Πέμπτη

Υπάρχουν ένοχοι και συνένοχοι κύριε Κοντονή

Ο Σωτήρης Βετάκης γράφει για τα έκτροπα του ΟΑΚΑ, για τους ενόχους και τους... συνενόχους σε όσα γίνονται στα ελληνικά γήπεδα, αλλά και την αστειότητα με τα παρένθετα πρόσωπα στις διοικήσεις των ομάδων. 

 
Όσο πανεύκολα πέρασε ο Ολυμπιακός από το ΟΑΚΑ, τόσο δύσκολο ήταν να επιλέξεις μετά το ματς με ποιο από όσα συνέβησαν στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων πρέπει να πρωτοασχοληθείς!

Με τη διακοπή, η οποία είναι η ελληνική Coca Cola που πάει με όλα (τα ντέρμπι);

Με τις δηλώσεις που μεταξύ άλλων χαρακτήρισαν «τιποτένιο και ελεεινό» τον Βασίλη Σπανούλη επειδή έπιασε τα αυτιά του;

Με την αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού, που είναι η χειρότερη της τελευταίας 20ετίας επιτρέποντας στον Ολυμπιακό να φύγει από το ΟΑΚΑ για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά πόντων;

Με την καταγγελία του Ολυμπιακού, που αργότερα την ακούσαμε σε βίντεο και έφριξε το πανελλήνιο πλην ελαχίστων που φορούν παρωπίδες και κατακρίνουν τέτοιες συμπεριφορές μόνο όταν προέρχονται από αλλού και τις επικροτούν όταν είναι από τον "δικό μας άνθρωπο";

Αλήθεια με τι να πρωτοασχοληθείς;

Ελπίζω και εύχομαι πάντως ο Αλέξης Τσίπρας να μην ασχολείται με το μπάσκετ, γιατί η χώρα έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Είναι προφανές όμως πως πρέπει να ασχοληθεί ο Σταύρος Κοντονής!

Η εξυγίανση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και η πάταξη της διαφθοράς στη μπάλα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι φανερό οτι ο Υφυπουργός Αθλητισμού τα έχει βάλει με θεούς και δαίμονες και το βρώμικο σύστημα τον πολεμά με κάθε τρόπο για να μην διαλυθεί! Για αυτό έχει τη στήριξη ολόκληρου του υγειούς κομματιού του οπαδικού και φυσικά του φίλαθλου κινήματος.

Αλλά οφείλει, απέναντι στα πιστεύω και τα ιδεώδη που πρεσβεύει, να κοιτάξει και λίγο στο χώρο του μπάσκετ.

Πως γίνεται κάποιος που κατ’επανάληψη έχει αποδείξει οτι δεν σέβεται κανέναν κανονισμό και καμία ποινή που του επιβάλλεται, ο οποίος επικαλείται συνεχώς πως πλέον δεν κατέχει αξίωμα και οτι παράτυπα ελέγχεται από την Πολιτεία και την αθλητική δικαιοσύνη, να εισβάλει στα αποδυτήρια των διαιτητών και να εκθέτει, όχι μόνο μια ιστορική ομάδα αλλά ολόκληρη τη χώρα, να επιτίθεται με αλγεινό τρόπο σε παίκτες και να προβαίνει σε διαγγέλματα από μικροφώνου;

Εδώ υπάρχει πρόβλημα! Για το οποίο υπάρχουν ένοχοι και συνένοχοι. Για το οποίο κάποιοι έχουν ευθύνη και κάποιοι άλλοι, εκούσια ή ακούσια, είναι συνυπεύθυνοι.

Το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί, είναι η αστειότητα με τα παρένθετα πρόσωπα στις διοικήσεις των ομάδων. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, στις 5/12, ενέκρινε μια μεταβίβαση μετοχών που είναι προφανώς εικονική. Ο πρώην μέτοχος επικαλείται τη φίλαθλη ιδιότητα του για να μηδενιστεί το κοντέρ των ποινών που κουβαλάει και να απενεργοποιεί κάθε πειθαρχικό έλεγχο που μπορεί να του κάνει η αθλητική δικαιοσύνη, ή ακόμη και να προσφεύγει στα δικαστήρια προσβάλλοντας ως αβάσιμα τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ευρωλίγκα.

Ταυτόχρονα όμως εισβάλλει στα αποδυτήρια των διαιτητών εξαπολύοντας χυδαίες ύβρεις εναντίον διαιτητών, μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και παραλαμβάνει μετάλλια, κάνεις δηλώσεις κατακεραυνώνοντας δικαίους και αδίκους, αλλά και πολλά άλλα λειτουργώντας κανονικά ως ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ομάδας.

Κάτι ανάλογο ετοιμάζεται και στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημέρων και πάει λέγοντας για κάθε ΠΑΕ, ΚΑΕ που θέλει να μην έχει συνέπειες ο ιδιοκτήτης της.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού λοιπόν, που επιθυμεί ο Σταύρος Κοντονής να αναβαθμίσει με τα μέτρα που επιδιώκει να πάρει, οφείλει να λειτουργεί σωστά ή τέλος πάντων ο Υφυπουργός Αθλητισμού πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε να μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους ορισμένοι. Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό να συμβαίνει και τελικά να κάνουν μαθήματα ήθους όσοι βιάζουν την ηθική σχεδόν σε κάθε δράση τους, όσοι δεν σέβονται τις ποινές που τους έχουν επιβληθεί στη χώρα που κάποτε ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο -αν και θα μπορούσε να σωθεί- για να δείξει πόσο νομοταγής πολίτης ήταν!

Το δέντρο και το δάσος 
Αγωνιστικά ο Ολυμπιακός, μολονότι δεν είχε την αποφασιστικότητα να «σκοτώσει» τον Παναθηναϊκό και να αποτυπώσει στην τελική διαφορά του σκορ την ανωτερότητα του, νίκησε με πρωτοφανή ευκολία και απολύτως δίκαια τον «αιώνιο» αντίπαλο του.

Για να αναλυθεί ο αγώνας και η καθολική επικράτηση των Ερυθρολεύκων μπορεί να γραφτούν χιλιάδες λέξεις, αλλά πιστεύω πως δεν είναι απαραίτητο.Αρκεί να σημειώσει κανείς οτι αν στον Παναθηναϊκό, των έξι Ευρωπαϊκών αστεριών και των 57 τίτλων, αντί να ασχολούνται με την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και την καθίζηση που παρουσιάζει επικεντρωθούν στην χειρονομία του Βασίλη Σπανούλη, κατηγορώντας τον για αχαριστία, πρόκληση και οτιδήποτε άλλο θέλουν να του χρεώσουν θα χάσουν το δάσος και θα ψάχνουν να δω το δέντρο…

ΥΓ: Όσον αφορά την κίνηση του Σπανούλη; Δεν είναι διόλου άσεμνη (δεν έδειξε ούτε τον… μηρό του σαν τον Κασάμι, ούτε πως είναι 1-1 το σκορ σαν τον Νάβας), άρα δεν είναι προκλητική. Τουλάχιστον δεν είναι τόσο προκλητική ώστε να δικαιολογούμε ή να εξηγούμε την εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο για να επιτεθούμε σε μια ομάδα. Όποια κι αν είναι αυτή, όποιοι κι αν είναι οι οπαδοί. Ποσω δε μάλλον για οσα επακολούθησαν...