Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Τραμπουκισμοί στη λαϊκή αγορά Παλαιοχωρίου από μεταλλωρύχους με την ανοχή της αστυνομίας

Τραγικά πράγματα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη λαϊκή αγορά του Παλαιοχωρίου, γνωστού «κάστρου» της Ελληνικός Χρυσός… Αντιγράφουμε ακέραιο το μήνυμα που λάβαμε από αναγνώστη:


«Γράψτε τα, να μάθει ο κόσμος…
 Χθες διάφοροι καλοθελητές μας ειδοποίησαν πως αν τολμήσουν να ανοίξουν τον πάγκο τους στην λαϊκή του Παλαιοχωρίου οι λαϊκατζήδες απο την Μεγ.Παναγία και την Ιερισσό οι μεταλλωρύχοι θα σπάσουν τους πάγκους τους…. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Πρώτα γιατί πρέπει να εξακριβώσεις την είδηση και δεύτερον δεν το πιστεύεις. Ελα ρε, θα πιάσουν τόσο πάτο;
 Ειδοποιήθηκε η αστυνομία γι’αυτό, όμως απάντησε πως δε μπορεί να κάνει κάτι γιατί δεν υπάρχει γεγονός…. Το γεγονός βέβαια ήρθε σήμερα που ένας μανάβης από τη Μεγ. Παναγία αποφάσισε πως θα ανοίξει το μαγαζί του αφού έχει αυτό το δικαίωμα….. Μόλις πήγε να ανοίξει μαζεύτηκαν 50 τραμπούκοι και του το απαγόρευσαν φωνάζοντας και απειλώντας… Μην τυχόν κι ανοίξ” θα στα σπάσουμι ούλα. Ημείς χάσαμι τις δλιές μας. Δεν θα πάρς κι ισι μερουκάματου. Κι κάθε Παρασκευή θα είμαστι ιδώ. Δεν πρόκειτι να σ’αφήσουμι να ξαναδουλεψ’τι.
 Ο άνθρωπος κατάλαβε ότι το μόνο που του μένει είναι να καλέσει την αστυνομία γιατί το πλήθος ήταν εξαγριωμένο και φοβήθηκε για την ασφάλειά του. Κάλεσε την αστυνομία η οποία αφού ήρθε τον προέτρεπε να ανοίξει χωρίς όμως να του εγγυάται την ασφάλειά του… Κι έχουμε τώρα τον λαϊκατζή μέσα στ’ αμάξι του, τους τραμπούκους της εταιρίας να γαβγίζουν πως αυτό θα γίνεται κάθε Παρασκευή και την αστυνομία να κοιτάει απαθής…
 Επίσης χθες εκδιώχθηκε από το Παλαιοχώρι ο ψαράς που πήγε να πουλήσει ψάρια εκεί, επειδή είναι από την Ιερισσό.
 Πέστε μου τώρα σε ποιά ευνομούμενη χώρα οι πολίτες πρέπει να παίρνουν την άδεια μιας εταιρείας για να κάνουν την δουλειά τους αστυνομία και πολίτες;».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:00 π.μ.: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι μεταλλωρύχοι εξακολουθούν να μην αφήνουν τον λαϊκατζή να μην ανοίξει τον πάγκο του. Καμμιά δεκαριά αστυνομικοί παρακολουθούν χωρίς να κάνουν τίποτα. Πολλοί πάγκοι είναι άδειοι γιατί η απειλή διαδόθηκε από χθες, ενώ σε όλη τη λαϊκή αγορά επικρατεί παγωμάρα.

Μας στάλθηκε από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

_____

Επίσης από το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, μας ήλθε το παρακάτω κείμενο:

Βιαιότητες εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold, σιωπή της εταιρείας και η ΕΛ.ΑΣ σε ρόλο θεατή


Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σειράς επεισοδίων τραμπουκισμού και τρομοκρατίας από εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός. Πριν λίγες μέρες, η περίπτωση του ιερέα στη Στρατωνίκη που προπηλακίστηκε και απειλήθηκε από εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός επειδή τόλμησε να μιλήσει για ομόνοια, αδερφοσύνη και ψυχραιμία. Εχτές, ψαράς από την Ιερισσό, εμποδίστηκε να  πουλήσει τα ψάρια του στο Παλιαοχώρι. Σήμερα, πωλήτρια λαϊκής αγοράς, εμποδίστηκε να εργαστεί στο Παλαιοχώρι από ομάδα εργαζομένων. Οι εν λόγω εργαζόμενοι, κυκλοφορούσαν με χαρτί - δήλωση φρονημάτων, με το οποίο ζητούσαν απ΄τους επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς να δηλώσουν αν είναι υπέρ ή κατά των εξορύξεων, ώστε να τους επιτραπεί ή όχι η παραμονή. Κι όλα αυτά υπό την, ανεξήγητη, ανοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία είναι παρούσα στο συμβάν, και η συμπεριφορά της εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Πιθανόν η Ελληνικός Χρυσός να θεωρεί τα περιστατικά μεμονωμένα. Όταν όμως μια εταιρεία, που - στις δημόσιες τοποθετήσεις της - δηλώνει ότι επιθυμεί την κοινωνική συνοχή, σωπαίνει όταν οι υπάλληλοί της προβαίνουν σε βιαιοπραγίες, είναι λογικό να συμπεράνει κανείς ότι αυτή τη κατάσταση τη συμφέρει. Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας έχει δείξει ότι η Ελληνικός Χρυσό στοχεύει, στρατηγικά και συστηματικά, στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Άλλωστε αυτό αποτελεί κοινή πρακτική όλων των εξορυκτικών εταιρειών, με σκοπό να εδραιώσουν τη θέση τους απέναντι σε κάθε αντίθεση της κοινωνίας να συναινέσει στην καταστροφή του τόπου της. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η σιωπή της.

Πηγή: tsak-giorgis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου