Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Εκλογές και η στάση της αποχής


Η αποχή από τις εκλογές είναι πολιτική θέση όταν βεβαίως δεν έχει δογματική χροιά .

Όταν συνειδητοποιείς το αδιέξοδο του πολιτικού συστήματος , μετέχοντας στην εκλογοπανήγυρη , μ’αυτόν τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο , ουσιαστικά τον νομιμοποιείς . Όταν πεινάς για πολιτική έκφραση και το σύστημα σου δίνει να φας άχυρο , για να ξεγελάσει την πείνα σου , τότε λες ” όχι , προτιμώ να πεινάω παρά να μου κόψεις την όρεξη με ψευτοδικαιώματα ” .

Ο Ελληνικός λαός μίλησε με την ψήφο του , μας λένε . Το 19%  που ψήφισε μικρά κόμματα , που δεν μπήκαν στην βουλή και άθελα τους πριμοδότησαν το πρώτο κόμμα , δεν μίλησε ; Αυτήν την κοροϊδία πώς την αντιμετωπίζεις ; Το μπόνους των 50 εδρών πώς το καταπίνεις ;


Όταν ο ψηφοφόρος λέει ” δεν έχω τι να ψηφίσω ” και είναι εγκλωβισμένος σ’ ένα σύστημα multiple choise , πού είναι η λαϊκή ετυμηγορία ;

Δεν κατηγορώ αυτούς που ψήφισαν , γιατί σημαίνει ότι τα πολιτικά τους αντανακλαστικά είναι κατά κάποιο τρόπο οξυμμένα και πιάνονται από όποιο , σάπιο έστω , σχοινί τους ρίχνει το σύστημα .

Καταλαβαίνω και αυτούς που το δόγμα τους είναι ” προσαρμόζομαι για να μην συμβιβαστώ ” , που ψηφίζουν ψάχνοντας μια στρατηγική με τους όρους του συστήματος . Με την ίδια λογική αυτής της στρατηγικής , η αποχή ενισχύει όλα τα κόμματα αναλογικά και δεν πριμοδοτεί μόνο το πρώτο κόμμα .

Όταν ψηφίζεις για να απορρίψεις έστω αυτό που δεν θέλεις , παρά για να προτείνεις αυτό που θέλεις , ας μην τρέφουμε αυταπάτες ότι έχουμε πολιτικά δικαιώματα ή ακόμα περισσότερο πολιτική ελευθερία .

Αντί να διαφωνούμε μεταξύ μας , ας καταγγείλουμε κατ’ αρχήν τουλάχιστον , τον εκλογικό νόμο – έκτρωμα , ας έχουμε για κοινό στόχο την αναζήτηση νέων τρόπων πολιτικής έκφρασης . Έτσι κι αλλιώς ευτυχώς τα κομματόσκυλα ή πέθαναν ή ψυχορραγούν .

ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ     μέλος   ΕΛ.Λ.Α.Σ.

Πηγή: ΕΛΛΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Καλη και ενδιαφερουσα τοποθετηση!!

    Ομως ας μη ξεχναμε πως υπαρχει και η μεριδα -δεν ψηφιζω επειδη δεν με ενδιαφερει-.
    Κατα τη γνωμη μου αυτοι ειναι και οι χειροτεροι! Δηλαδη τα ατομα που απεχουν απλα επειδη πανε για καφε ή για μπανακι τωρα πια, ειτε επειδη...βαριουνται

    Την εχουν κανει λιγο -μπρος γκρεμο και πισω ρεμα- τη κατασταση καθ'οτι ακομα και κανεις πολιτης να μη παει να ψηφισει, θα βγαλουν κυβερνηση με 2 ψηφους! Ειναι γνωστα αυτα.

    Πρεπει, ωστοσο, να τους χτυπησεις με το δικο τους οπλο στη παρουσα κατασταση. Δηλαδη βαζοντας καποιον εκλεγμενο-δουρειο ιππο να αναιρεσει ολα τα προηγουμενα!
    Κακα τα ψεμματα...η αποχη δεν ειναι λυση για το παρον (εκλογικο) συστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή