Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Χιμπατζήδες κι Ακροβάτες

Του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Η επικοινωνιακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι σε πλήρη εγρήγορση και σε πολλούς αναλυτές το φαινόμενο αυτό καταδεικνύει ότι η παράταξη μοιάζει να βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση. Τα αρνητικά μηνύματα από το Βερολίνο, το χρονοδιάγραμμα της Τρόικα που πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών και απαιτεί νέα αντιλαϊκά μέτρα και κοινωνική επιδείνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να κερδίζει κομμάτι της εκλογικής πίτας, κάνοντας στροφή προς το κέντρο, έχουν ενεργοποιήσει το «μπλε» στρατόπεδο, ώστε να αναστραφεί το κλίμα με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες εώς τις εκλογές.  

Οι "κυβερνητικοί εκπρόσωποι" (Άδωνις, Βούλτεψη, Βορίδης, Κεφαλογιάννης και άλλα γνώστα και άγνωστα στελέχη ή ατσαλάκωτα πρώην δαπιτάκια και κρυφοφασίστες), έχουν ξαμολυθεί στα τηλεοπτικά πάνελ, σε ραδιοφωνικές εκπομπές, στο διαδίκτυο και βομβαρδίζουν ανηλεώς τη νοημοσύνη μας ξεστομίζοντας όλο και πιο προκλητικές φανφάρες και μπούρδες, με μπόλικη δόση νεοφιλελεύθερου κομπασμού, ισοπεδωτισμού και μια δικής τους, αλλά κατά τα άλλα, «κοινής» λογικής. Από το ατύχημα στην Εγνατία «που αν ο δρόμος ήταν ιδιωτικός θα είχε αποφευχθεί» κατά τον Κεφαλογιάννη, «την κουμμουνιστική απειλή» που νιώθει ο Άδωνις, μέχρι την κατ' εντολή Βούλτεψη λογοκρισία στη συνέντεξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, (γεγονότα που πριν μια δεκαετία θα φάνταζαν ως συνέχεια της τρελής κωμωδίας των '70s Οι Αρειανοί επιτίθενται - Mars Attacks), δείχνουν σαφώς τον πανικό στις τάξεις των κυβερνώντων και κατά πολλούς προσπαθούν να σπείρουν το φόβο, να δημιουργήσουν έντονο κλίμα, να στρέψουν τα βλέμματα πάνω τους ώστε να μειώσουν το χάσμα μέχρι τις εκλογές.

Είναι όντως πανικός; Είναι όντως εγκλωβισμένοι αφού νιώθουν ότι τα «ψωμιά» τους τελειώνουν; Στο ίδιο μοτίβο θα συνεχιστεί και η προεκλογική περίοδος; Μπορεί... Μπορεί όμως όλα να είναι μέρος ενός ευρύτερου επικοινωνιακού σχεδίου, αφού όπως λένε και οι φίλοι τους οι Αμερικάνοι «Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή». Πρωτοκλασάτες εφεδρίες όπως ο Κωστάκης ο Καραμανλής, η Ντόρα η Μπακογιάννη και λοιποί παρατρεχάμενοι (Καρατζαφέρηδες κλπ) σίγα σιγά αρχίζουν κι αχνοφαίνονται στο προσκήνιο, με αρχή την παρουσία τους δίπλα στον πρωθυπουργό Αντώνιο στα γενέθλια της ΝΔ, θέλοντας να δώσουν το μύνημα ότι η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν πεθαίνει (μόνο οι Έλληνες πεθαίνουν και η Δημοκρατία σ' αυτό τον τόπο) και κατά την προσωπική μου άποψη θα διαδραμματίσουν σημαντικό ρόλο όταν θα αρχίσουν τα δύσκολα και η πλάστιγκα να γέρνει προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά.... Κι ο Κωστάκης θα πει τα πρώτα του λογάκια κι η Ντορούλα θα σταματήσει να παίζει με τις κούκλες της, προκειμένου να δώσουν το ενωτικό μήνυμα και να μην αφήσουν την κυβέρνηση στους κουμμουνιστές (λέμε τώρα).

 
Τα ανθρωπόμορφα χιμπατζοειδή πολιτικά πιόνια τύπου Άδωνι και Γιακουμάτου θα συνεχίσουν να δίνουν τις παραστάσεις τους όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, όμως οι απυρόβλητοι και πρωτοκλασάτοι τρανφορμερς «του ιππικού» της δεξιάς παράταξης φυλάνε το καλό για το τέλος. «Ωραία γελάσατε με τους κλόουν και τους σαλτιμπάγκους, τώρα θα περάσουμε στα ακροβατικά και τις κωλοτούμπες», σκέφτεται ο Σαμαράς και το άριστο επιτελείο των υπεύθυνων marketing και επικοινωνίας του (κρατικοδίαιτοι δαπίτες «επιστήμονες»). «Ετσι κι αλλιώς, ο ελληνικός λαός έχει χειραγωγηθεί τα μάλλα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και ακόμα να μας στείλει στον αγύριστο, γιατί να μην επανεκλεγούμε κάνοντας ένα μικρό ρετουσσ με παλαία και δοκιμασμένα υλικά;». Σου λένε, κι αν τσιμπήσει και πάλι ο μαλάκας, βασιζόμενοι στο ρητό: το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, το τρεις ανδρός μαλάκα και πάει λέγοντας το βασίλειο...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου