Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

«Μένουμε Ευρώπη»; Ποδαρικό της κυβέρνησης με τρομοϋστερία

Πιστή στο δρόμο των μνημονίων η κυβέρνηση μαζί με ολόκληρη τη συμμαχία των «μένουμε Ευρώπη» ξεκίνησε από τα χαράματα την τρομοϋστερία για το ασφαλιστικό. Δεν θα κοπούν οι βασικές συντάξεις αλλά θα θυσιαστούν οι επικουρικές. Θα κοπούν και οι βασικές λένε οι σύμμαχοι της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για το 2016 (λείπει 1,8δις. λένε), τι θα πάρουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, λένε οι κυβερνητικοί παπαγάλοι.
Τι σημαίνει βασική και τι επικουρική; Για κάθε συνταξιούχο το άθροισμα των δυο είναι το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών του. Η λογική του καρότου είναι παλιά και δοκιμασμένη. Σε όλα τα επίπεδα.
Ταυτόχρονα: Η τρόικα απορρίπτει τα ισοδύναμα για το ασφαλιστικό, ήτοι αύξηση των εισφορών, ειδικός φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές και αναβολή του ασφαλιστικού που ζητά εσχάτως η κυβέρνηση επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο και να αποδώσει η επικοινωνιακή τρομοεκστρατεία.
Διαλέξτε το μικρότερο κακό. Θέλετε να μην έχετε καθόλου σύνταξη; Βολευτείτε και με τα ψίχουλα. Υγεία να έχουμε, δείτε και τους πρόσφυγες …

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή σε όσα έχει υπογράψει και στην ουσία ούτε διαπραγματεύεται ούτε ψάχνει σχέδια και ισοδύναμα. Διαχειρίζεται επιτυχώς μέχρι σήμερα επικοινωνιακά τα υπεσχημένα, τα υλοποιεί και απλώς τροφοδοτεί με σενάρια τα πρωϊνάδικα και τις εφημερίδες που αβαντάρουν την πολιτική της καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες και αναμονές που βυθίζουν την κοινωνία όλο και πιο κάτω.

Που θα βρεθούν τα λεφτά όμως; Το δημόσιο οδικό δίκτυο που κατά παράβαση και των όρων σε όσες συμβάσεις έχουν υπογραφεί βρίσκεται στα χέρια των «εθνικών» εργολάβων και τους αποφέρει πολύ περισσότερα από τα δύο δις που «λείπουν» για τις συντάξεις. Εάν η «κυβέρνηση της δικαιοσύνης» είχε καταγγείλει τις συμβάσεις και πρότεινε ισοδύναμα με μια μείωση των διοδίων στο 50% που είναι σήμερα, οι εισπράξεις θα μπορούσαν να στηρίξουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τα επόμενα χρόνια. Συνάμα θα περιόριζαν το κόστος μεταφορών που αυξάνει τις δαπάνες διαβίωσης (μετακίνησης και μεταφοράς προϊόντων). Θεωρούμε βέβαια τη μετακίνηση δημόσιο αγαθό και οφείλει να είναι απρόσκοπτη και χωρίς χαράτσια, αλλά τουλάχιστον ένα αντίστοιχο ισοδύναμο θα μπορούσε η κυβέρνηση να το ονοματίσει ισοδύναμο αλληλεγγύης, εάν είχε εξαντλήσει όλα τα υπόλοιπα.

Υπάρχουν λεφτά όμως για να ξεπληρώνονται τα τοκοχρεολύσια, υπάρχουν επιπλέον λεφτά για την κοινοπραξία Μπόμπολα – Ιωάννου – Κόκκαλη, (1 δισ.για «διαφυγόντα κέρδη») υπάρχουν λεφτά για τα εξοπλιστικά. Και το ΤΑΙΠΕΔ φέρνει λεφτά ξεπουλώντας, αλλά δεν είναι για τις συντάξεις. Καθυστερούμενα για τους βουλευτές υπάρχουν. Και οι φοροφυγάδες κάθε μέρα πάρτι. Μίζες «Ζήμενς» και λίστες «Λαγκάρντ» ακούμε κάθε μέρα, αλλά «φως» δεν βλέπουμε. Οι καστανάδες στη μπουζού. Οι συνταξιούχοι στην ανέχεια. Οι εργαζόμενοι στην ανέχεια. Οι άνεργοι στην πείνα. Οι νέοι χωρίς κανένα μέλλον. Αλλά … «μένουμε Ευρώπη».

Δεν θα αναφέρουμε, ούτε θα αναλύσουμε τα σενάρια που κυκλοφορεί η κυβέρνηση ή όλοι που «μένουνε Ευρώπη». Εκτιμούμε μετα βεβαιότητας ότι η κατηφόρα της επιβίωσης θα συνεχιστεί. Οι συντάξεις θα μειωθούν ως και στο 50% όσων έχουν απομείνει. Αλλά θα «μείνουμε Ευρώπη». Εάν αυτό θέλουμε. Εάν όχι βγαίνουμε στους δρόμους και τους το δίνουμε να το καταλάβουν ότι δεν θέλουμε. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση «σωτηρίας».

inred.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου