Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Δύο βάρκες , μια συμφωνία και μια ρήξη

imag534es
Του n.kefi

Λέει το σύνθημα-κάλεσμα για αύριο :
η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η αξιοπρέπεια δεν παζαρεύεται.
Η δημοκρατία εκβιάζεται κάθε φορά που ένας υπουργός μιλά για κομματική πειθαρχία στο ότι αποφασίσει μια κυβέρνηση. Στις ΠΝΠ που πέρασαν. Στην διατήρηση του κατάπτυστου Πανούση. Στη διατήρηση των σκαιών καναλιών και καναρχών.

Η αξιοπρέπεια παζαρεύτηκε και παζαρεύεται πολλάκις ήδη. Διατήρηση ΕΝΦΙΑ, μη προστασία Α κατοικίας , προτεινόμενες αυξήσεις ΦΠΑ, βαριά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2016, ιδιωτικοποιήσεις, ίδια και απαράλλαχτη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική. Διαρκείς αναβολές σε ένα σωρό νόμους και ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν με στόμφο και κομπασμό και είτε έχουν ξεχαστεί για ένα αόριστο μέλλον, είτε καθυστερούν λόγω της οικονομικής ασφυξίας του πλαισίου που κινούμαστε.

Όταν το βαφτίζεις «έντιμο συμβιβασμό»  χάνουν κι οι δύο λέξεις τις έννοιες τους. Δεν είναι έντιμος, ατιμοτικός είναι και δεν είναι συμβιβασμός, άτακτη υποχώρηση είναι στο 95% .

Αν έχει μείνει έστω και ίχνος αξιοπρέπειας μπορεί η κυβέρνηση , εφόσον δεν προκύψει συμφωνία μιας και οι δανειστές-εκβιαστές-εταίροι-φίλοι (όλα αυτά μαζί όμως σε ένα melange  που όμοιο του δεν υπάρχει) θέλουν να δεχτούμε απαρέγκλιτα ότι «προτείνουν» για παραδειγματισμό, να αποσύρει μια και καλή όλα  τα μνημονιακά φληναφήματα των προτάσεων(47 σελίδες, προσθήκες, μνημόνιο 70-30).

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και κάθε άλλο κόμμα που ευαγγελιζόταν τη σκληρή διαπράγματευση ( άρα και την ενδεχόμενη σύγκρουση) είχε σχεδόν 6 χρόνια να προετοιμάσει και να προετοιμαστεί για όλα. Για κάθε ενδεχόμενο. Το οτί δεν το έκανε, αποκλείοντας κάθε σκέψη για εναλλακτικά σχέδια ήταν ατόπημα ολκής. Και φυσικά το βρίσκει μπροστά του σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Μπορεί να φαντάζει αργά και ίσως και να είναι. Μόνο που η επανεξέταση της στρατηγικής που δεν απέδωσε ( το λεγόμενο σχέδιο του «καλού ευρώ») είναι δείγμα ευφυίας. Το αντίθετο (το να συνεχίζεις το λάθος) είναι ,πέρα απο ξεροκεφαλιά , και επικίνδυνο.

Όποιος λοιπόν καλεί σε συστράτευση οφείλει να ναι πεντακάθαρος στα μυνήματα του.
Η άλλη πλευρά του κατάμαυρου μετώπου είναι τουλάχιστον ξεκάθαρη. Στα 4 και με κάθε τρόπο.
Το να στέκεσαι μονίμως σε δύο βάρκες με 70 % στη βάρκα της υποταγής και 30 % στη βάρκα της ανυπακοής είναι έξω από κάθε πραγματικότητα.

Πηγή: ΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου