθες του Cantapeta Creek για την καταπάτηση των ιερών τάφων των προγόνων τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Η αστυνομία αναφέρει ότι κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε. Να σημειωθεί ότι υπάρχει αναφορά για απαγόρευση εισόδου των οχημάτων προς τον καταυλισμό. Καθώς πλησίαζε η «ημέρα των ευχαριστιών» (thanksgiving day) συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή με την αστυνομία να χρησιμοποιεί κατά των διαδηλωτών εκπαιδευμένους σκύλους, να ρίχνει δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και να τους καταβρέχει με κάνουλες νερού σε θερμοκρασία υπό το μηδέν (Βορράς-σύνορα με Καναδά). Αναφορές υπάρχουν για 167 τραυματίες μέσα σε μία νύχτα. Από τα μεγάφωνα ακουγόταν: έχουν χτυπηθεί γυναίκες, γιατροί, έχουν ανοίξει κεφάλια, ακρωτηριαστήκαν δάχτυλα, σας παρακαλούμε σταματήστε να μας ρίχνετε πλαστικές σφαίρες.


Στις 25 του μήνα η USAGE δίνει διαταγή προς τους διαδηλωτές να εκκενώσουν τον καταυλισμό μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου αλλοιώς θα αναγκαστούν να τους συλλάβουν. Ισχυρίζονται ότι το κάνουν λόγω των αναμενόμενων δύσκολων καιρικών συνθηκών. Αρχίζει το μπλοκάρισμα του ανεφοδιασμού (κάτι που η κυβέρνηση ποτέ δεν παραδέχτηκε). Κανείς δεν έφυγε…


3 Δεκεμβρίου 2016: Δύο χιλιάδες Αμερικανοί βετεράνοι καταφτάνουν στον καταυλισμό και τάσσονται υπέρ των Water Protectors (Προστάτες του Νερού). Σκοπός τους είναι να γίνουν ανθρώπινη αλυσίδα ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές.


4 Δεκεμβρίου 2016: Η USAGE ανακοινώνει ότι δεν θα χορηγήσει άδεια στην Dakota Acess LLC για το πέρασμα του αγωγού πετρελαίου από την λίμνη Oahe. Οι διαδηλωτές πανηγυρίζουν. Στο κλίμα αυτό έρχονται και οι Αμερικανοί Βετεράνοι να ζητήσουν συγχώρεση από τους γηραιότερους της φυλής των ινδιάνων για τα εγκλήματα του έθνους τους πάνω στην ιερή προγονική γη τους.


Διαδικτυακές Πηγές:
http://fusion.net/story/372387/timeline-nodapl-protests-standing-rock/
http://www.huffingtonpost.com/entry/forgiveness-ceremony-unites-veterans-and-natives-at-standing-rock-casino_us_5845cdbbe4b055b31398b199
https://mic.com/articles/160672/what-is-happening-in-standing-rock-north-dakota-timeline-facts-and-more#.x5S4q3qOi
http://www.usatoday.com/story/news/nation/2016/12/02/timeline-dakota-access-pipeline-and-protests/94800796/
http://www.salon.com/2016/12/05/we-beg-for-your-forgiveness-veterans-join-native-elders-in-celebration-ceremony/?utm_source=twitter&utm_medium=socialflow
Ελευθερόκοκκοι
Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 167, Ιανουάριος 2017
anarchy press


Από: ΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου