Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Οδυσσέας Ελύτης, Δολώματα για τον κανένα

"Ένα τριαντάφυλλο που γίνεται ποίηση μπορεί να σε συντρίψει πολύ περισσότερο από μια γροθιά που δεν γίνεται ποίηση. Μυριάδες λόγια μαραίνονται στα κόκκινα βιβλία, όταν ένα απλό κοριτσάκι πυροβολεί.


Καθώς φαίνεται, ακόμη και για ν' αποτραπούν καθεστώτα - τι θρίαμβος - χρειάζεται η καλή ποιότητα.


Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά. Με πλήρη επίγνωση ότι μια μέρα ο πλανήτης αυτός θα καταψυχθεί ή θ' αναφλεγεί μαζί με τα επιτεύγματά τους.


Άλλης λογής ήρωες, που, αυτοί, θα βγάλουν ασπροπρόσωπη την ποτέ ανθρωπότητα."

Οδυσσέας Ελύτης, Τα μικρά έψιλον, από τη συλλογή κειμένων Εν λευκώ, εκδ. Ίκαρος, Δεκέμβρης 1992


Θέλουν να μας καθυποτάξουν ... να μας πουνε, "οριστε μαλακα Ελληνα τι θες;; ψηφισες 2 φορες και εβγαλες τους ιδιους...τωρα μη τολμησεις και βγεις στο δρόμο!" Θα τους κάνουμε το χατίρι;

Κάθε λαός έχει την ηγεσία που του ταιριάζει. Αλλά οι άλλοι συνεχίζουμε. Γιατί δεν βολευόμαστε με το φόβο εκείνων που λύγισαν στην τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τα διλήμματα. Ούτε με το 7% που γουστάρει φασισμό και τον τραμπουκισμό. Γιατί οι άλλοι δεν έχουμε κάτι να ντρεπόμαστε, ούτε σταματάμε να αγωνιζόμαστε για να δώσουμε ελπίδα στα παιδιά και την πατρίδα μας. Καταφέραμε να δώσουμε ελπίδα στους λαούς της Ευρώπης, καταφέραμε να τρομάξουμε τη Μέρκελ και τους ξένους και εγχώριους υποτακτικούς των αγορών και των νεοφιλεύθερων πολιτικών. Τώρα μόλις ξεκινήσαμε! Κι έχουμε δρόμο μπροστά μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου