Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Αλήθειες, ψέματα και πρόταση για νέο εθνικό νόμισμα


Του Νίκου Ιγγλέσια

Αντιγράφουμε από την πρώτη σελίδα της έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας: «Μια έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα πολίτη (μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος τουλάχιστον κατά 55% σε ευρώ) -πλήττοντας περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους-, μέσω της σημαντικής υποτίμησης του νέου νομίσματος (65% σε ονομαστικούς όρους), της βαθύτερης ύφεσης (-22% σε σταθερές τιμές, επιπλέον της συρρίκνωσης κατά 14% την περίοδο του 2009-2011) και της αύξησης της ανεργίας (στο 34%), ενώ το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισμα¬τική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο (πληθωρισμός άνω του 30% αρχικά, με ισχυρή ανοδική τάση) [...]».
Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητο να συμβεί, εάν η χώρα, με βάση ένα καλά μελετημένο -σε όλες τις λεπτομέρειες του- εθνικό σχέδιο, βγει από την Ευρωζώνη.


Η επιστροφή στη Νέα Δραχμή δεν σημαίνει μείωση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα πολίτη -και, μάλιστα, κατά 55%!-, διότι απλούστατα δεν χρειάζεται να υπάρξει υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος. Η εισαγωγή της Νέας Δραχμής μπορεί να γίνει με ισοτιμία ένα προς ένα, δηλαδή μία Νέα Δραχμή προς ένα ευρώ, και να διατηρηθεί καθ’ όλη τη μεταβατική περίοδο προσαρμογής – τρία έως πέντε χρόνια.

Η διατήρηση της ισοτιμίας προϋποθέτει, βεβαίως, την απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, όπως συνέβαινε πριν από την εισαγωγή του ευρώ, καθώς και την απαγόρευση εξαγωγής των Νέων Δραχμών, ώστε να μην γίνουν αντικείμενο υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Παράλληλα,
οι καταθέσεις θα παραμείνουν σε ευρώ και θα αποτελούν καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Έτσι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, αφού ένας μισθός 1.000 ευρώ σήμερα θα αντιστοιχεί σε 1.000 Νέες Δραχμές, οι οποίες στην εσωτερική αγορά θα έχουν την ίδια αγοραστική αξία. Ούτε οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών θα αυξηθούν, αφού η εισαγωγή τους θα γίνεται σε συνάλλαγμα, ευρώ, δολάρια κ.λπ., όπως πριν από το 2002. Η μόνη διαφοροποίηση τιμών θα επέρχεται όταν το ευρώ, με το οποίο η Νέα Δραχμή θα βρίσκεται σε σταθερή ισοτιμία, θα ανατιμάται ή θα υποτιμάται σε σχέση με άλλα διεθνή νομίσματα. (Σημειώνεται ότι τους τελευταίους δέκα μήνες το ευρώ υποτιμήθηκε περίπου 15% σε σχέση με το δολάριο.)

Όσον αφορά στην ύφεση της οικονομίας, με την εισαγωγή της Νέας Δραχμής όχι μόνο δεν θα υπάρξει επιδείνωση (-22%, σύμφωνα με την έκθεση), αλλά ανάπτυξη με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Η ύπαρξη εθνικού νομίσματος παρέχει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την παραγωγική βάση της οικονομίας, δηλαδή να χρηματοδοτήσει, με αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας, επενδύσεις και μόνο επενδύσεις.

Σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, η ελεγχόμενη έκδοση νέου νομίσματος, όταν αυτό κατευθύνεται όχι σε καταναλωτικές δαπάνες, αλλά σε επενδύσεις, δεν θα δημιουργήσει καμιά ουσιαστική αύξηση του πληθωρισμού. Πληθωρισμός της τάξης του 30% βρίσκεται στη φαντασία του συντάκτη της έκθεσης.

Όσον αφορά στην ανεργία, η οποία με τις πολιτικές του Μνημονίου έφτασε ήδη στο 25% -1.100.000 άτομα ή το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού-, όχι μόνο δεν θα αυξηθεί στο 34%, αλλά, αντίθετα, θα αρχίσει να περιορίζεται, αφού οι νέες επενδύσεις θα προκαλέσουν αύξηση της απασχόλησης.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η αναγκαστική έξοδος από το ευρώ δεν αποσκοπεί στη μείωση του κόστους εργασίας, μέσω της υποτίμησης της Νέας Δραχμής, ώστε να επιτευχθεί αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αν ήταν έτσι, το Πακιστάν θα είχε πιο ανταγωνιστική οικονομία από τη Γερμανία. Η εισαγωγή του εθνικού νομίσματος αποσκοπεί πρωτίστως στη χρηματοδότηση -όχι με δανεικά ευρώ, που σήμερα δεν υπάρχουν- της παραγωγικής δομής της χώρας, ώστε να αυξηθεί το εγχώρια παραγόμενο προϊόν, να υποκατασταθούν σε σημαντικό βαθμό οι εισαγωγές και να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Τέλος, σχετικά με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο ανησυχεί το συντάκτη της έκθεσης, δεν χρειάζεται να γίνει άμεσα και βίαια πλεονασματικό, όπως προτείνει ο ίδιος, με τον περιορισμό των εισαγωγών. Σήμερα η Ελλάδα από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τα εμβάσματα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της για πληρωμές στο εξωτερικό. Αν κατά τη μεταβατική περίοδο σημειωθεί κάποια έλλειψη συναλλάγματος, η χώρα μπορεί να συνάψει ένα εξωτερικό δάνειο, όπως έκανε πρόσφατα η Κύπρος με τη Ρωσία. Εξάλλου, και σήμερα το σύνολο σχεδόν των δανείων που παίρνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν χρηματοδοτεί τις εισαγωγές, αλλά εξοφλεί παλαιότερα δάνεια.

Είναι φανερό απ’όλα τα ανωτέρω ότι η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, την παραμονή των εκλογών, γράφτηκε για να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες και να χειραγωγήσει την ψήφο τους.

 ”Επίκαιρα”   


Σχετικές Αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου