Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η λίμνη και ο σωλήνας

Σιού Ντακότα αγωγός



Μπορεί να θεωρηθεί αναχρονισμός (και με κάποια έννοια είναι) - αλλά δεν παύει να είναι γοητευτικός. Διάφορες φυλές των Σιού διαμαρτύρονται απ’ τον περασμένο Απρίλη, ενάντια στην κατασκευή ενός πετρελαϊκού αγωγού 1.172 μιλίων απ’ την βόρεια Ντακότα ως το Ιλλινόις, που στον διάβα του θα περνάει μέσα από μια λίμνη . Πυρήνας των διαμαρτυριών είναι δύο κατασκηνώσεις, η μία πιο κεντρική, με όνομα η κατασκήνωση της Ιερής Πέτρας. Οικολόγοι, αμερικάνοι αριστεροί, εναλλακτικοί, και το κίνημα Black Lives Matter είναι στο πλευρό τους.


Ως τώρα οι διαμαρτυρίες είναι ειρηνικές. Οι Σιού κατέφυγαν στο δικαστήριο· που χτες απέρριψε το αίτημά τους. Είτε προς αποφυγή εντάσεων σε προεκλογική περίοδο είτε για άλλους λόγους που δεν ξέρουμε, παρά την δικαστική έγκριση της κατασκευής του αγωγού, το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης, το υπουργείο εσωτερικών και το υπουργείο άμυνας (!!!;;;) ανακοίνωσαν αμέσως ότι παγώνουν την κατασκευή του στα επίμαχα σημεία, υπέρ επιπλέον διαβουλεύσεων.



Η επίδικη λίμνη (και όχι μόνον αυτή) ανήκει στις γαίες που έχουν παραχωρηθεί στους αυτόχθονες της βόρειας αμερικής· όσους, τέλος πάντων, επέζησαν απ’ την μαζική εξόντωση. Όμως όταν φυτρώνει στην υπόθεση και το υπουργείο άμυνας, πέρα απ’ το υπουργείο εσωτερικών (δηλαδή: αστυνομίας), οι οιωνοί μόνο καλοί δεν είναι.



Οι Σιού θα πολεμήσουν - αυτό έκαναν οι πρόγονοί τους. Αλλά θα πρέπει να πολεμήσουν και πολλοί άλλοι μαζί τους για να συγκρατηθεί το θηρίο, μετά τις εκλογές...






















 

πηγή: dithen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου