Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΕΡΦΟΛΟΓΗΣΗ ΑΔΥΝΑΜΩΝ = ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ?



Έκκληση στους εστιάτορες να μην κάνουν πράξη την απειλή τους για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ σε 23%, απευθύνει εκ μέρους της κυβέρνησης ο Ηλίας Μόσιαλος.
«Καταβάλλουμε μια πρωτόγνωρη εθνική προσπάθεια για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Τα φαινόμενα ανομίας και όσοι τα προωθούν, βλάπτουν την προσπάθεια αυτή. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι. Καλούμε όσους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης μιλούν για “στάση πληρωμών προς το δημόσιο” να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που υπονομεύουν τον αγώνα που δίνουμε όλοι και αφορά το μέλλον όλων μας» δήλωσε ο κ. Μόσιαλος.
Σε ελεύθερη, λοιπόν, «μετάφραση» ο εκπρόσωπος τύπου του καθεστώτος, λέει εν μέσω πλην σαφώς ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αρνούνται  (επειδή αδυνατούν) να καταβάλουν τα χαράτσια που επιβάλλει η τρόικα, δεν είναι πατριώτες. Ας εξετάσουμε, κ. Μόσιαλε, ορισμένα - ελάχιστα δείγματα, που καταδεικνύουν τον ακραιφνή πατριωτισμό των έως τώρα πρακτικών των κυβερνήσεων σας, ώστε να πείσουμε τους «απείθαρχους» και «απάτριδες», «μικρούς», ελεύθερους επαγγελματίες:

·         Η εταιρία Hotchif μόνο από τη οικονομική εκμετάλλευση του αεροδρομίου οφείλει στο ελληνικό δημόσιο σε φόρους περίπου 3,5δις ευρώ (500εκ των οποίων αφορούν το ΦΠΑ!!!) για τη δεκαετία μόνο που πέρασε!
·         Οι ιδιοκτήτριες εταιρίες των κρουαζιερόπλοιων που αλωνίζουν τις ελληνικές θάλασσες (αμερικάνικων και καναδικών συμφερόντων) καταβάλουν μηδενική έως ελάχιστη φορολογία στο ελληνικό δημόσιο, εντασσόμενη στο πλαίσιο φοροαπαλλαγών του εφοπλιστικού κεφαλαίου (για περισσότερα http://seisaxthia.blogspot.com/2011/08/blog-post_438.html)
·         Οι απρόσωπες επιχειρήσεις luxury spa που συμμετέχει και οργανώνει η γυναίκα του υπουργού Περιβάλλοντος Ζασλίν Βίνκε, σε όλη την Ελλάδα, δεν έχουν αποδώσει ούτε σέντ στην εθνική αυτή προσπάθεια, λόγω του περίπλοκου ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους (off-shore εταιρίες, που παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα – ζημίες)  και χαίρουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.
·         Το “The Mall Athens” που κατασκευάστηκε από τον «εθνικό ευεργέτη» κ. Λάτση έχει κερδίσει τον τίτλο του μεγαλύτερου αυθαίρετου στην Ευρώπη και με συνταγματικά τεχνάσματα νομιμοποιείται!
·         Οι ΠΑΕ (Ποδοσφαιρικές ΑΝΩΝΥΜΕΣ Εταιρίες), στις οποίες δεκαετίες τώρα χαρίζονται χρέη και χαίρουν ειδικών προνομίων, όπως:
o   Στην ΑΕΚ το 2004 έπειτα από ειδική ρύθμιση, από 150 εκ οφειλές προς το δημόσιο, πλήρωσε σε βάθος χρόνου (με δόσεις)  5 εκ ευρώ, περίπου το 3,5% των συνολικών οφειλών της!! (αρθρο 44)
o   Σε ΠΑΟΚ και ΑΡΗ, ο κύριος Βενιζέλος κατόρθωσε να διαγράψει με συνοπτικές διαδικασίες το 2003, πριν τις εκλογές, χρέος 40 και 30 εκ ευρώ αντίστοιχα
o   Στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, παραχώρησε γήπεδο με προνομιακές ρυθμίσεις, αφού αφέθηκε σε πρώτα να παρακμάσει, ώστε να το τελειώσει με δάνειο ο κ. Κόκκαλης και το ίδιο πράττει για την ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, παραχωρώντας εκτάσεις - φιλέτα, ώστε οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να προσφέρουν το προϊόν τους απρόσκοπτα, «αξιοποιώντας» περιουσία του ελληνικού λαού!
o   Επιπλέον, όλες αυτές οι ανώνυμες επιχειρήσεις επιχορηγούνται για την προσφορά τους στον ελληνικό αθλητισμό με πακτωλό χρημάτων (από την τσέπη των ελλήνων φορολογούμενων) και λαμβάνουν διαφημίσεις από τον ΟΠΑΠ, τα οποία ποσά διαχειρίζονται βαρόνοι, βαρονίσκοι και νονοί της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίοι παράλληλα «ξεπλένουν μαύρο χρήμα» μέσω των αθλητικών τους εταιριών…
·         Την ευνοϊκότερη ίσως μεταχείριση και στήριξη για την προσφορά τους στην πατρίδα έχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τα τελευταία 2,5 χρόνια (εν μέσω βαθιάς ύφεσης) έχει λάβει περίπου 120 δις ευρώ σε εγγυήσεις (συμπεριλαμβανομένων και χρηματικών), οι οποίες τράπεζες έχουν εγκλωβίσει εκατομμύρια επιχειρήσεις με τοκογλυφικά δάνεια και έξοδα που τα συνοδεύουν  
·         Μεγάλες Επιχειρήσεις που εντάσσονται σε Π.Ο.Τ.Α. (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης), επιχορηγούνται σε ποσοστά άνω του 40% των επενδύσεών τους από Ε.Ε. και κράτος (τον ελληνικό λαό), ώστε να δημιουργήσουν All Inclucive τουριστικά καταλύματα – θέρετρα, τα οποία:
o    δημιουργούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις,
o   καταστρέφουν την τοπική οικονομία αφού οι τουρίστες καταναλώνουν μέσα στις μονάδες,
o   δε χρησιμοποιούν σε καμία περίπτωση εγχώριο εργατικό δυναμικό (εντείνοντας το φαινόμενο της παράνομης – «μαύρης» εργασίας)
o   καταβάλλουν ελάχιστο φόρο στο δημόσιο
Η λίστα με παραδείγματα εταιριών, συμμοριών και ευνομούμενων «απρόσωπων -προσώπων» που κρύβονται πίσω από νομικά εταιρικά σχήματα και ευνοούνται θα μπορούσε να είναι ατελείωτη! Την ίδια ώρα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (τελείως επιγραμματικά):
·         Επωμίζονται το βάρος έκτακτων χαρατσιών (ΦΠΑ, επιδομάτων αλληλεγγύης, περαιώσεων κλπ) και εντούτοις το 75% των εσόδων που εισπράττει το κράτος από την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι από μικρές επιχειρήσεις (κάτω των 40 ατόμων) και κυρίως ατομικές!!!
·         αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των οικονομιών και κυρίως σε περιόδους κρίσης, αφού συντηρούν τη ζήτηση και τη ροή χρήματος σε τοπικό επίπεδο, κρατώντας τον κοινωνικό ιστό συμπαγή.
·         Βρίσκουν πολλούς σκοπέλους στην επιχορήγηση και επιδότησή τους αφού πρέπει να πληρούν μια σειρά από μη επιτεύξιμες προϋποθέσεις, έντονη γραφειοκρατία, δραματική καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών και δεν είναι λίγες οι περιπτώσει ς που για να εγκριθεί μια επιδότηση ο απαραίτητος μεσολαβητής είναι η «πατριωτική» εμπορική τράπεζα, οποία δανειοδοτεί την επιχείρηση με το απαιτούμενο από τους όρους συμπληρωματικό κεφάλαιο!
·         Αν η επιχείρησή τους παύσει τη λειτουργία της, οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες δε μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας
·         Βάζουν λουκέτο κάθε εξάμηνο, το 25% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μία στις τέσσερις) εν καιρώ ύφεσης, αφού μειώνεται η αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη δυσβάστακτη και ολοένα και πιο επώδυνη φορολογία αφού δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός στήριξης, όπως στην περίπτωση των τραπεζών!
Δυστυχώς, κ.  Μόσιαλε, για άλλη μια φορά το μάρμαρο καλούνται να το πληρώσουν «οι μικροί» σ’ αυτή την κοινωνία (αντί να προστατευτούν, όπως σε άλλες χώρες όπου οι φόροι προς αυτούς μειώνονται), οι οποίοι «μικροί» έχουν τη μεγαλύτερη συνολική συνεισφορά, γεγονός που τους οδηγεί στον αφανισμό τους αν συμμορφωθούν κι ακολουθήσουν το «πατριωτικό» σου κάλεσμα και δεν αντιδράσουν, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το βιό τους (που χρόνια στη βιοπάλη έστησαν) και τις οικογένειές τους.
Θεωρώ, πως είναι χρέος των μικρών (επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση νοικοκυριών) να προβούν σε γενικευμένη στάση πληρωμών προς δημόσιο και τράπεζες, αφού οι συνεχώς αυξανόμενοι φόροι (κυρίως οι κεφαλικοί και άμεσοι, οι οποίοι θεωρούνται σε όλα τα βασικά εγχειρίδια πολιτικής οικονομίας, ως οι κοινωνικά πιο άδικοι), οι οποίοι χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ για την εξυπηρέτηση των τοκογλυφικών δανείων που ερήμην τους συνάφθηκαν, δεν έχουν, κυριότερα, καμία ανταποδοτικότητα προς αυτούς, σε τομείς όπως:
·         Την υγεία
o   Συγχώνευση –κατάργηση  νοσοκομείων
o   Άθλιες υπηρεσίες βασιζόμενες στη συμβατική ιατρική και την κλίκα των φαρμακευτικών
o   Ελλείψεις σε προσωπικό
·         Την Παιδεία
o   Συγχώνευση –κατάργηση  σχολείων και πανεπιστημίων
o   Υπεράριθμα τμήματα
o   Ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό
o   Υλικοτεχνικές ελλείψεις
o   Απουσία μορφωτικού και επαγγελματικού προσανατολισμού κλπ
·         Το Δικαίωμα στην Εργασία
o   Θεσμοθέτηση Ευέλικτων ωραρίων εργασίας
o   Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων
o   Αντικίνητρα για επιχειρηματικότητα κλπ κλπ
·         Τα Δημόσια Αγαθά
o   Συγκοινωνίες
o   Υποδομές (δρόμοι, πάρκα)


Αν δεν προβούν μαζικά σε τέτοιες ενέργειες οι «μικροί» επαγγελματίες ουσιαστικά γίνονται «εθελούσια είλωτες» των πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις που εκπροσωπείτε, αφού στην καλύτερη περίπτωση θα μετατραπούν σε φθηνό εργατικό δυναμικό των ανώνυμων, απρόσωπων πολυεθνικών εταιριών, ή κι ακόμα θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ανταγωνισμό από τα ειδικά καθεστώτα (φορολογικά και νομικά) που θα επικρατήσουν στις ελεύθερες οικονομικές ζώνες, που έχετε στα σκαριά και στη χειρότερη περίπτωση θα μετατραπούν σε μακροχρόνια ανέργους ή οικονομικούς μετανάστες.   
Οι όροι όπως «κοινωνικό συμβόλαιο», «κοινωνικά αγαθά», «προστασία των αδύνατων στρωμάτων», «κοινωνικό κράτος», φαντάζομαι θα αναμοχλευθούν από τα συρτάρια σας για άλλη μια φορά πριν τις επερχόμενες εκλογές, όπως και από άλλους «επαγγελματίες πολιτικούς» πάσας κατεύθυνσης, αλλά ο άκρατος μακιαβελισμός που εφαρμόζετε όλα αυτά τα χρόνια στηριζόμενος στο φόβο και την άγνοια του απλού λαού, θεωρώ ότι δε θα βρει πρόσφορο έδαφος. Μόνο και μόνο από τη δήλωσή σας είναι προφανές ότι ο ΦΟΒΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ! Φοβάστε τέτοιου είδους μαζικές οργανωμένες στάσεις και προβαίνετε σε χαμηλών τόνων δηλώσεις!
Εν κατακλείδι, διαφωτίστε με τι σημαίνει πατριωτισμός για εσάς;;; Να ξεπουλάνε και να καρπώνονται οι λίγοι σε βάρος των πολλών; Κι επιπλέον ενημερώστε με,  που ορκιστήκατε ως υπουργός, στο Σύνταγμα των Ελλήνων ή σε κάποιο καταστατικό τράπεζας;;

Παναγιώτης Σπυρόπουλος – Οικονομολόγος, 

1 σχόλιο:

  1. Η λιστα των οφειλετών του δημοσίου είναι ατέρμονη.

    Χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

    - από τη λίστα 6000 οφειλετών του δημοσίου που οφείλουν 30 δισ τα 20 ειναι ανύσπρακτα και δεν θα εισπραχθούν ποτέ

    - η πολυεθνική που αγόρασε τον παπαστράτο επιδοτήθηκε με 20 εκατ. και χρωστάει 20 εκτ

    Παναγιώτη οδηγούμεθα σε κοινωνία κόλαση

    Ευχαριστώ γαι το λινκ, θα κάνω το ίδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή