Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Αχιλλέας Μπέος: Ο λούμπεν δήμαρχος που βλέπει τον Βόλο ως Μονακ

beos

Των Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου & Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου
 
Παρά το γεγονός ότι η ΕΠΟ του έχει επιβάλει από το 2011 ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για την υπόθεση των στημένων αγώνων και ο ίδιος ετοιμάζεται να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης για πλήθος κακουργημάτων, το 53% των κατοίκων του Βόλου τον εξέλεξε «πρώτο πολίτη» του έβδομου μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Και, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, δημοτικοί υπάλληλοι και φορείς της πόλης, συμπεριφορές, ήθη και πρακτικές της «παράγκας» του ποδοσφαίρου έχουν μεταφερθεί στο δήμο. Δήμαρχος, πρόεδρος, υπόδικος, ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, ποδοσφαιρικός παράγοντας… Με δυο λέξεις, Αχιλλέας Μπέος.

Ο Αχιλλέας Μπέος το επόμενο διάστημα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να τεθεί σε αργία και να απολέσει το δημαρχιακό αξίωμα. Μαζί με άλλα 84 άτομα, πρόκειται να δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων και τα παράνομα στοιχήματα. Μεταξύ άλλων, κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψία-δωροδοκία και παράνομο στοιχηματισμό.

Ήταν άλλωστε η συγκεκριμένη δικαστική περιπέτεια που, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, τον οδήγησε στην ενασχόληση με την πολιτική. «Βρήκε τη δίοδο για να επανέλθει στο προσκήνιο, ευελπιστώντας ότι το “δημαρχιλίκι” θα του εξασφαλίσει ασυλία», λένε χαρακτηριστικά. Καθόλου τυχαία, ο Μπέος πλέον ψάχνει στηρίγματα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στις δημοτικές εκλογές συμμάχησε με στελέχη της ΝΔ, έσπευσε να παραστεί σε προεκλογικές ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και δήλωσε σε συνέντευξή του ψηφοφόρος των ΑΝΕΛ.

Αχταρμάς; Ίσως. Αλλά σε κάθε περίπτωση ταιριαστός με την πολυτάραχη ζωή και τη διαδρομή του από τον Βόλο στη Νέα Σμύρνη, στη Νέα Υόρκη, από τα ιδιόκτητα νυχτερινά κέντρα της Παραλιακής στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τις Φυλακές Ναυπλίου και τελικά στο δημαρχιακό μέγαρο του Βόλου.

Από τη Νέα Υόρκη στην Παραλιακή και τις πρώτες γνωριμίες

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Μαζί με τον Γιώργο Παπαλάνη (πρώην υπάλληλο της ΕΓΊΑΕ και τιμ μάνατζερ της εθνικής ομάδας που πήρε το ευρωπαϊκό κύπελλο το 2004) άνοιξαν διαδοχικά πιτσαρία, χαρτοπαικτική λέσχη και γραφείο που κανόνιζε περιοδείες ελλήνων τραγουδιστών στις ΗΠΑ. Η φιλοσοφία του συμπυκνώθηκε σε δυο εκφράσεις: «big business» και «colpo grosso».

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων. Μπουζούκια, πούρα, σαμπάνιες, μπράβοι, γνωστοί καλλιτέχνες και παρέλαση εφοπλιστών, επιχειρηματιών, μεγαλοδικηγόρων και πολιτικών στα μαγαζιά του.

Οι γνωριμίες που αποκτά εξελίσσονται σε ισχυρές φιλίες και συμμαχίες. Γνωστοί παράγοντες του ποδοσφαίρου, όπως οι Βίκτωρας Μητρόπουλος, Μάκης Ψωμιάδης, Στράτος Γιδόπουλος, βρέθηκαν στο φιλικό του περιβάλλον. Όμως, πολλοί από τους φίλους του δεν άργησαν να γίνουν ορκισμένοι εχθροί του και κάποιες φορές με άγριο τρόπο…

Πρώτη ποδοσφαιρική στάση: Πανιώνιος

Τη σεζόν 1995-96 ο Αχ. Μπέος αναλαμβάνει γενικός αρχηγός του Πανιωνίου, με το μάνατζμεντ να ανήκει στον Στρατό Γιδόπουλο. Η συνύπαρξή τους είναι καταστροφική και ο Πανιώνιος υποβιβάζεται στη Β” Εθνική! Από τότε ο Γιδόπουλος μπαίνει στη μαύρη λίστα του Μπέου. Το 1998 επανέρχεται στον Πανιώνιο και πάλι ως γενικός αρχηγός -θέση που κατείχε και ο πατέρας του αρχές του 70- και μέσα στον ίδιο χρόνο αναλαμβάνει τη διαχείριση της ομάδας. Ο Πανιώνιος κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας.

Την περίοδο 1999-2000 ο Μπέος αναλαμβάνει το μάνατζμεντ της ομάδας -με το Δήμο Νέας Σμύρνης να παραμένει ιδιοκτήτης-, εξασφαλίζοντας οικονομική υποστήριξη από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΟΚ Γιώργο Μπατατούδη, ο οποίος, ελέω Χρηματιστηρίου, έσπρωχνε χρήματα σε ομάδες (Λάρισα, Καβάλα) για να δημιουργήσει ποδοσφαιρικούς δορυφόρους.

Τη σεζόν 2001-2002 ο Μπέος προχωρά στο «colpo grosso». Γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει φωτογραφικό νόμο που θα διαγράφει τα χρέη των ΠΑΕ και ότι ο Δήμος Νέας Σμύρνης θέλει να απαλλαγεί από τις μετοχές του Πανιωνίου. Ο νόμος Βενιζέλου ανέφερε ότι αν σε μια αθλητική ΑΕ απεμπλακούν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει τα χρέη, αυτά διαγράφονται. Ο Μπέος εκμεταλλεύτηκε σχετικές διατάξεις του νόμου, μετονόμασε την ΠΑΕ σε «Νέο Πανιώνιο», την καθάρισε από τα χρέη και τοποθέτησε πρόεδρο τον Λευτέρη Πανταζή, ο οποίος για τυπικούς λόγους πήρε τις μετοχές στο όνομά του.

Το ίδιο διάστημα και μέχρι το 2004 έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τους αδερφούς Θωμά και Βίκτωρα Μητρόπουλο (πρώην φίλους του), που εκείνο το διάστημα έλεγχαν την τότε ΕΠΑΕ έχοντας στήσει τη γνωστή «παράγκα» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι σκηνές από τις συνελεύσεις της ΕΠΑΕ, όταν οι μπράβοι του Μητρόπουλου έπαιζαν μπουνιές και καρεκλιές με τους μπράβους του Μπέου, παραμένουν αλησμόνητες… Ο Μπέος φυσικά δεν ήθελε να σώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά να βρει μια ισχυρή θέση στην «παράγκα» ή να στήσει μια νέα. Τον ανένδοτο αγώνα τον έδινε με τις πλάτες του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος ήθελε να πουλήσει «εξυγίανση του ποδοσφαίρου» και φυσικά με το αζημίωτο, αφού η ΠΑΕ Πανιώνιος έπαιρνε κρατικές επιδοτήσεις για έργα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, στο όνομα των ολυμπιακών έργων!

Επί πρωτοκαθεδρίας Μπέου, ο Πανιώνιος έχει συνεχόμενες συμμετοχές στο Κύπελλο UEFA. Σε μία όμως από αυτές, το 2004, συμβαίνει το περιβόητο «διπλό ημίχρονο-άσος τελικό» στο Πανιώνιος – Δυναμό Τιφλίδας, ένα παιχνίδι που χαρακτηρίζεται από την UEFA «στημένο». Παρότι δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή του σε παράνομη ενέργεια, ο Μπέος γίνεται κόκκινο πανί για τους «Πάνθηρες». Είχαν προηγηθεί το ντοπάρισμα του «κυανόρυθρου» ποδοσφαιριστή Νίκου Σπυρόπουλου, οι βόμβες στα αυτοκίνητα του σέρβου άσου Μίλινκο Πάντιτς και του Αναστάση Σαπουντζή, καθώς και η καταγγελία Πάντιτς για ντόπινγκ. Ο Μπέος δεν μπορεί πλέον να σταθεί στην «πλατεία».

Τα πάρε-δώσε με τις ομάδες του Βόλου

Αναζητά νέο ποδοσφαιρικό καταφύγιο. Το καλοκαίρι του 2005 επιχειρεί να αγοράσει τις μετοχές της Νίκης Βόλου. Μέσα σε λίγες μέρες φέρνει 20 ποδοσφαιριστές στον Βόλο και όλοι θεωρούν ότι θα γίνει το αφεντικό της ΠΑΕ. Ωστόσο, το ντιλ σπάει όταν ο Μπέος φανερώνει την πρόθεσή του να συγχωνευτούν οι ομάδες του Βόλου (Ολυμπιακός και Νίκη). Για αυτό το λόγο χαλάει η φιλία του με τον γνωστό δικηγόρο και παράγοντα της Νίκης Πέτρο Καϊμακάμη, ενώ θεωρεί επίσης υπεύθυνο για το «ναυάγιο» τον πρώην βουλευτή ΓΙΑΣΟΚ και υπουργό Λεωνίδα Τζανή.

Μετά το φιάσκο με τη Νίκη Βόλου, πλευρίζει τους παράγοντες του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός Βόλου το 2005 βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Παίζει στη Β’ Εθνική με το ΑΦΜ της Κασσάνδρας (μετά από συγχώνευση), ενώ στερείται πόρων και ισχυρής διοίκησης. Δεν μπορεί, όμως, να βάλει στο χέρι τις μετοχές, καθώς υπάρχει κόντρα μεταξύ των διοικητικών παραγόντων. Στηρίζει την ομάδα παρασκηνιακά και τελικά παίρνει τα κλειδιά την περίοδο 2008-09. Ο Ολυμπιακός Βόλου κάνει μια τρελή πορεία στη Β’ Εθνική, αλλά χάνει την άνοδο στην Α’ Εθνική στο νήμα. Την επόμενη σεζόν, 2009-2010, θα τα καταφέρει.

Οι σχέσεις με τους εφοπλιστές

Κολλητός του Αχιλλέα Μπέου και ο εφοπλιστής Νίκος Πατέρας, άλλοτε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, μέσω του οποίου πολύ αργότερα γνώρισε και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η στενή σχέση των δύο ανδρών στο χώρο του ποδοσφαίρου βρήκε έκφραση στον κοινό τους αγώνα για την αποπομπή του Βασίλη Γκαγκάτση από την ηγεσία της ΕΠΟ, την οποία και πέτυχαν. Η πιάτσα βοά ότι ένας από τους στόχους του Πατέρα όταν ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο ήταν να «τελειώσει» τον Γκαγκάτση, ενώ, σημειώνουν οι γνωρίζοντες, ο Μπέος λειτουργεί ως «πρωτοπαλίκαρό» του.
Μετά την αποχώρηση Πατέρα από το ποδόσφαιρο, ο Μπέος στράφηκε στο στρατόπεδο Μαρινάκη. Όμως το σκάνδαλο με τα στημένα, για το οποίο αρχικά κατηγορήθηκε και ο «ερυθρόλευκος» εφοπλιστής, διέρρηξε τη σχέση τους.

Όταν το γνωστό βούλευμα παραπέμπει τον Μπέο σε δίκη, δηλώνει ότι «είναι σαν να έγινε ένοπλη ληστεία και να συνέλαβαν τον τσιλιαδόρο»…

Το σκάνδαλο με τα στημένα

Τη χρονιά 2010-2011, ο Ολυμπιακός Βόλου τερματίζει πέμπτος στη μεγάλη κατηγορία εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στο Europe League! Στην αρχή εκείνης της σεζόν, όμως, είχε συμβεί κάτι πολύ σημαντικό. Τον Σεπτέμβριο, Μαρινάκης και Πατέρας, παρουσία του Μισέλ Πλατινί και του νέου πρόεδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου, δίνουν τα χέρια στο εστιατόριο «Ιθάκη» και συμφωνούν για τη διεξαγωγή ενός καθαρού πρωταθλήματος. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως σημείωναν τότε γνωστοί αθλητικογράφοι, θα πέταγε έξω τους ανθρώπους του παρασκηνίου.
Ωστόσο, μόλις στη δεύτερη αγωνιστική, ο βολιώτης διαιτητής Γιώργος Δαλούκας δίνει ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ των «πρασίνων» στο ματς μεταξύ του Άρη και του Παναθηναϊκού και η συμφωνία των «αιωνίων» τινάζεται στον αέρα. Μέχρι και σήμερα Δαλούκας και Μπέος βρίσκονται στα δικαστήρια, αφού ο διαιτητής είχε καταγγείλει εκβιασμό από τον Μπέο. Μάλιστα, στις 20/10/2015, το δικαστήριο του επέβαλε -εξαγοράσιμη- ποινή φυλάκισης δύο ετών για απόπειρα εκβίασης του Δαλούκα.

Όσο «ωραία» ξεκίνησε εκείνη η χρονιά, έτσι και τελείωσε… Το καλοκαίρι του 2011 σκάει το σκάνδαλο με τα στημένα. Ο Μπέος, που πρωταγωνιστεί στις περιβόητες τηλεφωνικές συνομιλίες, συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται στο Ναύπλιο, με μια απόφαση που ξεσηκώνει τους οπαδούς του Ολυμπιακού Βόλου, οι οποίοι διαδηλώνουν στους δρόμους της πόλης υπέρ του!

Τον Ιούνιο του 2012 αποφυλακίστηκε με επιβολή περιοριστικών όρων και εγγύηση 300.000 ευρώ, μέρος των οποίων υποστήριξε πως δανείστηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Γιώργο Σπανό (δηλώσεις στην εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ», 16/2/2015). Ο Μπέος επιχειρεί να προσεγγίσει ξανά το περιβάλλον Μαρινάκη, αλλά βρίσκει κλειστές πόρτες, γεγονός που το τελευταίο διάστημα τον οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναζήτηση συνεργασίας με την πλευρά Αλαφούζου, που είναι σε κόντρα με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού.

Η ώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί με τη διεκδίκηση του Δήμου Βόλου. Αφουγκράζεται το σφυγμό της κοινωνίας και υιοθετεί αντιμνημονιακό λόγο. Τον Ιανουάριο του 2014 ανακοινώνει στο κατάμεστο σινεμά «Αχίλλειο» την υποψηφιότητά του. Εμφανίζεται ως φορέας του «άφθαρτου και του δημιουργικού» και υπόσχεται ότι θα πετάξει έξω από το δήμο «το παλιό, το φθαρμένο και το νοσηρό»! Αξιοποιεί το μηχανισμό των οπαδών του Ολυμπιακού Βόλου, κάνει χλιδάτη προεκλογική εκστρατεία και μοιράζει υποσχέσεις για δουλειές σε ανέργους.

Ωστόσο, οι πρώτοι με τους οποίους συνεργάζεται είναι εκπρόσωποι του «παλιού». Εξασφαλίζει τη στήριξη του πιο συντηρητικού κομματιού της ΝΔ και κάποιων απογοητευμένων του ΠΑΣΟΚ. Επίλεκτα κομματικά στελέχη της τοπικής ΝΔ, όπως ο γιατρός και επί χρόνια δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μουλάς (σημερινός αντιδήμαρχος), ο πρόεδρος της “Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας Τάσος Μπατζιάκας (επίσης αντιδήμαρχος), το «γαλάζιο» στέλεχος Θανάσης Σταυρίδης (αντιδήμαρχος) στέκονται στο πλευρό του. Την υποψηφιότητά του στηρίζει σιωπηρά και η τότε υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, με τον Μπέο να ανταποδίδει στις βουλευτικές εκλογές… Μαζί του πορεύονται επίσης μεγαλέμποροι και μεγαλοξενοδόχοι, όπως η οικογένεια του Κώστα Θεοδώρου, στην ιδιοκτησία της οποίας είναι το ξενοδοχείο «Πορταριά», με τον υιό να αναλαμβάνει δημοτικός σύμβουλος και μάλιστα ως υπεύθυνος για θέματα τουρισμού!

Καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση Μπέου διαδραμάτισε και η υπόγεια συνεργασία του με τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Η εγκληματική οργάνωση, παρότι είχε ισχυρά ποσοστά στον Βόλο, δεν κατέβασε συνδυασμό στις τοπικές εκλογές και κάποιοι ψηφοφόροι της βρήκαν θέση υποψηφίου στο συνδυασμό Μπέου. Αυτή τη γαλαντόμο ενέργεια ο Μπέος την τιμά δεόντως μέχρι και σήμερα. Διατηρεί άριστες σχέσεις με τον βουλευτή Μαγνησίας της Χ.Α. Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο η δημοτική αρχή αρνήθηκε κάθε συζήτηση σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Η γοητεία του λούμπεν

Πολλοί αναρωτήθηκαν πώς σε μια πόλη με προοδευτική πολιτική παράδοση και δικό της πολιτισμό κατάφερε να αναδειχτεί σε τέτοιο αξίωμα ένα στοιχείο που μοιάζει να συμπυκνώνει την ίδια την έννοια του λούμπεν. Η απάντηση ίσως βρίσκεται ακριβώς στη βαθιά κρίση που διαπερνά την ελληνική κοινωνία, που δεν γεννά ούτε μόνο ούτε διαρκώς αγωνιστικότητα, αλλά και κυνισμό και ατομικό αγώνα για την επιβίωση. Έτσι, στο φόντο της απαξίωσης των επίσημων εκπροσώπων των συστημικών κομμάτων και της αποτυχίας της Αριστερός να προσφέρει πειστικά αντιπαραδείγματα, ένας κόσμος απελπισμένος έφτασε να πιστεύει πως αυτή ακριβώς η λούμπεν εκδοχή παραβατικότητας, παραγοντισμού και παράνομης συναλλαγής μπορεί και να είναι πιο αποτελεσματική. Σου λέει, αφού ο άλλος είναι «μέσα στα κόλπα», μπορεί να καταφέρει κάτι και για μας.

Επιθέσεις, ύβρεις αλλά και κολεγιές

Τα πρώτα δείγματα γραφής της διοίκησης Μπέου δεν άργησαν να φανούν. Πρώτα άλλαξε όλους τους υπαλλήλους στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα οικονομικά του δήμου και τοποθέτησε υπεύθυνο αντιδήμαρχο τον Δημήτρη Πέγιο, πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλάθλων Ολυμπιακού Βόλου!
Πλέον τα δημοτικά συμβούλια γίνονται παρουσία μπράβων που άλλοτε εμφανίζονται ως κλακαδόροι και άλλοτε ως αγανακτισμένοι πολίτες!

Στις 23 Μαρτίου, για παράδειγμα, δύο νεαροί άντρες με στρατιωτικές στολές εισέβαλαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο λέγοντας: «Μάθαμε ότι είστε μπουρδέλο. Είμαστε φαντάροι και μάθαμε ότι μια δημοτική σύμβουλος κάνει καλό σεξ και ήρθαμε να αφήσουμε το τηλέφωνό μας». Τελικά οι φαντάροι ήταν «μαϊμού», αφού από την ταυτοποίηση που διενήργησε η Αστυνομία προέκυψε ότι είναι μέλη συνδέσμου του Ολυμπιακού Βόλου. Πριν από την «επίσκεψη» των «φαντάρων» είχε προηγηθεί φραστική επίθεση του δημάρχου κατά της δημοτικής συμβούλου Φωτεινής Κοκκινάκη; «Θα σε έλεγα καριόλα, αλλά κι αυτές έχουν κάποια αξία».

Στο στόχαστρο του Μπέου και της ομάδας του έχουν βρεθεί και δημοσιογράφοι. Η Ειρήνη Θεοδωροπουλου έχει πέσει θύμα προσωπικών επιθέσεων από τον Αχιλλέα Μπέο, με χαρακτηρισμούς του τύπου «είσαι νάνος». Ο Μπέος αποκάλεσε επίσης «δημοσιογραφικό σκουπίδι» τη δημοσιογράφο της Θεσσαλίας Κατερίνα Τασσοπούλου, ενώ ο αντιδήμαρχος Θανάσης Σταυρίδης απείλησε τον δημοσιογράφο Μάκη Θεοδώρου (του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Ράδιο ΒΕΡΑ 91,8) με τη φράση: «Θα παρέμβω στον εργοδότη σου για να σε απολύσει».

Την ίδια ώρα που τα βάζει με τους δημοσιογράφους, ο Μπέος φαίνεται ότι τα έχει βρει με ιδιοκτήτες πολλών ΜΜΕ. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ASTRA και TRT -ειδικά μετά την εξαγορά του τελευταίου από τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη- αντιμετωπίζουν τον δήμαρχο με φιλική ή στη χειρότερη περίπτωση με ουδέτερη διάθεση. Ταυτόχρονα από την Πρωτοχρονιά του 2015 φρόντισε να στηρίξει και το εκδοτικό εγχείρημα του υπεύθυνου του γραφείου Τύπου του δήμου Γιώργου Πολίτση, ο οποίος επανεξέδωσε τον Νέο Τύπο. Αξίζει να σημειωθεί και ότι η εφημερίδα στο πρώτο φύλλο της διένειμε CD του Βασίλη Καρρά, ο οποίος τυγχάνει να είναι κουμπάρος του Μπέου.

Υπηρεσίες ο νέος δήμαρχος πρόσφερε και σε έναν από τους μεγαλύτερους εργολάβους της περιοχής, τον Θεόφιλο Βασιλειάδη, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο που αφορά το μουσείο της πόλης. Σύμφωνα με τη Θεσσαλία, ο Μπέος έκρυβε στο συρτάρι του πόρισμα ελεγκτών για πλαστά τιμολόγια, εταιρείες-«μαϊμού» και υπερκοστολογήσεις, ύψους 1 εκατ. ευρώ, για το μουσείο της πόλης την περίοδο 2007-2010, οι οποίες αφορούσαν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος -εντελώς συμπτωματικά- ήταν ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βόλου! Βέβαια, δεν έκρυβε τυχαία το πόρισμα αφού, όπως παραδέχτηκε, συζητούσε με τον Βασιλειάδη να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων του Βόλου!

Άλλες πληροφορίες τον θέλουν να προετοιμάζει και την είσοδο ιδιωτών στην εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης του Βόλου, τη ΔΕΥΑΜΒ, και μάλιστα με προίκα τα νερά του Πηλίου. Στόχος του είναι να εντάξει και τα νερά του Πηλίου στη διαχείριση της ΔΕΥΑΜΒ επιβάλλοντας αρχικά αυξήσεις που θα αγγίξουν το 150% και στη συνέχεια να μοσχοπουλήσει την εταιρεία σε ιδιώτες. Αποφάσισε, εξάλλου, ότι θα κόβει το νερό για απλήρωτους λογαριασμούς άνω των 80 ευρώ και, προκειμένου να επιβάλει το σχέδιό του, δεν δίστασε να ζητήσει τη συνδρομή δύο διμοιριών ΜΑΤ αλλά και ιδιωτικών σεκιούριτι.

Ο Βόλος και το Μονακό

«Θα κάνω το Βόλο, Μονακό», ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Αχιλλέα Μπέου. Ένα και πλέον χρόνο μετά, στον Βόλο το μόνο που θυμίζει το γνωστό πριγκιπάτο είναι τα πριγκιπικά καπρίτσια του δημάρχου.

Κατόπιν εντολής του, τα περασμένα Χριστούγεννα στρώθηκαν με κόκκινα χαλιά τα πεζοδρόμια κεντρικών εμπορικών δρόμων της πόλης, τα οποία πλήρωσαν οι καταστηματάρχες αφού, όπως τους εξήγησε ο δήμαρχος, με αυτό τον τρόπο θα αυξανόταν ο τζίρος τους! Ανάλογη απόφαση της δημοτικής αρχής που έδωσε «λάμψη Μονακό» στην πόλη ήταν και η φωταγώγηση της οδού Δημητριάδος με μπλε λαμπιόνια για τις ημέρες των εορτών, το κόστος των οποίων άγγιξε τα 100.000 ευρώ!

Την ώρα που ο Βόλος έλαμπε, όμως, ο δημοτικός μηχανισμός πιάστηκε απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει τη σφοδρή χιονόπτωση του περασμένου Δεκεμβρίου. Η πόλη έμεινε αποκλεισμένη για δύο ολόκληρες μέρες. Τον ίδιο μήνα έπληξαν την πρωτεύουσα της Μαγνησίας σφοδρές καταιγίδες, ενώ οι κάτοικοι μεταξύ σοβαρού αστείου σχολίαζαν ότι «μπορεί να μη γίναμε Μονακό, αλλά τουλάχιστον γίναμε Βενετία».

Μπορεί ο Βόλος να «παρέλυσε», αφού οι δημοτικές υπηρεσίες με ευθύνη της δημοτικής αρχής βρέθηκαν απροετοίμαστες, αλλά ο Μπέος φρόντισε να ρίξει όλες τις ευθύνες στους εργαζομένους, τους οποίους κατά καιρούς αποκαλεί «κοπροσκύλα» και «τεμπέληδες». Χαρακτηρίζει, επίσης, «προβληματικούς» τους συνδικαλιστές και έχει εισαγάγει τη μέθοδο των δυσμενών μεταθέσεων, στέλνοντας δημοτικούς υπαλλήλους στη σήραγγα της Γορίτσας και στον περιφερειακό του Βόλου, προκειμένου να ασκήσουν εκεί τα καθήκοντά τους, παρότι δεν έχουν κατάρτιση για αυτές τις θέσεις, οι οποίες ενίοτε κρύβουν και κινδύνους.

Τη χυδαιότητα Μπέου εισέπραξαν και οι καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων του Βόλου, τις οποίες αποκάλεσε «κουφάλες» επειδή ζήτησαν την ανανέωση των συμβάσεων τους. Μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Μπέος αρνείται, κατά πληροφορίες, να υπογράψει νέες συμβάσεις, αφήνοντας τα σχολεία του Βόλου χωρίς καθαρίστριες.

Αντιθέτως, την εύνοια Μπέου απολαμβάνουν πολλοί από τους καταστηματάρχες του Βόλου και ειδικότερα οι επιχειρηματίες των καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης. Οι δημοτικές υπηρεσίες δεν ενοχλούν πλέον τους επιχειρηματίες ούτε για πιθανές παραβάσεις ηχορύπανσης, ούτε και για την κατάληψη των πεζοδρομίων και των δημόσιων χώρων από αυθαιρεσίες. Βλέπετε, ο Αχιλλέας Μπέος αντιμετωπίζει πάντα με ιδιαίτερο σεβασμό στους συναδέλφους του της νύχτας…

Στο πλαίσιο της μετατροπής του Βόλου σε Μονακό, ο Μπέος προχώρησε σε παράνομες περισυλλογές αδέσποτων ζώων, τα οποία μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του φίλου του Νίκου Πολύζου, οι οποίες δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Ωστόσο, ο δήμαρχος Βόλου, έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων, προκήρυξε διαγωνισμό προκειμένου να αναλάβει ιδιώτης το δημοτικό καταφύγιο ζώων, με τον Νίκο Πολύζο εντέλει να επικρατεί, λαμβάνοντας περίπου 56.000 το χρόνο από δημοτικά κονδύλια αλλά και επιδοτήσεις από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Είναι σαφές ότι ο Αχιλλέας Μπέος δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις γηπεδικές συνήθειες και τη λογική των ποδοσφαιρικών δοσοληψιών. Οι κάτοικοι του Βόλου κατάλαβαν άραγε τι ακριβώς ψήφισαν στις εκλογές; Γιατί, αν μη τι άλλο, βασική αρχή των λούμπεν στοιχείων, από το κλεφτρόνι μέχρι τον μεγαλοπαράγοντα, είναι να κοιτάζουν την πάρτη τους και να τρωγοπίνουν «στην υγειά του κορόιδου».

unfollow
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου