Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Πώς η Reebok «χαϊδεύει» το Ισραήλ και «ποδοπατάει» την ιστορία των Παλαιστινίων «Israel 68»

Η γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών Reebok παρουσίασε μια ειδική έκδοση γνωστού αθλητικού παπουτσιού της για την 68η επέτειο της «Ημέρας Ανεξαρτησίας» του Ισραήλ. Πάνω στο παπούτσι αναγράφεται «Ισραήλ 68» και σύμφωνα με την Jerusalem Post η πώληση  των συλλεκτικών μοντέλων θα πραγματοποιηθεί μέσω της σελίδας της Reebok στο Facebook.
Η απόφαση της Reebok έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς όπως καταγγέλλεται, η εταιρεία, που ανήκει στην γερμανική Adidas, «ξεπλένει την ιστορική και συνεχιζόμενη εκδίωξη και εκκαθάριση του παλαιστινιακού λαού».
Όπως επισημαίνει το δίκτυο Electronic Intifada, από τα τέλη του 1947 και κατά τη διάρκεια του 1948, οι ισραηλινές πολιτοφυλακές προχώρησαν σε μια εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων. Κατά τη «Νάκμπα» (καταστροφή), όπως είναι γνωστή η περίοδος του μεγάλου διωγμού των Παλαιστινίων, πάνω από 750.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εκατοντάδες πόλεις και χωριά καταστράφηκαν.Πάνω στα ερείπια δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ.
«Από τότε και για σχεδόν μισό αιώνα, οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας ζουν κάτω από την ισραηλινή κατοχή που τους στερεί τα βασικά τους δικαιώματα. Την ίδια στιγμή οι Ισραηλινοί έποικοι κλέβουν τη γη τους, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο», αναφέρει το Electronic Intifada και προσθέτει: «Η άρνηση της “Νάκμπα” (σημ: που συμπίπτει με την ανεξαρτησία των Ισραηλινών) αποτελεί και την επίσημη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης και η Reebok αποφάσισε να ταυτιστεί και να συνδέσει τα προϊόντα της με το αιματηρό παρελθόν και παρόν του Ισραήλ».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος Adidas έχει βοηθήσει το Ισραήλ στην εικόνα του. Το 2012 η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή του BDS (BNC) κάλεσε για μποϊκοτάζ της εταιρείας, καθώς είχε αναλάβει τη χορηγία ενός μαραθωνίου, που το Ισραήλ ονόμαζε “Μαραθώνιος Ιερουσαλήμ”.
Όπως κατήγγειλε η BNC, ο μαραθώνιος που υποστηριζόταν από τις ισραηλινές αρχές «περνούσε παράνομα από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και ενίσχυε την πρόσφυση του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη». Τότε η Adidas είχε αρνηθεί να αποσύρει την υποστήριξή της. Φέτος ο επίσημος αθλητικός χορηγός του ίδιου Μαραθωνίου είναι της αμερικανικής μάρκας New Balance.
Το δίκτυο Electronic Intifada τονίζει πως είναι τουλάχιστον ειρωνικό το γεγονός πως η Adidas, ένας μεγάλος χορηγός αθλητικών γεγονότων, συνδέει εμφανώς το όνομά της με τις ισραηλινές αρχές εγκρίνοντας την πολιτική τους, παρά τις αμείλικτες επιθέσεις που δέχονται οι Παλαιστίνιοι αθλητές και εν γενεί ο αθλητισμός στην Παλαιστίνη.
Πόσο μάλλον όταν η Adidas ισχυρίζεται πως «αναγνωρίζει την εταιρική της ευθύνη για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και προσθέτει πως «λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υλοποιήσει αυτή την κοινωνική της υποχρέωση». Ένας τρόπος θα ήταν να μην «ποδοπατάει τους Παλαιστινίουςυποστηρίζοντας ανοιχτά τους καταπιεστές τους», σημειώνει το Electronic Intifada, υπογραμμίζοντας ότι «οι παραβιάσεις του Ισραήλ έχουν οδηγήσει σε πλήθος εκκλήσεων για ένα αθλητικό μποϊκοτάζ, αντίστοιχο με αυτό που είχε επιβληθεί στη Νότια Αφρική του Απαρτχάιντ».
Το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera για τη «Νάκμπα»




http://tvxs.gr/news/kosmos/pos-i-reebok-xaideyei-israil-kai-podopataei-tin-istoria-ton-palaistinion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου