Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Βαρουφακης, o λαγός...


 Γιάννννης Μπαρουφάκης: Ο ρόλος του εξίσου ύποπτος με του Τσίπρα... Λαγός ολκής. Κάνενας πότε δεν κατάλαβε ποιο ήταν το σχέδιο της όποιας οικονομικής του πολιτικής, του διακεκριμένου κατά τα άλλα και φημισμένου καθηγητή. Όσες φορές αν έτυχε να τον παρακολουθήσω (ομιλίες στο σύνταγμα, Συνεντεύξεις στην τηλεόραση - ραδιοφωνο, αρθρα, διαλέξεις στο Καποδιστριακό, υπουργικές συνεντεύξεις) την τελευταία πενταετία,  υπήρχε πάντοτε ένα νέφος ασάφειας, μια θολούρα... Σα τη δημιουργική ασάφεια ένα πράγμα.
Οι απόψεις του μεταλλάσονταν χαμελαιοντικά εν ρηπή οφθαλμού, έδινε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ημερομηνίες για πιθανά capital controls ή bail in - out (μέχρι και το 2012 – εννοείται ότι έπεφτε έξω), πάντα αοριστίες για το τί έπρεπε να γίνει, κάποιες φορες έκανε λόγο για τη λύση των ευρωομολόγων, πότε για αέναες αποπληρωμές του χρέους, μέχρι και που υπουργοποιήθηκε άρχιζε να παίζει με τις λέξεις... Δεν είναι τρόικα είναι θεσμοί, δεν αποστραγγίζουμε την αγορά στοχεύουμε στην ευρυθμή λειτουργία της και άλλες παπαριές. Ποτέ μα ποτέ δεν έδωσε μια αποκρυσταλλώμένη συνέντευξη τύπου. Βέβαια λέξεις όπως διαγραφή χρέους, εθνικό νόμισμα, επιτροπή λογιστικού ελέγχου ήταν απαγορευμένες για το Γιάννννναρο της οικονομίας. Αντ’ αυτού δήλωσε ότι αποδεχόταν το 70% των παλαιών μνημονίων και ότι το ελληνικό χρέος ήταν απολύτως νόμιμο όπως δήλωσε στη Βουλη κατά κατά τη σύσταση της επιτροπής αλήθειας. Τι θα έπρεπε να περιμένουμε από αυτόν τον άνθρωπο;;;

Ξαφνικά παραιτείται γιατί δεν αποδεχόταν το νέο μνημόνιο χώρις απομείωση του χρέους και κάποιων άλλων όρων που περιείχε, βέβαια ήταν σύμφωνος με τη λίιιγο πιο light 47σέλιδη πρόταση – μνημόνιο της ελληνικής κυβέρνησης κάποιες εβδομάδες πριν...

Το γεγονός ότι ετοίμαζε κι εναλλακτκό σχέδιο με έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, είναι μια μπαρούφα και μισή. Το σχέδιο που βγαίνει στη δημοσιότητα αυτές τις μέρες είναι της πλάκας, δεν εμπεριέχει διαγραφή του χρέους (έτσι το νέο νόμισμα θα μετατρεπόταν πολύ γρήγορα σε μια μηχανή πληθωρισμού με το ήδη υπάρχον χρέος να τρέχει με ανεξέλεγκτους ρυθμούς), ούτε σαφής λόγος για εθνικοποίηση των τραπεζών γίνεται, ούτε βέβαια καμία μονομερή ενέργεια ενάντια στην ολιγαρχία και τους δανειστές περιλαμβάνεται. Μόνο χακερίστικες χολιγουντιανές φανφάρες με ένα παράλληλο νόμισμα δούρειο ίππο αντίστοιχο της ράλικης δραχμής, που θα κυκλοφορεί σε μια οικονομία ακρωτηριασμένη στον παραγωγικό της τομέα και παράλληλα θα ξεπουλιέται αντι πινακίου φακής και το τελευταίο λιθαράκι της δημόσιας περιουσίας. Για άρση βαρών των αδυνάτων κλπ ούτε λόγος! Για παραγωγική ανασυγκρότηση, επίσης!!! Μιλάμε για οικονομικό σχεδιασμό σε μπακαλόχαρτο!

Το μιντιακό κατεστημένο και η τραπεζική ελίτ τον χρησιμοποιεί και τον χρησιμοποίησε (εις γνώσην του ίδιου για το ρόλο που έπαιξε βεβαίως), για 2 επίπλέον λόγους:

·        Να δημιουργήσει με το υποτιθέμενο σχέδιο του, εσφαλμένες εντυπώσεις στον κόσμο για το πέρασμα σε εθνικό νόμισμα και με ποιες προϋποθέσεις αυτή η μετάβαση μπορεί και πρέπει να γίνει (πχ μονομερής διαγραφή παράνομου χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, αύξηση δημοσίων δαπανών σε ανθρωπιστούς και επενδυτικούς σκοπούς), επισκιάζοντας τα όποια σοβαρά σχέδια και προτάσεις για GREXIT υπάρχουν ήδη εδώ και πολύ καιρό από διακεκριμένους οικονομολόγους και επιστήμονες (πχ Κ. Λαπαβίτσα).

·        Να έρθει πάλι στο προσκήνιο ο Βαρούφ αργότερα ώς ειδήμων και σωτήρας όταν μια αναπόφευκτη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι προ των πυλών. Το ευρώ συντηρείται με ενέσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων κάθε τρίμηνο και ήδη σχεδιάζεται το σενάριο πως θα αποπεμφθούν χώρες από την ΟΝΕ (όχι την ΕΕ) αφού πρώτα δημιουργήσουν τα κατάλληλα πλαίσια οικονομικής υποδούλωσης και εξάρτησης τους (ζώνη του Νότου, δέσμευση και διαχείρηση της δημόσιας περιουσίας, μνημονιακά καθεστώτα με κεντρική επιτήρηση, οικονομικές ζώνες, εφαρμογή του TTIP κλπ). Ως απο μηχανής θεός λοιπόν θα κάνει την επανεμφάνιση του εξασφαλίζοντας μόνο τα συμφέροντα των δανειστών και των κεφαλαιοκρατών - τραπεζιτών. Ετσι κι αλλιώς ποτέ δεν έκλεισε καμία πόρτα.
Ο Βαρουφάκης στοχοποιείται και θυματοποιείται εσκεμμένα τόσο από την εγχώρια τρόικα (ΜΜΕ, ποτάμια, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπό συρφετό) όσο και από το δίδυμο Σόιμπλε – Ντάισεμπλουμ, ώστε να αποκτήσει τη συμπάθεια του δύσμοιρου λαού εντίνοντας έτσι τον αποπροσανατολισμό του. Οι θιασάρχες της οικονομικής ολιγαρχίας έχουν ήδη ετοιμάσει τις εφεδρίες - λαγούς τους (τύπου Τσίπρα, Βαρουφάκη, Θεοδωράκη), όμως η υπέρμετρη σιγουριά ότι έλεγχουν το παιχνίδι, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε απρόσμενες εκπλήξεις. Το ΟΧΙ πιθανότατα να ήταν μόνο η αρχή!  

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου